Publicaties

Filters

530 resultaten gevonden

Nurse-related behavioural determinants associated with healthy eating support provided by Dutch community nurses: a cross-sectional study

Background: Community nurses (CNs) play an important role in supporting healthy lifestyles, including healthy eating behaviour of patients. However, many CNs do not incorporate healthy eating support in their daily routines to the fullest extent possible. This study aimed to explore (1) the associations between nurse-related behavioural determinants and self-reported healthy eating support practices of Dutch CNs and (2) CNs’ need for additional knowledge. Methods: In this cross-sectional survey design, 244 Dutch CNs completed an online, self-administered questionnaire in October-November 2021. The 60 questionnaire items were related to CNs’ characteristics, nurse-related determinants, healthy eating support practices (observing problems, having a conversation about patients’ dietary behaviour, motivating patients to eat and drink healthier and supporting patients in goal setting) and the need for additional knowledge. The items on determinants and practices used a 5-point Likert scale. Adjusted prevalence ratios (PRadjusted) with 95% confidence intervals (95%CIs) were obtained for the associations between determinants and practices, using adjusted Poisson regression with robust variance estimations. Results: More CNs practiced observing problems (75%) and having a conversation (70%) than did motivating patients (45%) and supporting goal setting (28%) at least often. A more positive attitude (PRadjusted 1.8; 95%CI 1.5–2.2), greater self-efficacy (PRadjusted 1.3; 95%CI 1.1–1.5), greater motivation (PRadjusted 1.5; 95%CI 1.3–1.7) and better abilities (PRadjusted 1.4; 95%CI 1.2–1.6) were associated with a greater prevalence of supporting healthy eating at least often (vs. never to sometimes). Barriers were not associated with healthy eating support (PRadjusted 1.1; 95%CI 1.0-1.2). CNs especially desired more knowledge on diet in relation to cancer, gastrointestinal diseases, severe psychiatric diseases and dementia; methods for motivating patients to start and for supporting patients to sustain healthy eating; and dealing with patient autonomy. Conclusions: This study suggests that nurse-related behavioural determinants such as attitude, self-efficacy, motivation and ability should be addressed to improve CNs’ competences in healthy eating support. In addition, based on self-reported need for additional knowledge, it is recommended to pay attention to evidence-based behaviour change techniques, dealing with patient autonomy, and diet in relation to cancer, gastrointestinal diseases, severe psychiatric diseases and dementia.

Leefstijl en Gezondheidsbevordering | 21-10-2024

“Dignifying the Ordinary”: Why, What, and How of Social Practice Theory in Christian Philosophy

It seems remarkable that several philosophers in the Reformed tradition have recently interacted with social practice theory without interacting with each other. This gave rise to the question as to whether they interact differently or similarly with social practice theory and to what extent Reformed philosophy might benefit from such an interaction. In this article, therefore, we aim to clear the way by addressing three strands in Reformed philosophy, namely, Nicholas Wolterstorff, the normative practice approach, and James K. A. Smith. We explore why they use social practice theory, what they do with it, and how they make it their own. Finally, we highlight what unites them and what divides them, and conclude with suggestions as to how they might benefit from each other’s work in social practice theory.

Bezieling en Professionaliteit | 10-10-2024

Column: Werkgeverschap? Human Capital? Mij niet bellen...

Laten we eerlijk zijn: wie in het mkb neemt regelmatig echt de tijd om diep na te denken over zijn werkgeverschap? Als eigenaar van een klein bedrijf is het al mooi als je aan het einde van de dag de klanten hebt bediend, de facturen zijn verstuurd en alle brandjes zijn geblust. En dan komt er iemand met het idee dat je ook nog moet nadenken over hoe je in de toekomst voldoende mensen hebt om je werk gedaan te krijgen: "Zeg, heb je nog vijf minuten om over je personeel na te denken en te kijken naar hoe vitaal jouw human capital is?". Tuurlijk.

Dienstbaar Organiseren | 09-10-2024

Op zoek naar ruimte voor resonantie en gesprek

De plof van de ochtendkrant op de deurmat, met koffie in de hand voor het acht uurjournaal – het zijn oubollige beelden in een wereld waarin real-time journalistiek de klok slaat. 24/7 nieuws, direct verspreid en via meerdere platforms onmiddellijk beschikbaar voor wie wil. De snelheid en onmiddellijkheid van real-time journalistiek heeft grote impact op het vak, het publiek, en niet in de laatste plaats journalisten zelf. De spreekwoordelijk ‘hele’ wereld ligt met internet, sociale media en mobiele telefonie in de palm van onze hand, maar of dat nu meer begrip en verbondenheid heeft gegeven? De journalistiek staat op een tweesprong en zoekt naar relevantie en nieuwe verbinding met het publiek voor wie ze bestaat.

