🥇 Topopleiding Keuzegids 2024 én Elsevier Goud!
Een man zonder thuis perspectief geven, getraumatiseerde kinderen begeleiden, mensen met een beperking helpen. Met de hbo Social Work maak je echt impact in mensenlevens. En al die verhalen maken ook impact op jou. Daarom helpen we je stevig in je sneakers te staan!
Nog geen idee wat jij wilt studeren na het voortgezet onderwijs? Volg onze studiekeuzeworkshops op 25 september. Meld je snel aan!
Zó maak jij impact met de hbo Social Work!
Voor wie is de hbo Social Work aan de CHE interessant?
- Iedereen die houdt van een uitdagende studie en graag klaar staat voor een ander
- Je hebt een havo-, vwo- of mbo 4-diploma op zak
- Je hebt één van deze vooropleidingen niet gevolgd, maar je bent 21 jaar of ouder. Dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek
Daarom kiezen voor deze Social Work opleiding
Social Work is hot! Want steeds meer studenten kiezen voor deze studie aan de CHE. Waarom is dat?
- Direct van start in de praktijk
De lessen krijg je op school, maar de levenslessen leer je in de praktijk! Al in je eerste schoolweek ontmoet je sociaal werkers en hun cliënten. Je zit er dus meteen lekker in. Samen met jouw medestudenten duik je vervolgens in interessante casussen. En maakt gerichte feedback van docenten je stap voor stap beter. Ook zoek je in het eerste jaar een maatje waar je wekelijks een activiteit mee doet. Klinkt goed hè?
- Oog voor… jou!
Er zijn voor die ander betekent ook werken aan jezelf. Waar ligt mijn kracht, waar loop ik tegenaan? Op de CHE begeleiden wij je tijdens je studie én stages. Hier kennen docenten je bij naam en weten studentbegeleiders hoe je lastige situaties aanpakt. Samen zorgen we ervoor dat je groeit in je vak… en als mens!
- Onderscheid jezelf met kennisvakken
Op de CHE duiken we de diepte van het vakgebied in. Zo heb jij straks een streepje voor op de rest. Want wat deze Social Work opleiding uniek maakt, zijn diverse specialistische kennisvakken zoals Psychologie en Pedagogiek. Maar ook de systematische benadering, waarbij de hele omgeving van de cliënt in kaart wordt gebracht. En zit je op de helft van je studie, dan weet je waarschijnlijk welke kant je op wil. Ligt jouw hart bijvoorbeeld bij de Jeugdzorg of zie je jezelf eerder werken in de GGZ?
De echte wereld als leerschool
Wil je van betekenis zijn voor de ander? Dan heb je de belangrijkste stap richting je diploma al gezet. Want daar draait het om bij Social Work: mensen helpen hun weg te vinden in het leven. Hoe je dat aanpakt, daar gaan we jou op de CHE helemaal voor klaarstomen. Door veel te proeven aan de praktijk. En door te leren van docenten die de theorie tot leven brengen.
Studie-eigenschappen
-
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
-
Beroepsperspectief
Sociaal werkers zijn overal te vinden, in de meest uiteenlopende functies. Lees hieronder iets meer over het beroep.
-
Uitstroomprofielen
Aan het einde van het tweede jaar kies je in welke richting jij je wilt specialiseren: Jeugdzorg en Pedagogiek, Geestelijke Gezondheidszorg, Gehandicaptenzorg, Welzijn en Samenleving.
-
Toelatingseisen
Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma.
Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
Studenten aan het woord
Kijk ook eens op YouTubeHoe ziet jouw studie eruit?
Als sociaal werker is elke dag anders. Jouw opleiding is net zo afwisselend. Het programma bevat namelijk een mix van colleges, gastlessen, praktijkopdrachten, stages, onderzoeken en meer. Hoe verder je komt, hoe meer mogelijkheden je krijgt om je eigen studieroute te bepalen. Daarbij kun je altijd terugvallen op een docent die jou coacht. Benieuwd hoe het programma van de verschillende studiejaren eruit ziet?
Jaar 1
Rustig inkomen? Daar doen we niet aan. Je maakt al in de startweek kennis met sociaal werkers en hun cliënten. Ook kijk je achter de schermen bij verschillende organisaties. Zit je er meteen goed in! In het eerste jaar doe je kennis en vaardigheden op die je straks nodig hebt in je werk. Denk bijvoorbeeld aan methodisch handelen, professioneel communiceren en netwerken. Verder volg je vakken als psychologie en pedagogiek. Daarnaast zet je samen met klasgenoten een activiteit op. Je werft daarvoor zelf vrijwilligers en sponsoren. Je proeft ook het echte werk door gesprekken met ouders. Verder zoek je een (cliënt)maatje waar je wekelijks een activiteit mee onderneemt.
Jaar 2
Je hebt inmiddels een stevig fundament gebouwd. In het tweede jaar bouw je daar op voort. Je volgt vakken als sociologie, agogiek, ondernemen, groepsdynamica en recht. Verder ontwikkel je een professionele beroepshouding en een eigen kijk op het vak. Natuurlijk ben je ook dit jaar regelmatig te vinden in de praktijk. Je loopt onder andere een aantal maanden stage. Een mooie oriëntatie op jouw toekomst. Aan het einde van het tweede jaar kies je namelijk een uitstroomprofiel: jeugdzorg en pedagogiek, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg of welzijn en samenleving.
