De CHE is een kennisinstelling. Met ons praktijkgericht onderzoek reflecteren we op de vraagstukken in de beroepsvelden waarvoor we opleiden. We ontwikkelen en delen kennis en met onze werkveldpartners werken we aan innovaties: nieuwe manieren van denken en doen die de beroepspraktijk helpen verbeteren en bijdragen aan duurzame maatschappelijke en economische ontwikkeling. Onze onderzoeksagenda’s ontwerpen we samen met de regio (Regio FoodValley) en met onze landelijke partners met wie we ons verbonden weten vanuit onze christelijke identiteit.
Kracht van relaties
Praktijkgericht onderzoek doen, is leren en innoveren in gemeenschappen waar mensen elkaar vinden rond meervoudige en complexe maatschappelijke vraagstukken. Het is in deze wederzijdse betrokkenheid dat we als mens onze identiteit ontwikkelen en authentiek mens worden. Daarbij moeten we leren met diversiteit van opvattingen en overtuigingen om te gaan. Onderzoekers zijn bij uitstek in staat dit proces van betekenisgeving te faciliteren. Binnen de CHE richten onderzoekers zich op ons thema ‘de kracht van relaties’. Vanuit deze laag en vanuit diverse kennisagenda’s, bouwen ze aan een gezonde samenleving. Waar mogelijk, nodigen we ook onze studenten uit in deze professionele leergemeenschappen te participeren.
Onderzoeksthema’s
De CHE telt 11 (associate) lectoraten. Deze lectoraten zijn nauw verbonden met onze opleidingen. Daarmee bedient ons onderzoek een breed pallet aan onderzoeksthema’s. Elk lectoraat heeft een kennisagenda en een of meer onderzoekslijnen. Er zijn 2 hogeschoolbrede lectoraten die zich bezighouden met bezieling, diversiteit en professionaliteit.
Onderzoeksprojecten
Lectoraten houden zich bezig met een verscheidenheid aan onderzoeksprojecten. Voorbeelden daarvan, vindt u hier.
Meer weten?
We informeren het brede publiek over ons onderzoek via verschillende publieke communicatiekanalen. Daarnaast publiceren onze lectoraten over hun onderzoek door middel van – bijvoorbeeld – onderzoeksrapporten of andere (wetenschappelijke) publicaties. Via de publicatiedatabase kunt u veel van deze publicaties bekijken.
Kwaliteitsborging
Onderzoek is een kerntaak van de CHE, die moet voldoen aan de daarvoor algemeen erkende kwaliteitsstandaarden. De Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit is één van de uitgangspunten voor de borging van de kwaliteit van het praktijkgericht onderzoek. In de zomer van 2022 heeft een externe visitatiecommissie ons onderzoek met een ruime voldoende beoordeeld.
We vinden het belangrijk dat CHE-onderzoekers kunnen werken in een open, veilige en inclusieve onderzoekscultuur waarin onderzoekers de normen voor goede onderzoekspraktijken met elkaar bespreken en elkaar aanspreken op het naleven van die normen. Om zo’n onderzoekscultuur te creëren en behouden, heeft de CHE - in navolging van de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit - voor advisering en toetsing inzake ethische kwesties bij het onderzoek enkele voorzieningen ingericht:
- Ethische commissie onderzoek (in samenwerking met de HAN)
- Klachtencommissie wetenschappelijke integriteit
- Vertrouwenspersoon wetenschappelijke Integriteit (vacant)
Vraagstelling
Centraal in het onderzoeksprogramma van de CHE staat daarom de vraag: Hoe kunnen professionele praktijken plekken zijn van hoop, waar aan de hand van waardegerichte innovatie gezocht wordt naar verbetering van de kwaliteit van leven?
Deelvragen zijn bijvoorbeeld hoe professionals kunnen handelen vanuit de hoop dat bestaande situaties kunnen veranderen, zonder dat ze het bestaan op een wetenschappelijk-technische manier naar hun hand willen zetten, en wat het betekent voor de vorming van professionals om te handelen vanuit een perspectief van hoop. Maar ook zoomt het onderzoek in op de vraag wat professionals nodig hebben, willen ze door waardegerichte innovatie een bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van leven.
Doelstelling
Onder meer bovenstaande vragen worden in vier eenjarige onderzoeksprojecten tegen het licht gehouden. Doel is uiteindelijk zowel een eigen perspectief op professioneel handelen te creëren, als methoden te ontwikkelen om tot een betere praktijkbeoefening te komen. Ook stellen we de vraag wat de verworven inzichten betekenen voor de vorming van professionals aan de hogeschool.
Tien lectoraten
De lectoraten van de CHE zijn:
Bezieling en Professionaliteit / Lector Jan van der Stoep
Christelijke professie / Associate lector Simon Polinder
Diversiteit en Professionaliteit / Lector Bernhard Reitsma
Cluster Samenleven in Relatie
Informele Netwerken en Laatmoderniteit / Associate lector Wim Dekker
Samen Divers / Lector Gert-Jan Veerman
Zingeving in nieuwe geloofsgemeenschappen / Lector Sake Stoppels
Cluster Zorg in Relatie
Jeugd en Gezin / Lector Martine Noordegraaf
Zorg voor Voeding en Gezondheid / Lector Willemieke Kroeze
Cluster Werken in Relatie
Journalistiek & Communicatie / Lector Jan van der Stoep
Mens & Organisatie / Lector Henk Kievit
Onderzoek CHE positief beoordeeld door VKO
De Validatiecommissie Kwaliteitszorg Onderzoek (VKO) van de Vereniging Hogescholen heeft in haar definitieve rapport eind januari 2015 positief geoordeeld over de structuur en samenhang van het kwaliteitszorgsysteem van het onderzoek op de Christelijke Hogeschool Ede.