Journalistiek & Communicatie | 01-10-2024

Sturen op tijd

De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) heeft als strategisch ideaal voor haar medewerkers en studenten ‘bezield werken en opleiden’. Hoe er met tijd wordt omgegaan lijkt een belangrijke barrière of voorwaarde te zijn om bezield te kunnen werken. Het lectoraat Bezieling & Professionaliteit van de CHE doet daarom onderzoek naar een goede omgang met werktijd. Een betere omgang met werktijd vereist actieve sturing van leiderschap in organisaties vereist. Daarom is het van belang meer inzicht te krijgen in de manier waarop leiderschap kan sturen op werktijd. Daarover gaat dit rapport dat verslag doet van de manier waarop er binnen de CHE leiding wordt gegeven aan de omgang met werktijd. De onderzoeksvraag luidt: Hoe wordt er binnen de CHE formeel en informeel leiding gegeven aan de omgang met werktijd van haar medewerkers?

Bezieling en Professionaliteit | 01-10-2024

Een goed begin

Als docent op de CHE sta je met enige regelmaat voor de opgave om een dagopening te verzorgen. Een moment om aan het begin van een nieuwe dag even stil te staan bij een woord uit de Bijbel, te zoeken naar de betekenis ervan voor het hier en nu en wellicht samen te danken en te bidden. Het verzorgen van een aansprekende en inspirerende dagopening vraagt nogal wat van ons als docenten. Deze handreiking is bedoeld om elkaar hierbij te inspireren en wellicht op nieuwe ideeën te brengen. Om zo dicht mogelijk bij de dagelijkse praktijk te blijven kruipen we in de huid van een fictieve CHE-docent en zien we wat haar zoal bezighoudt rond het voorbereiden van een dagopening.

Verlangen naar het Heilige | 01-08-2024

Gedreven gemeenschap

De tijd waarin wij leven kan verlammend werken. Terwijl de overheid haar greep op maatschappelijke problemen dreigt te verliezen, trekken burgers zich steeds meer terug in hun eigen gelijk. Vervreemding en polarisatie liggen op de loer. Hoe moet het verder? Het is tijd voor herwaardering van maatschappelijke organisaties. Zij geven mede vorm aan de civil society, de tussenruimte tussen overheid en individu, waarin mensen in gezamenlijkheid verantwoordelijkheid nemen voor een menswaardig bestaan. In dit essay onderzoeken Jan Hoogland, Robert van Putten en Jan van der Stoep hoe maatschappelijke organisaties kunnen bijdragen aan het goede samenleven. Ze betogen dat deze organisaties voortdurend hun bedoeling, bezieling en binding moeten onderhouden. Verhalen zijn volgens hen de sleutel tot vernieuwing. In de bijlage is een leesfragment te downloaden.

Bezieling en Professionaliteit | 01-08-2024

Circulaire betonketen uit vrijkomende agrarische bebouwing Regio Foodvalley

Beton is een bouwmateriaal dat is samengesteld uit met name cement, water en zand, grind en/of steenslag. Zand en grind worden wereldwijd schaarser en mogen over enkele jaren niet meer in Nederland gewonnen worden. Betonfabrikanten zoeken om deze redenen naar hoogwaardige, gecertificeerde en gerecyclede alternatieven hiervoor. Meer dan de helft van de boerenbedrijven moet stoppen of krimpen vanwege de stikstofaanpak en andere regels en beleidsdoelen. Daardoor zal de komende jaren naar verwachting een fors aantal boeren stoppen met het houden van dieren en ontstaat in Regio Foodvalley een enorme oppervlakte aan vrijkomende agrarische bebouwing (VAB). Betonpuin uit de sloop van VAB wordt door betonfabrikanten gezien als een alternatieve grondstofstroom voor de betonproductie. De CHE heeft, samen met Bosch Beton en Living Lab Regio Foodvalley Circulair, een subsidie ontvangen om van 1 september 2023 tot 31 augustus 2024 onderzoek te doen naar een circulaire betonketen uit VAB. Er ligt, vanuit het Betonakkoord, een opgave bij Regio Foodvalley om de transitie naar 100% hoogwaardig hergebruik van betonafval in 2030 te maken. Het ontbreekt op dit moment aan handelingsperspectief om de beoogde transitie richting een circulaire betonketen te realiseren. In de eindrapportage van het onderzoek zijn de belangrijkste knelpunten opgesomd en zijn oplossingsrichtingen weergegeven. Om de slag naar een circulaire betonketen in Regio Foodvalley te maken is gezamenlijke inspanning nodig. Het markttransformatie model van Simons en Nijhof (2021) biedt houvast om te komen tot de eindfase van volwassenheid waarbij circulair slopen en hoogwaardig gebruik van betongranulaat in de regio de norm is.

Dienstbaar Organiseren | 11-07-2024