Jaar 3
Als sociaal werker werk je veel samen met andere professionals. Vaak in je eigen organisatie en regelmatig ook daarbuiten. Om te leren hoe je dat doet loop je dit jaar tien maanden stage. Je bent zo’n 32 uur per week aan de slag bij een welzijnsorganisatie die past bij jouw uitstroomprofiel. Je werkt tijdens dit jaar aan stage-opdrachten en jouw eigen leerdoelen. Natuurlijk kom je regelmatig terug op de CHE. Dan bespreek je jouw stage-ervaringen. Ook doe je verdiepende kennis en vaardigheden op die je de volgende dag weer kunt inzetten in de praktijk.
Jaar 4
In je laatste jaar kijk je over de grenzen van je eigen opleiding. Je volgt bijvoorbeeld vakken van één van onze andere opleidingen of aan een universiteit. Of misschien ga je wel tijdelijk studeren in het buitenland. Je rondt de opleiding af met een afstudeeronderzoek. Dat onderzoek voer je samen met medestudenten uit. Je kijkt samen hoe een organisatie kan innoveren of verbeteren op een bepaald gebied. De aanbevelingen? Die worden vaak ook echt doorgevoerd. Je schrijft dus geen scriptie voor de bureaula. Het onderzoek kun je zien als een meesterproef. Je toont ermee aan dat jij klaar bent voor je eerste baan.
Aan het eind van je tweede jaar Social Work maak je de keuze voor een uitstroomprofiel. Deze uitstroomprofielen bieden je de kans om naast je brede basis van de eerste twee jaar, ook een specialisme te ontwikkelen. Voor een aantal van deze profielen geldt dat je er een certificaat mee kunt verkrijgen die je nodig hebt om in bepaalde sectoren te werken. Lees hier meer over de profielen.
Uitstroomprofiel Jeugdzorg en Pedagogiek
Dit gecertificeerde profiel leidt je op tot jeugdzorgwerker. Je leert kinderen, jongeren en ouders te helpen bij opgroeien en opvoeden. Dat doe je in vaak complexe situaties, waar ook gedwongen hulpverlening onderdeel van kan zijn. Het certificaat is verplicht wanneer je in de jeugdzorg wilt werken.
Uitstroomprofiel Geestelijke Gezondheidszorg
Dit profiel leidt je op tot gecertificeerd ggz-agoog. Je leert mensen met psychiatrische problematiek te begeleiden en ondersteunen. Je helpt hen om het dagelijks leven op een goede manier in te richten, samen met de mensen in hun omgeving. Je zoekt met hen naar mogelijkheden om mee te doen in de samenleving.
Uitstroomprofiel Gehandicaptenzorg
In dit gecertificeerde profiel leer je werken met mensen met een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking. Je ondersteunt deze doelgroep bij ontwikkelingsproblematiek, dagbesteding en/of maatschappelijke participatie. Je komt te werken in een instelling of bij mensen thuis, waarbij je nauw samenwerkt met de sociale omgeving van je cliënten.
Uitstroomprofiel Welzijn en Samenleving
Binnen dit profiel bied je mensen laagdrempelige ondersteuning in hun directe leefomgeving. Je gaat met hele diverse vragen op een creatieve manier aan de slag. Zo kun je bijvoorbeeld bewoners helpen bij het verbeteren van hun buurt, bied je zelf hulp of wijs je de weg naar de juiste vrijwilliger of professional. Hierbij motiveer je mensen om zoveel mogelijk gebruik te maken van hun eigen kwaliteiten.
Studie in cijfers
Deze opleiding is benoemd tot Topopleiding en heeft Elsevier Goud ontvangen! In de onderstaande video leggen we jou uit wat dit inhoudt.
Alle cijfers zijn gebaseerd op betrouwbare bronnen en definities, zie www.studiekeuze123.nl.
Waar werk jij straks?
Sociaal werkers kom je overal tegen. In wijkteams, de jeugdzorg, de geestelijke gezondheidszorg of de begeleiding voor mensen met een beperking. En natuurlijk achter de voordeur. Bij eenzame ouderen, gezinnen met financiële problemen of vluchtelingen die net in Nederland zijn. Andere studenten gaan aan de slag als jeugdzorgwerker, buurtcoach of reclasseringswerker. Misschien weet jij al precies wat je wilt. Anders ontdek je het snel genoeg tijdens je studie aan de CHE.
Samenwerken & ontwikkelen
Waar je straks ook voor kiest, je werkt altijd samen met anderen. Van professionals en vrijwilligers tot mensen in het netwerk van jouw cliënten. Samen helpen jullie mensen om een stap vooruit te zetten. Voor zichzelf of hun gezin. Of om de wijk waar ze wonen een stukje beter, mooier en leefbaarder te maken. Wie je straks ook ondersteunt, je kijkt steeds kritisch naar jezelf én legt verantwoording af over je keuzes. Je zoekt naar mogelijkheden voor verbetering en innovatie binnen jouw organisatie of vakgebied. Dat maakt jouw werk straks elke dag uitdagend.
Praktische informatie
Je studiekeuze gaat vóóral over of een opleiding bij jou past. Maar naast informatie over de opleiding is er meer te vertellen over het studeren aan de Christelijke Hogeschool Ede. We vertellen je hier graag meer over!