Juist een zorgprofessional heeft veel te maken met de individuele patiënt en zijn of haar gedrag. Maar hoe geef je vorm aan je rol als gezondheidsbevorderaar? Waarom lukt het soms wel en soms niet? Een paar vragen die een centrale rol spelen in het onderzoek van dit lectoraat. Want een gezonde leefstijl is belangrijk en krijgt steeds meer aandacht om maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden.
Een gezonde leefstijl draagt immers bij aan een goede gezondheid, voorkomt ziekten en bevordert herstel. Ook professionals in zorg en welzijn houden zich steeds meer bezig met het bevorderen van een gezonde leefstijl. In de verpleegkunde wordt de rol van gezondheidsbevorderaar beschouwd als een van de 7 kernrollen van het beroep.
Een advies is niet genoeg om patiënten gezonder te laten eten of meer te laten bewegen. Er is meer nodig voor gedragsverandering en het volhouden van nieuwe gewoonten. Maar hoe geef je vorm aan je rol als gezondheidsbevorderaar? Waarom lukt het soms wel en soms niet? Welke evidence-based gedragveranderingsstrategieën zijn geschikt voor de praktijk van de verpleegkundige? En hoe kun je kwetsbare groepen ondersteunen, zoals laaggeletterden of mensen met te weinig gezondheidsvaardigheden?
Bovendien vraagt gezondheidsbevordering om een integrale en interdisciplinaire aanpak. Gedrag wordt immers beïnvloed door factoren vanuit de omgeving en op individueel niveau. Voor een effectieve aanpak is het van belang om dit scala aan factoren in de breedte aan te pakken. Wie is er verantwoordelijk voor? En hoe werk je hierin goed samen?
Food Valley
Het lectoraat Zorg voor Voeding en Gezondheid sluit goed aan bij de ontwikkelingen in de Food Valley. In de Food Valley werken overheid, onderwijs en bedrijfsleven samen om innovatie te stimuleren en bij te dragen aan voedingsvraagstukken.
Doel
Wij willen graag dat professionals in zorg & welzijn die te maken hebben met thuiswonende, kwetsbare zorgvragers, (betere) toegang krijgen tot informatie over ‘zorg voor voeding (leefstijl) en gezondheid. Want als zij beter geïnformeerd zijn, kunnen zij hun cliënten beter voorlichten en adviseren. Door middel van praktijkgericht onderzoek dat aansluit bij hun dagelijkse beroepspraktijk, hopen we daar direct aan bij te dragen.
Doet u mee?
Dit lectoraat zal zich met name richten op vraagstukken m.b.t. het professioneel handelen van professionals in zorg & welzijn en het ontwikkelen van implementatiestrategieën (tools, training). Bij de opbouw wordt dan ook nauw samengewerkt met het werkveld. Heeft u vragen over uw huidige praktijk, hoe u het bevorderen van een gezonde leefstijl aan kan pakken of zoekt u oplossingen voor knelpunten? Schroom dan niet om contact op te nemen.
Contact:
Het lectoraat is bereikbaar via: leefstijlengezondheidsbevordering@che.nl.