Jongeren, ze zijn lang niet altijd even gemotiveerd en de hormonen gieren door hun lijf. Maar achter die buitenkant? Daar gaat een wereld vol vraagtekens schuil. Over wie ze zijn, waar ze voor staan en welke keuzes ze moeten maken. Dát maakt het een voorrecht om met hen na te denken over geloof.
Dus werk jij al in het onderwijs en wil jij graag ook Godsdienst of Levenbeschouwing geven? Of droom je er eigenlijk al jaren van om voor de klas te staan? Dan is deze deeltijdopleiding aan de CHE een aanrader. Je krijgt theologische vakken en verdiept jouw kennis van de bijbel en andere religies. Natuurlijk leer je ook hoe je op een uitdagende manier lesgeeft, aansluit bij de belevingswereld van scholieren en zelf als christen een voorbeeld bent. Je leert op de CHE uiteraard niet alleen uit de boeken, sterker nog: je bent minstens één tot twee dagdelen per week actief op een school. Is dat niet de beste voorbereiding op de praktijk?
Studie-eigenschappen
-
Aandachtsgebieden
Je bent initiatiefrijk, flexibel, zelfstandig, verantwoordelijk en je beheerst de Nederlandse en Engelse taal goed! Uiteraard heb je een hart voor jongeren en kan je uren lezen. Vanaf je eerste jaar krijg je zowel theologische vakken als pedagogiek en onderwijskunde. De praktijk speelt ook een grote rol vanaf het begin van de opleiding.
-
Uitstroomprofielen
Aan het eind van je opleiding kies je je specialisatie:
- (v) mbo
- havo/vwo
Je hebt na de opleiding de mogelijkheid om door te studeren en je master te halen!
-
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
-
Toelatingseisen
Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma.
Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
Flexibel studeren in je eigen tempo
Een studie combineren met je drukke baan, gezinsleven en tal van sociale activiteiten? Dat vraagt om flexibiliteit. Die bieden we jou bij de CHE. We werken namelijk met semesterprogramma's en een flexibel studieplan. Wat je al kent en kunt hoef je niet opnieuw te leren. Afhankelijk van jouw kennis, ervaring en diploma’s kun je (delen van) semesterprogramma's overslaan en sneller (of juist langzamer) jouw opleiding afronden. Bovendien studeer je veel in de praktijk en op het moment en op de manier die jou het beste uitkomt. Denk je in aanmerking te komen met vrijstellingen op grond van bijvoorbeeld een MBO4 diploma en of werkervaring?
Doe de zelfscan
Ontdek hoe jouw persoonlijke studietraject er uit komt te zien. Dat doe je met de zelfscan. Je vult vragen in over jouw persoonlijke situatie. Ook brengen we in kaart wat je al kent en kunt. Je krijgt vervolgens een rapport waarin we aangeven hoe jouw traject er ongeveer uit komt te zien. Als je dat wilt, praat een studieadviseur met jou verder. Klik op onderstaande knop om de zelfscan in te vullen.
Studie inhoud
Instroomassessment en flexibel studieplan
Verwacht je op basis van de zelfscan en het gesprek met de studieadviseur persoonlijke vrijstellingen te kunnen krijgen? Dan breng je bij de start van je opleiding je kennis en vaardigheden op basis van werkervaren en eerdere opleidingen in kaart. Dit noemen we een instroomassessment. Als blijkt dat je bepaalde leeruitkomsten al beheerst, kun je delen van een semesterprogramma vrijgesteld krijgen en dus overslaan. Op basis daarvan maak je een flexibel studieplan. De volgorde en de momenten waarop je aan welke leeruitkomsten werkt en welke semesterprogramma’s je volgt, kun je namelijk zelf bepalen.
Opbouw semesters
De acht semesterprogramma’s hebben eenzelfde opbouw. Semesterprogramma één tot en met zes bestaan telkens uit drie onderdelen; methodisch handelen, kennisonderwerpen en professionele identiteit. Je leert bij het onderdeel methodisch handelen de kern van het vak van de sociaal werker. De kennisonderwerpen bieden brede beroepskennis. In het deel professionele identiteit leer je werken vanuit bronnen en bezieling. Je weet wat je waarden en talenten zijn en hoe je deze meeneemt in je handelen als sociaal werker. Semesterprogramma zeven is een keuze minor. Semesterprogramma acht is het laatste semesterprogramma en daarin studeer je af middels het doen van onderzoek en het ontwerpen van een innovatie.
Jouw werkplek of praktijkplek
Om in de praktijk te kunnen leren heb je natuurlijk een praktijk of werkplek nodig. Heb je die nog niet, omdat je bijvoorbeeld wilt overstappen naar een ander vakgebied? Dan adviseren we je om dit aan te geven bij je intake en op tijd op zoek te gaan. De CHE kan je ondersteunen bij je zoektocht naar een geschikte werkplek of praktijkplek.
Begeleiding door de CHE en een praktijkbegeleider
Je werkgever stelt een praktijkbegeleider aan die jou coacht op de werkvloer. Hij of zij moet HBO opgeleid zijn. Vanuit de CHE kun je rekenen op persoonlijke begeleiding door een coach, wij noemen dat de studentbegeleider. Tijdens je studietraject is de studentbegeleider jouw aanspreekpunt.
Soms ontmoet je elkaar in een college en soms spreek je elkaar individueel.
Aantal praktijkuren per semesterprogramma
Wil je kunnen leren in de praktijk dan is een aantal uren werken in de praktijk nodig. We gaan per semesterprogramma van een half jaar uit van 320 praktijkuren. Dit betekent dat je minimaal 16 uur stage/praktijkuren hebt staan.
