Ben je assistent in de zorg, maar heb je meer in je mars? Of heb je een andere medische achtergrond en zoek je meer uitdaging? Als praktijkondersteuner huisarts verbreed je jouw medische horizon. Je helpt chronisch zieken en begeleidt mensen die gezonder willen leven. Betekenisvol werk waarmee je impact maakt in het leven van anderen.
Tijd voor de volgende stap in jouw zorgcarrière
Hoe ziet die volgende stap eruit? Als praktijkondersteuner huisarts stel je risicoprofielen op en monitor je het ziekteverloop van jouw patiënt. Insuline instellen? Dat weet jij straks beter dan de huisarts. Je wordt een echte specialist op het gebied van chronische ziektes. Zo komen op jouw spreekuur mensen met diabetes, astma, COPD of cardiovasculaire aandoeningen. Je leest het goed; je krijgt een eigen plek binnen de huisartsenpraktijk. Waarbinnen je adviezen geeft over voeding, leefstijl en medicatie. En waar jij de regie hebt over het contact met jouw patiënt.
En eerlijk is eerlijk: bijscholing binnen jouw huidige functie – bijvoorbeeld als assistent huisarts - merk je vaak niet in de portomonnee. Maar als praktijkondersteuner huisarts maak je ook financieel een volgende stap. En ben je hierna nog niet uitgeleerd? Na twee jaar studeren, kun je doorleren met de opleiding hbo-v en je verder specialiseren in ouderenzorg of palliatieve zorg. Kortom, met deze associate degree maak je jouw weg vrij voor een mooie toekomst in de zorg.
De opleiding Praktijkondersteuner Huisarts bestaat uit een mix van lessen, zelfstudie en praktijkopdrachten. Daarbij kun je rekenen op intensieve begeleiding van onze docenten. Die werken zelf trouwens ook vaak in de zorg. Ze spreken dus jouw taal en kennen de praktijk.
Voor wie is de opleiding Praktijkondersteuner Huisarts interessant?
Patiënten optimaal ondersteunen als ze ziek zijn of hen helpen met preventie. Daar krijg jij energie van. Welke achtergrond moet je hebben, voordat je kunt starten met de opleiding Praktijkondersteuner Huisarts op de CHE?
- Je hebt een havo-, vwo- of mbo 4-diploma op zak
- Je werkt vanuit een mbo-achtergrond als huisarts- of apothekersassistent of als medisch secretaresse
- Je werkt vanuit een hbo-achtergrond in de paramedische zorg, zoals verloskundige, fysiotherapeut of laborant
- Je komt als om- of bijscholer uit een andere beroepsgroep
Post-hbo voor hbo-verpleegkundigen en POH'ers
Ben je een hbo-verpleegkundige met minimaal 2 jaar relevante werkervaring? Of werk je al als POH'er en wil je je verder specialiseren? Bekijk dan onze deeltijd post-hbo's
Daarom kiezen voor deze opleiding Praktijkondersteuner Huisarts
- Een mooi carrièreperspectief in de zorg. Zo heb je straks je eigen ‘toko’ binnen de huisartsenpraktijk. Zonder alle verantwoordlijkheden die een huisarts wel heeft.
- Leren en werken tegelijk. Wat je leert, breng je de volgende dag in de praktijk!
- De opleiding heeft de kenmerken van een hbo-v opleiding waardoor je goed bent uitgerust op de praktijkondersteuner van morgen.
“Wij vinden dat deze studie voor de toekomstige Praktijkondersteuner (POH) belangrijk is. Want het is in de huisartsenzorg een uitdaging om als doorstromende doktersassistent op een juist niveau en landelijk erkend opgeleid te worden. Gelukkig is dat met deze studie wel het geval.”
NVvPO (Nederlandse vereniging van praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen)
Studie-eigenschappen
-
Stage- of werkplek
Je kunt deze opleiding volgen als je vanaf oktober voor minimaal 8 uur per week een stage- of werkplek hebt. Bij verkorte routes (i.v.m. vrijstellingen) moet je gedurende heel de opleiding minimaal 320 uur stagelopen of in de praktijk werkzaam zijn. Stage of werkplekplekken moet voldoen aan de volgende eisen:
- Tijdens het volgen van deze Ad-opleiding werk je (of ga je werken) in de werkpraktijk van een POH: een organisatie die mee wil werken aan jouw beroepsmatige ontwikkeling en jou voldoende tijd, ruimte en toegang tot informatie geeft om te leren. In elke module is een praktijkleerplek nodig.
- Praktijkbegeleiding moet in de werkpraktijk gegeven worden door een POH met Hbo-v vooropleiding of een huisarts.
Informatie voor werkgevers -
Toelatingseisen
- Je hebt een havo-, vwo- of mbo 4-diploma op zak
- Je werkt vanuit een mbo-achtergrond als huisarts- of apothekersassistent of als medisch secretaresse
- Je werkt vanuit een hbo-achtergrond in de paramedische zorg, zoals verloskundige, fysiotherapeut of laborant
- Je komt als om- of bijscholer uit een andere beroepsgroep

Waar kom je te werken?
Heb je de tweejarige studie afgerond, dan kun je aan de slag al volwaardige POH’er. En dat werkveld is breder dan alleen de reguliere huisartsenpraktijk. Houd je wel van een beetje uitdaging? Dan kun je met dit diploma ook praktijkondersteuner worden bij defensie of een AZC.