Nieuwsbericht / Gepubliceerd op 27-11-2025

Nieuw magazine zet innovaties in Regio Foodvalley in de spotlights

CHE-lectoraat presenteert achtste editie van de Innovatiemonitor

In Regio Foodvalley ontstaat innovatie niet alleen in hightech laboratoria, maar ook op de werkvloer van het mkb. Daar maken ontwikkelingen zoals digitalisering en automatisering de productie steeds efficiënter. Het lectoraat Dienstbaar Organiseren van de CHE volgt deze ontwikkelingen op de voet en bundelt praktijkverhalen van ondernemers twee keer per jaar in de Innovatiemonitor. Tijdens de feestelijke uitreiking van de Innovatieprijs Regio Foodvalley op woensdag 29 oktober in Nijkerk werd de nieuwste editie onthuld: een thema-magazine over innovatie in de maakindustrie.

DO 2025

Innovatieverhalen

In een vol Hart van Holland in Nijkerk presenteerde Wim Werkman de achtste editie van de Innovatiemonitor. Werkman is voorzitter van de FOV Regio Foodvalley en lid van de Economic Board Regio Foodvalley. De Innovatiemonitor is ontwikkeld door het lectoraat Dienstbaar Organiseren van de CHE in opdracht van Regio Foodvalley. Maakbedrijven zoals Movexx, Veros, ITEQ, Oceanz 3D Printing en SunCircle laten in deze editie zien hoe zij innoveren om concurrerend te blijven in een competitieve markt. Ook aanjagers zoals innovatiemakelaar Sina Salim en verbinder Wicha Benus komen aan het woord. Zij brengen ondernemers, ideeën en kennis samen, want elke innovatie begint met verbinding.

Procesinnovatie

De nieuwe Innovatiemonitor laat zien dat innovatie vele vormen kent. Vaak denken we dan vooral aan productinnovatie – de ontwikkeling van een nieuw of verbeterd product – maar procesinnovatie blijkt minstens zo belangrijk voor de groei van bedrijven. Bij procesinnovatie gaat het om maatregelen en verbeteringen die processen sneller, efficiënter of rendabeler maken. Juist in de maakindustrie, een sector met stevige wortels in Regio Foodvalley, speelt deze vorm van innovatie een cruciale rol.

Maakindustrie

De achtste editie is volledig gewijd aan het thema ‘Innovatie in de maakindustrie’. Ondernemers vertellen hoe zij digitalisering, automatisering en slimme technieken inzetten om hun productie te verbeteren. Van lean productielijnen en 3D-printing tot digitale cockpits en automatische magazijnen: de maakindustrie in Regio Foodvalley bruist van vernieuwing.

Zo verrees bij SunCircle in Barneveld, specialist in hoogwaardige buitenzonwering, een metershoge robotinstallatie die bakken met profielen zelfstandig naar de zaagmachines brengt. ‘Voorheen sjouwden onze mensen zelf profielen de stellingen door,’ vertelt mede-eigenaar Johan van Huigenbos in het magazine. ‘Nu haalt de machine precies de bak die ze nodig hebben en zet deze klaar bij de juiste werkplek.’  Een vernieuwing die het werk lichter maakt én het zaagproces flink versnelt.

Podium

De Innovatiemonitor wordt twee keer per jaar ontwikkeld in opdracht van Regio Foodvalley en heeft als doel innovatie in de regio in kaart te brengen, ondernemers te inspireren en vernieuwende praktijkvoorbeelden een podium te geven. Onderzoekers van het lectoraat interviewen daarvoor ondernemers uit verschillende gemeenten, sectoren en van uiteenlopende bedrijfsgroottes – van startups tot multinationals. Zo ontstaat een gedetailleerd beeld van hoe er in de regio wordt geïnnoveerd, welke rol samenwerking speelt en welke kansen en knelpunten ondernemers in de praktijk tegenkomen.

De achtste editie van de Innovatiemonitor is online te lezen via het platform van de Innovatiemonitor.

Liever op papier? Een fysiek exemplaar is verkrijgbaar bij S 1.091 op de CHE of stuur een mail naar svdhoef@che.nl  

Tekst: Sanne van der Hoef
Redactie: Carola van Ruiswijk
Foto: Elsbeth Burger – Treffend & Co

Voorheen sjouwden onze mensen zelf, nu haalt de machine precies die profielen die ze nodig hebben