Ben jij zo iemand die tijdens de reclame niet wegzapt? Omdat je wilt weten hoe merken een boodschap overbrengen? Of lijkt het je leuk om campagnes te ontwikkelen, blogs te schrijven of een gaaf evenement te organiseren? Bij de hbo-opleiding Communicatie leer je op een goede en doordachte manier je boodschap naar buiten te brengen en zo mensen met je organisatie, product of merk te verbinden.
Benieuwd hoe jij impact maakt met een studie Communicatie? Kom dan naar de Open Avond op 29 maart. Proef de sfeer en maak kennis met de opleiding, docenten en studenten.
Tijdens de opleiding Communicatie op de CHE leer je hoe je mensen in beweging brengt of met elkaar verbindt. En met de juiste woorden en beelden een verhaal overbrengt. Offline én online. Dat leer je natuurlijk het beste door te doen. Daarom voer je vanaf week 1 opdrachten uit voor verschillende bedrijven en organisaties. Je ontdekt dan al snel dat communicatie een mooi, maar ook uitdagend vak met de nodige dilemma’s is. Je kunt heel veel verkopen met een gelikte campagne, maar wil je dat ook? En hoe zit het met de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het merk of de organisatie waar jij straks werkt? Over zulke vragen denk je regelmatig na. Zo groei je uit tot een communicatieprofessional die zelfbewust keuzes maakt!
Studie-eigenschappen
-
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
-
Beroepsperspectief
Met een bachelordiploma Communicatie op zak, ligt de arbeidsmarkt voor je open.
-
Uitstroomprofielen
Strategisch reputatiemanagement, IC Change (interne communicatie en veranderkunde) en Crossmedia storytelling
-
Toelatingseisen
Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma.
Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
Studenten aan het woord
Kijk ook eens op YouTubeWaar werk je straks?
Overheden, bedrijven, goede doelen: ze hebben allemaal communicatieprofessionals in dienst. Onze studenten kom je dan ook op tal van plekken tegen. Van het ziekenhuis tot Bol.com!
Je ontdekt vanzelf welke baan bij jou past
Na je opleiding kan je bijvoorbeeld aan de slag als communicatieadviseur, copywriter, (online) marketeer, programmamaker of woordvoerder. Of je start een eigen communicatiebureau! Misschien weet jij al precies wat bij je past. Anders ontdek je tijdens stages en praktijkopdrachten snel genoeg waar je energie van krijgt en goed in bent.
Verder studeren aan de universiteit
Ben je nog niet uitgeleerd of wil je jouw communicatiekennis verdiepen? Volg dan in het laatste jaar van je studie een pre-master. Als je jouw diploma op zak hebt, kun je dan direct doorstromen naar de universiteit. De master Communicatiewetenschappen is een aanrader. Jouw praktische kennis gecombineerd met een meer wetenschappelijke communicatiebenadering: dat maakt jou onweerstaanbaar voor tal van werkgevers!

Hoe ziet jouw studie eruit?
Als communicatieprofessional is elke dag anders. De opleiding weerspiegelt dat. Storytelling, marketing, mediatechnieken, reputatiemanagement, co-creatie; het komt allemaal voorbij. Bovendien voer je veel verschillende praktijkopdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Benieuwd naar het studieprogramma?
Jaar 1
In het eerste jaar maak je in vogelvlucht kennis met het communicatievak. Je ontdekt verschillende vormen van communicatie. Denk aan het maken van reclame voor een merk, het geven van voorlichting over een stichting en het communiceren met collega’s. Je leert verder hoe bedrijven en organisaties mensen aan zich binden met hun verhaal. Daarom is er veel aandacht voor storytelling. In het eerste jaar ben je ook al in de praktijk bezig. Je gaat aan de slag met een campagne, maakt een bedrijfsvideo en organiseert een evenement. Ook loop je een paar dagen mee met een communicatieprofessional!
Jaar 2
Maak je borst maar nat. Dit jaar voer je namelijk een groot communicatieonderzoek uit bij een bedrijf of organisatie. Je houdt interviews, zet enquêtes uit, analyseert de resultaten en adviseert vervolgens over de beste communicatieaanpak. Later in het jaar start je een eigen communicatiebureau. Je schrijft een ondernemingsplan, gaat op zoek naar opdrachtgevers en scoort betaalde opdrachten. Tussendoor volg je uiteraard ook de nodige colleges, waarmee je jouw communicatiekennis verdiept.
Jaar 3
Je hebt inmiddels flink wat communicatiebagage opgebouwd. Hoogste tijd om stage te gaan lopen. Vijf maanden lang ga je aan het werk bij een bedrijf of organisatie die je zelf uitkiest. In het tweede deel van het jaar ga je jezelf specialiseren. Ook hier bepaal je zelf wat jou aanspreekt en kies je voor een uitstroomprofiel: strategisch reputatiemanagement, crossmedia storytelling of interne communicatie en verandermanagement.
Jaar 4
Denk jij groter dan Nederland alleen? Dan is dit jaar jou helemaal op het lijf geschreven. Je duikt in de wereld van internationale en interculturele communicatie. Als je wilt, kan je zelfs een tijdje in het buitenland studeren. Verder volg je minimaal één minor die je blik op de wereld verbreedt en loop je een laatste stage. Maar het belangrijkste: je gaat afstuderen. Hoe je dat doet, is aan jou. Je kunt bijvoorbeeld onderzoek uitvoeren bij een bedrijf en op basis daarvan een advies uitbrengen. Maar je kunt ook diep de literatuur in duiken om een scriptie te schrijven over een communicatievraagstuk dat jou boeit!
Strategisch reputatiemanagement
Hoe bouw je aan vertrouwen in je organisatie? In dit uitstroomprofiel richt je je op de relatie tussen organisaties en hun externe publieksgroepen en omgeving. Vanuit de praktijk – veel gastdocenten – verdiep je je onder andere in (online) communicatie, omgevingsmanagement, stakeholderanalyse, crisiscommunicatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Crossmedia storytelling
Dit profiel draait om de mix innovatie en creatie. Je leert hoe creativiteit werkt, bedenkt crossmediale campagnes, gaat aan de slag met taal en media en ontwikkelt een creatieve denkstrategie die je op allerlei vlakken kan inzetten. In dit uitstroomprofiel volg je colleges van professionals uit de praktijk en ga je in een team aan de slag voor een eigen opdrachtgever.
IC Change (interne communicatie en verandermanagement)
Hoe kan je als interne communicatieprofessional organisaties communicatiever maken - zeker in tijden van verandering? In dit uitstroomprofiel leer je organisatieveranderingen te begeleiden en communities te bouwen. Je ontwerpt trainingen op maat, je stelt veranderplannen op en je schrijft organisatieverhalen.

Studie in cijfers
De opleiding Communicatie is volgens de Keuzegids hbo 2022 voor het 4e jaar op rij verkozen tot Topopleiding! Deze opleiding behoort hiermee tot de beste Communicatie-opleiding van het land. Deze classificatie wordt gegeven bij een score van 76 of hoger. Wat vinden de CHE-studenten van deze opleiding en wat zijn je kansen op een baan?
Bekijk hier de resultaten van Studie in cijfers van de opleiding Communicatie. Alle cijfers zijn gebaseerd op betrouwbare bronnen en definities, zie www.studiekeuze123.nl.
Praktische informatie
Je studiekeuze gaat vóóral over of een opleiding bij jou past. Maar naast informatie over de opleiding is er meer te vertellen over het studeren aan de Christelijke Hogeschool Ede. We vertellen je hier graag meer over!