🥉 Elsevier Brons!
Tieners. Ze zijn super kritisch, lang niet altijd even gemotiveerd en de hormonen gieren door hun lijf. Maar achter die buitenkant? Daar gaat een wereld vol vraagtekens schuil. Over wie ze zijn, waar ze voor staan en welke keuzes ze moeten maken. Dát maakt het een voorrecht om met ze na te denken over geloof en levensbeschouwing.
Dat doe jij straks als leraar Godsdienst / Levensbeschouwing op een middelbare school. Aan jou de uitdaging om de link te leggen. Tussen de wereld van Snapchat en skinny jeans aan de ene kant en de verhalen over God en de kern van andere wereldreligies aan de andere kant. Dat vraagt veel meer dan een droog klassikaal lesje. Je inspireert, motiveert en bent zelf een voorbeeld als christen. Durf jij die uitdaging aan?
Studie-eigenschappen
-
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
-
Uitstroomprofielen
Docent op (v)mbo, Docent op onderbouw havo/vwo
-
Toelatingseisen
Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma.
Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
Waar werk jij straks?
In het onderwijs natuurlijk! Jouw diploma levert je een tweedegraads lesbevoegdheid op. Daarmee kun je lesgeven aan alle klassen van het vmbo en de onderbouw van havo en vwo. Ook kun je aan de slag op een aantal mbo-scholen. Met een aanvullende minor kun je ook op openbare basisscholen met kinderen nadenken over geloof en levensvragen.
Meer dan lesgeven alleen
Bang dat lesgeven gaat vervelen? Als leraar doe je veel meer dan alleen kennis overdragen. Je inspireert jongeren. Bent een coach voor ze. Bovendien kun je zelf volop andere taken oppakken binnen jouw school. Van mentoraat tot een coördinerende taak of een functie binnen het management. En wat denk je van sociaal-emotionele leerlingbegeleiding of schoolpastoraat? Uitdaging genoeg dus!
Je eerstegraads diploma halen
Wil jij ook lesgeven aan de bovenbouw van havo en vwo? Lesprogramma’s vernieuwen? En leidinggeven aan de sectie godsdienst op jouw school? Stroom dan door naar de tweejarige master Leraar Godsdienst/Levensbeschouwing. Die sluit perfect aan op je bachelor en volg je gewoon aan de CHE. Je kunt deze master combineren met een parttime baan, zodat je direct ook praktijkervaring opbouwt.
Hoe ziet jouw studie eruit?
Nét van school. En dan sta je straks ineens zelf voor de klas. Daar bereiden we je grondig op voor. Je leert niet alleen hoe je lesgeeft. Maar ook hoe je leerlingen begeleidt, samenwerkt met collega’s en omgaat met ouders. Er is ook veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Benieuwd hoe het programma van de verschillende jaren eruit ziet?
Jaar 1
Heb je het in je om docent te worden? Dat ontdek je in je propedeusejaar. Want we oefenen volop in de praktijk. Tegelijk ga je de diepte in. Met theologische vakken als Oude Testament, Nieuwe Testament, Geloofsleer, Hermeneutiek, Kerkgeschiedenis en Wereldreligies. Ook werk je aan jouw communicatieve, didactische en pedagogische vaardigheden. Kom je er tijdens het eerste jaar achter dat de opleiding Theologie beter bij je past? Dan kan je overstappen zonder dat je studievertraging oploopt!
Jaar 2
Ben je enthousiast over de theologische vakken? Mooi! Je krijgt namelijk nog meer inhoudelijke bagage dit jaar. Verder denk je na over de multiculturele en multireligieuze samenleving. Je bent één dag in de week op een middelbare school te vinden. Je geeft er les, maar helpt ook bij het voorbereiden van vieringen of de ontwikkeling van een gedragsprotocol.
Jaar 3
Dit jaar is een voorproefje van wat je te wachten staat als docent. Je gaat een langere stage lopen en zelfstandig lesgeven. Je volgt natuurlijk ook nog vakken op de CHE. Zoals Theologie en cultuur, Onderwijskunde en Pedagogiek. Ook ga je op studiereis en kies je een specialisatie: havo/vwo of vmbo/mbo. Vervolgens ga je aan de slag met de bijbehorende uitdagingen. Hoe geef je les aan kritische scholieren die gemakkelijk verbanden leggen? Hoe bereik je leerlingen die vooral praktisch ingesteld zijn?
Jaar 4
In je laatste jaar volg je twee minors. Dat doe je samen met studenten van andere opleidingen en andere hogescholen. De inhoud van de minors? Die is zo divers als de CHE zelf. Maar waar het steeds op neerkomt is dat je nadenkt over wat je gelooft, waar je voor staat en wat jou drijft. En hoe je dat verbindt met wat er speelt in de samenleving en wat jij gaat doen als je jouw diploma hebt. De minors confronteren je ook. Met andere visies, ideeën en culturen. Dat geeft je persoonlijke ontwikkeling een boost! Na de minors ga je afstuderen. Een uitdagend traject dat je na een half jaar afsluit met jouw diploma.
Vakken
- Oude Testament
- Nieuwe Testament
- Dogmatiek
- Wereldreligies
- Geloofsleer
- Didactiek
- Pedagogiek
- Groepsdynamica
Versneld docent worden?
Heb je al een bachelor theologie of GPW-diploma op zak? Dan kun je aan de CHE binnen één jaar ook je lesbevoegdheid halen. We noemen dat de kop-opleiding. Je krijgt dan een stoomcursus onderwijskunde, pedagogiek en didactiek. Verder loop je stage en voer je een afstudeerproject uit op een middelbare school.
Studie in Cijfers
Deze opleiding heeft Elsevier Brons ontvangen. In de onderstaande video leggen we jou uit wat dit inhoudt.
Alle cijfers zijn gebaseerd op betrouwbare bronnen en definities, zie www.studiekeuze123.nl.
Praktische informatie
Je studiekeuze gaat vóóral over of een opleiding bij jou past. Maar naast informatie over de opleiding is er meer te vertellen over het studeren aan de Christelijke Hogeschool Ede. We vertellen je hier graag meer over!