Wat je al kent of kunt? Dat hoef je op de CHE als het even kan niet opnieuw te leren. Er zijn verschillende manieren om vrijstelling te krijgen voor jouw kennis en vaardigheden.
1. Vrijstellingsregelingen
Vrijstellingsregelingen voor bachelor Social Work
Social Work-studenten met een mbo-diploma Social Work op niveau 4 krijgen op grond van dit diploma 70 EC vrijstellingen. Je komt in aanmerking als je één van deze opleidingen gedaan hebt:
- Maatschappelijke Zorg
- SPW-4
- SPW-4 gelijkwaardige varianten zoals Activiteitenbegeleiding, Agogisch Werk, Pedagogisch Werk, Pedagogisch Werk Jeugdzorg, Sociaal Cultureel Werk, Persoonlijk Begeleider en SPW Gehandicaptenzorg en oude SPW zonder niveau-aanduiding met actuele werkervaring.
- Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening
- Bezit je ook het EVC-certificaat voor hbo-Jeugd-en Gezinsprofessional (met SKJ-inschrijving): vraag dan na of er extra vrijstellingen zijn.
Is een van de volgende situaties op jou van toepassing, dan ontvang je de volgende vrijstellingen:
- Propedeuse SW/SPH/MWD 60 EC
- MBO-V of in-service B 62,5 EC
- AdSWZ diploma CHE 18-19 120 EC
Vrijstellingsregelingen voor bachelor Verpleegkunde
- Verpleegkunde-studenten met een mbo Verpleegkunde-diploma krijgen op grond van dit diploma 90 EC aan vrijstellingen. Je moet daarvoor wel een geldige BIG-registratie hebben.
- Verpleegkunde-studenten met een diploma Inservice-A krijgen op grond van dit diploma 90 EC vrijstellingen. Je moet daarvoor wel een geldige BIG-registratie hebben.
- Verpleegkunde-studenten met een diploma Inservice-B krijgen op grond van dit diploma 90 EC vrijstellingen. Je moet daarvoor wel een geldige BIG-registratie hebben.
- Verpleegkunde-studenten met een diploma Inservice-Z krijgen op grond van dit diploma 90 EC vrijstellingen. Je moet daarvoor wel een geldige BIG-registratie hebben.
Vrijstellingsregelingen voor Ad Social Werk in de Zorg
- Mbo 4 verwant 40 EC. (verwante opleidingen, zie informatie bij bachelor SW)
- Propedeuse SW/SPH/MWD 60 EC
- Mbo-V of in-service B 32, 5 EC
- Bezit je ook het EVC-certificaat voor hbo-Jeugd-en Gezinsprofessional (met SKJ-inschrijving): vraag dan na of er extra vrijstellingen zijn.
Vrijstellingsregelingen vrije ruimte voor mbo’ers, hbo’ers en wo’ers
Heb je een mbo-4, hbo- of wo-diploma of een hbo- of wo-propedeuse? Dan krijg je een vrijstelling van 30 EC voor de vrije ruimte in module 5. Natuurlijk moet je daarvoor een diploma, gewaarmerkte cijferlijst of propedeuse-certificaat kunnen laten zien. Als je jouw opleiding nog niet of gedeeltelijk hebt afgerond, kun je op basis van je cijferlijst een gedeeltelijke vrijstelling krijgen.
NB:
Deze vrijstelling geldt alleen nog voor studenten die de deeltijd-Bachelor Social Work, PABO, THEOL of Godsdienstleraar starten per 1 februari 2024. Aan deze webtekst kunnen geen rechten ontleend worden. Vrijstellingen worden in alle gevallen individueel beoordeeld en toegekend.
2. Individuele vrijstellingsaanvraag
Heb je in een eerdere studie vakken behaald die ook bij de CHE weer op jouw studieprogramma staan? Dan kun je daarvoor vrijstelling aanvragen bij de examinator. Je diploma, gewaarmerkte cijferlijst of propedeuse-certificaat geldt daarbij als bewijs.
3. Instroomassessment
Wat je al kent en kunt, hoef je niet opnieuw te leren. Dat is het uitgangspunt in het deeltijdonderwijs van de CHE. Als je een deeltijdopleiding gaat volgen, kun je daarom vrijstellingen aanvragen. Denk je dat je op basis van jouw werkervaring, vakkennis of gevolgde cursussen de opleiding sneller kunt afronden? Dan laat je dat zien in een instroomassessment. Dat instroomassessment kan je op drie momenten doen: geheel óf gedeeltelijk voor je de studie begint of tijdens de eerste module. Een positieve uitkomst van het instroomassessment leidt tot vrijstellingen in de opleiding.
Als je het instroomassessment voorafgaand aan je studie wilt doen, zijn er twee mogelijkheden, zoals uitgewerkt in de folder ‘Waarderingstraject’:
- Via de CHE-route Waarderingstraject; dan maak je het portfolio vóór je begint met de opleiding. De afronding met een instroomassessmentgesprek vindt direct na de start van de opleiding.
- Dit traject bevat drie fasen (voor iedere meld je je apart aan, dit doe je via de buttons hieronder):
- 1. Oriëntatie (zelfscan en CV bespreken met de studieadviseur Waarderingstraject); gratis.
- 2. Instructiebijeenkomsten op de CHE (300 euro incl. btw)
- Data van dit halfjaar zijn:
1. 8 april 2024 van 13.00 - 16.00 uur
2. 22 april 2024 van 13.00 - 16.00 uur
3. Individuele begeleiding bij de opbouw van je portfolio (600 euro, incl.)
- Voor iets meer kosten leg je voordat je de studie begint het instroomassessment af bij een EVC aanbieder waar we mee samenwerken (Bureau Sterk). Dan weet je bij aanvang van de studie helemaal waar je aan toe bent.
Beide routes is zeker handig als je het instellingscollegegeld betaalt voor de opleiding of wanneer jouw werkgever vooraf zekerheid wil hebben over de opleidingsduur. Deze route past bij jou als je goed zelfstandig kunt werken. En er zijn dus wel extra kosten aan verbonden. - Hier vind je de link naar de zelfscan die je moet invullen ter voorbereiding op het gesprek met de studieadviseur Waarderingstraject.