Vrijstellingenbeleid
Wat je al kent of kunt? Dat hoef je op de CHE als het even kan niet opnieuw te leren. Er zijn verschillende manieren om vrijstelling te krijgen voor jouw kennis en vaardigheden.
-
Via de zogenaamde vrijstellingsregelingen: deze vrijstellingsregelingen krijg je op een afgeronde vooropleiding, hierbij kan je denken aan MBO-4 verwante opleidingen.
Maatschappelijke Zorg SPW-4- SPW-4 gelijkwaardige varianten, zoals activiteitenbegeleiding, Agogisch medewerker GGZ, pedagogisch werk, pedagogisch werk-jeugdzorg
- (gespecialiseerd) persoonlijk begeleider, persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg, maatschappelijke zorg, pedagogisch medewerker zorg en SPW gehandicaptenzorg.
- Sociaal maatschappelijke dienstverlening
Dit betekent dat je met een MBO-4 verwante opleiding vrijstelling krijgt van 30 EC en dat je je opleiding start in semesterprogramma 2. Denk je op basis van andere vooropleidingen recht te hebben op vrijstellingen, neem dan contact op met een studieadviseur.
- Via een individuele vrijstellingsaanvraag: Heb je in een eerdere studie, vakken behaald die ook bij de CHE op je studieprogramma staan? Dan kun je daarvoor vrijstelling aanvragen bij de examinator. Dit doe je direct na de start van de opleiding.
- Via een instroomassessment: Denk je dat je op basis van jouw (werk)ervaring sneller kunt afronden, dan laat je dit zien in een instroomassessment. Een instroomassessment kun je voorafgaand of bij de start van de opleiding doen.
Lesdagen
Hoe snel je studeert? Dat is helemaal aan jou. Maar gemiddeld ben je ongeveer een half jaar bezig met een semesterprogramma. De lesdagen voor de Bachelor Social Work Deeltijd zijn op dinsdag.
Naast je 16 uur stage of praktijkuren heb je zes lesdagen per semesterprogramma. Als je het DT+ arrangement kiest heb je naast 1 x per drie weken een lesdag op school in de twee tussenliggende weken een dagdeel op school en een dagdeel online contact.
Modules
Het leren binnen de deeltijdopleiding van de CHE wordt gestuurd door leeruitkomsten, die geclusterd zijn in modules. In elke module komen andere onderwerpen aan bod. De modules voor de opleiding Leraar Godsdienst / Levensbeschouwing zien er als volgt uit:
- Intake, oriëntatie op het vak en je positie, waarden en overtuigingen als professional.
- Je legt contact met een groep leerlingen, verzorgt lessen en doet theologische kennis op.
- Je beheerst groepsdynamica, creëert een krachtige leeromgeving en doet theologische kennis op.
- Je gaat om met individuele verschillen tussen leerlingen, begeleidt het levensbeschouwelijke denken en doet theologische kennis op.
- Je verdiept of verbreedt jouw kennis tijdens een CHE-brede keuzemodule.
- Je ontwikkelt jouw vermogen om samen te werken met stakeholders binnen en buiten jouw organisatie.
- Je verdiept je in de rol die je als leraar Godsdienst/Levensbeschouwing speelt in verander- en innovatietrajecten.
- Je reflecteert met je afstudeeropdracht op jouw professionele identiteit als leraar Godsdienst/Levensbeschouwing.
Praktische informatie
Instroom en aanmelden
Er zijn twee instroommomenten; 1 september en 1 februari.
Wil je starten in september?
Schrijf je dan zo snel mogelijk in, maar bij voorkeur vóór 1 juli.
Wil je starten in februari?
Schrijf je dan zo snel mogelijk in, maar bij voorkeur vóór 1 januari.
Hoe schrijf je je in?
- Ga naar studielink (www.che.studielink.nl) en log in met je DigiD.
- Vul jouw persoonsgegevens in (je maakt je studielinkaccount aan).
- Ga naar ‘Mijn Studielink’ pagina en volg de acties onder ‘Mijn To Do lijst’.
Verwerking aanmelding
Na je aanmelding in studielink wordt er contact met je opgenomen om je aanmelding te bevestigen en definitief te maken.
Voor werkgevers
Een deeltijdopleiding moet aansluiten bij de persoonlijke situatie van je medewerker(s), maar ook bij de wensen en verwachtingen van jou als werkgever. Daar is bij de CHE veel aandacht voor. Onze opleidingen zijn zo ingericht dat je organisatie al tijdens de studietijd meeprofiteert van de nieuwe kennis en vaardigheden die de medewerker opdoet.
Contact
Heb je vragen over de volgende onderwerpen? Dan kan je terecht bij het Front Office van onze deeltijdopleidingen.
- Informatie m.b.t jouw studietraject / het plannen van adviesgesprekken
- Groepsindeling
- Trajectbegeleiding
- Startdag
- Adviesgesprekken
- Inloggen digitale leeromgeving
Je kunt contact opnemen via deeltijd@che.nl, het contactformulier of telefonisch via 0318-696300.
Op maandag, dinsdag en donderdag is het Front Office telefonisch bereikbaar en op woensdag en vrijdag via de mail.
Veelgestelde vragen
Om je zo goed mogelijk verder te helpen, staan de meest gestelde vragen overzichtelijk op een rij. Mocht jouw vraag hier niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op!
- Een opleiding kiezen
- Aanmelding, Toelating en Vrijstellingen
- Opbouw van de opleidingen
- Begeleiding en leren in de praktijk
- Kosten
- Combinatie werk-privé
- Overig