Met jongeren nadenken over godsdienst en levensbeschouwing. Dat is elke dag uitdagend. En toch wil je meer. Lesgeven aan de bovenbouw van havo en vwo bijvoorbeeld. Lesprogramma’s vernieuwen. Of de sectie godsdienst van jouw school aansturen. Herkenbaar?
Wil jij jouw theologische kennis verdiepen en uitgroeien tot een eerstegraads docent Godsdienst en Levensbeschouwing? Dan is deze uitdagende master jou op het lijf geschreven.
- Verdiep je in wereldgodsdiensten en religieuze verschijnselen.
- Ontwikkel expertise in onderwijsmanagement en schoolontwikkeling.
- Leer didactische strategieën voor de tweede fase.
Deze master is meer dan alleen colleges. Je werkt praktijkgericht samen met andere leraren, analyseert casussen en doet onderzoek naar vraagstukken uit jouw eigen onderwijspraktijk. Na twee jaar haal je jouw eerstegraads diploma en ben je klaar om op topniveau les te geven!
Verkorte route
Heb je een master Theologie? Dan kun je een verkort en aangepast programma volgen. Hierin krijg je vrijstellingen voor bepaalde vakken. Tijdens een persoonlijk gesprek of open avond leggen we je graag uit hoe dit werkt.
Studie-eigenschappen
-
Flexibel Studeren
Wil je meer of juist minder studeren? Verwacht je een kindje of ben je gewoon toe aan een sabbatical? Studeer op een manier die past in jouw leven!
- Pauzeer of versnel je studie, sla vakken over door relevante (werk)ervaring, of haal studiepunten in je eigen praktijk.
- Kies zelf hoe je opdrachten aanlevert (bijv. podcast, paper of video) en bepaal de volgorde van je vakken. (Let op: semester 1 staat altijd vast. Daarna ben je vrij om vakken te wisselen naar beschikbaarheid in je rooster).
- Ook kun je kiezen uit internationale stages en projecten.
Advies nodig? Stuur ons een berichtje via WhatsApp.
-
Lesdagen & studiebelasting
- De contactdagen voor de drie modules vallen altijd op maandag één keer in de 2 à 3 weken.
- Gemiddeld ben je ongeveer 20 uur per week kwijt aan je studie.
Studie inhoud
School- en vakvisie
Module 1 is de module School- en vakvisie. Hierin gaat het om de theologische vakgebieden wetenschapsfilosofie, (Bijbelse en culturele) hermeneutiek, religiewetenschap en ethiek en om visie op het vak Godsdienst/Levensbeschouwing in het licht van godsdienstpedagogiek en -didactiek. De toetsing heeft de vorm van essays die op elkaar voortbouwen en waarvoor je het thema zelf kiest.
Praktijkbekwaamheid
Module 2 is de module Praktijkbekwaamheid. Hierin gaat het om de ontwikkeling van je bekwaamheid om GL-lessen te verzorgen in de bovenbouw van Havo en Vwo. Deze praktijkontwikkeling wordt ondersteund door didactiek en pedagogiek voor de bovenbouw, intensieve praktijkbegeleiding en intervisie. In de toetsen werk je aan het samenstellen van een praktijkdossier, het verantwoorden van je handelen in de GL-praktijk en het uitdenken van en werken met geëigende en gevarieerde lesmaterialen en -methoden.
Vak- en schoolontwikkeling
Module 3 is de module Vak- en schoolontwikkeling. Hierin gaat het om het onderzoeken van de praktijk van (GL-)les, school en onderwijs met het oog op het kunnen leiden van verandertrajecten. De toetsing is gericht op het ontwerpen van zo’n traject en geeft daarmee accent aan de les- en vakoverstijgende functie van de eerstegraads GL-docent.
“Als godsdienstleraar vind ik het een uitdaging om de wereld van de leerlingen en de lesstof op elkaar aan te laten sluiten. De master heeft mij geholpen om meer inzicht te krijgen in het vak en mijn lesgeven verder te verdiepen. Ik heb meer achtergrondkennis van onderwerpen en kan beter verbanden leggen. Door de onderzoeken die ik heb gedaan in de master weet ik meer van de leerlingen en van mijn vak.”
Nathalie Heiboer, godsdienstleraar Ichthus College Veenendaal
Praktische informatie
Toelatingseisen
- Afgeronde hbo-bachelor GL of een wo-masteropleiding Theologie of Religiewetenschappen.
- Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
- Verplichte praktijkplaats:
- Je moet minimaal 4 uur lesgeven in de bovenbouw Havo/Vwo.
- Er moet een bevoegde collega, teamleider of opleider zijn die jouw ontwikkeling begeleidt en beoordeelt.
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Studiebelasting
De studiebelasting is gemiddeld 10 á 12 uur per week, maar is sterk afhankelijk:
- van je persoonlijke omstandigheden en onderwijs- en studeerervaringen
- van de hoeveelheid bovenbouwlesuren die je per week geeft (de minimumeis is 4 lessen per week)
- van de afspraken in het persoonlijk studieplan en de spreiding die je zelf in je studie aanbrengt
- van de mate waarin je de leerwinst vanuit de leergroepen naar je eigen lessen kunt vertalen
De opleiding heeft een omvang van 90 EC, verspreid over 2 jaar en verdeeld over 3 modules van 30 EC.
Elke module bevat 3 toetsen van elk 10 EC, waarvan de laatste op eindniveau.
Lesdag en moduleleergroepen
- De contactdagen voor de drie modules vallen altijd op maandag één keer in de 2 à 3 weken.
- Elke module heeft haar eigen moduleleergroep: daarin werk je o.l.v. de docent(en) samen op met medestudenten in het ontwikkelen van de toetsproducten. In de moduleleergroepen krijgen alle aspecten van het onderwijs een plek: hoor- en werkcollege, intervisie, consultatie, presentatie en bespreking van delen van de toetsproducten, theoretische verdieping en praktische begeleiding enz.
Contact
Heb je belangstelling voor de opleiding Master GL? Dan komen we graag persoonlijk met je in contact. Neem hiervoor contact op met de coördinator Laurens Snoek via mastergl@che.nl.
Wil je meer weten over je persoonlijke route? Mail ons dan via studentzaken.theologie@che.nl.