De meeste kinderen houden van bewegen. Dat merk je nergens beter als in de gymzaal! Ze zwaaien aan touwen en ringen, balanceren op banken en springen over kasten. Aan jou de taak om elk kind op zijn of haar niveau uit te dagen en de bewegingsontwikkeling te stimuleren. En dat natuurlijk op een veilige manier. Bewegingsonderwijs aan kinderen? Dat is vakwerk!
Tijdens de Leergang bewegingsonderwijs leer je er dan ook een heel nieuw vak bij. Je ontdekt hoe je bewegingsactiviteiten inricht volgens leerlijnen en differentieert naar het niveau van ieder kind. We staan ook uitgebreid stil bij hoe jij een les geeft en kinderen gepaste leerhulp biedt. Je groeit in jouw rol als expert die collega’s ondersteunt en vorm geeft aan het vak bewegingsonderwijs. Op het veld, in de zaal of daarbuiten. De opleiding is verdeeld in drie blokken van acht maanden. Je doorloopt ze in volgorde en ontvangt na elk blok een landelijk erkend certificaat. Rond je de opleiding succesvol af? Dan krijg je het getuigschrift “vakspecialist bewegingsonderwijs” en de definitieve bevoegdheid om bewegingsonderwijs te geven in het basisonderwijs. Vanaf september 2019 werken wij met de vernieuwde landelijke certificeringseisen.
Studie-eigenschappen
-
STAP-budget
Voor deze opleiding is het mogelijk om gebruik te maken van het STAP-budget. Heb je dit jaar nog geen STAP-budget aangevraagd dan is het mogelijke om maximaal € 1.000, - subsidie aan te vragen. Bij het inschrijven voor deze opleiding kun je aangeven dat je gebruik wil maken van het STAP-budget.
-
Instroomeisen
Je bent fysiek belastbaar, hebt een Pabo-diploma en een stage- of werkplek.
-
Registeruren
De opleiding is gevalideerd door de registercommissie. Deze is opgenomen in registerleraar.nl voor 600 registeruren.
-
Certificering
De opleiding is gecertificeerd door CPION.
““In de opleiding leer je hoe je kinderen voorbereidt op een leven lang plezier hebben in bewegen en te leren genieten van en met elkaar in de wereld van morgen””
Siebe van der Kooi, docent post-hbo Leergang Bewegingsonderwijs
Opleidingsinformatie
Doelgroep
De opleiding is bedoeld voor leerkrachten basisonderwijs zonder bevoegdheid voor Bewegingsonderwijs.
Inhoud
De opleiding is verdeeld in drie gelijke blokken van 200 studie-uren. Elk blok dat voldoende wordt afgerond
levert een deelcertificaat op. Drie opeenvolgende deelcertificaten van alle blokken leveren de bevoegdheid voor
vakleraar bewegingsonderwijs op. Elk blok kent een aantal modules, waarin een centraal thema wordt uitgewerkt.
Blok I: Aanbieden van activiteiten
1. Inrichten, instrueren en organiseren van bewegingsactiviteiten die lukken
2. Inrichten, instrueren en organiseren van lessen bewegingsonderwijs (met als
optiek dat iedereen mee kan doen)
3. Volgordes binnen leerlijnen
4. Differentiatie
5. Volgorde en differentiatie
6. Stage 1
Blok II: Begeleiding en leerhulp
1. Reguleren van bewegingssituaties
2. Observeren, leerdoelen en leerhulp
3. Observeren, leerdoelen en leerhulp
4. Ongevallen en veiligheid
5. Stage 2
Blok III: Maatwerk en visie
1. Vak)onderwijsconcepten en planning
2. Ontwerpen van bewegingssituaties
3. Brede zorg
4. Stage 3
Docenten
Siebe van der Kooi en Marcel van Bemmel

Praktische informatie
Lesdagen
Om de week op woensdagmiddag van 13.30 uur – 18.00 uur
• Blok 1: 13 september 2023 (23-25)
• Blok 2: 20 maart 2024 (23-25)
• Blok 3: 29 november 2023 (22-24)
Studiebelasting
600 uur, waarvan 150 contacturen, 300 uur zelfstudie en 150 stage-uren. De CHE kiest ervoor om elk blok van de opleiding in een periode van 8 maanden aan te bieden en af te ronden. Dit betekent dat de gehele opleiding in 2 jaar afgerond kan worden, waarbij de gemiddelde studielast ongeveer 8 uur per week bedraagt.
Toelatingseisen
Je dient te beschikken over een Pabo-diploma en fysiek gezond te zijn. Ook dien je te zorgen voor een werk-, c.q. stageplek. Omdat je bewegingsvoorbeelden moet kunnen geven en daarop wordt getoetst strekt enige bewegingservaring op het gebied van sport tot aanbeveling. Leerkrachten die al één of meerdere blokken binnen hun Pabo opleiding hebben gevolgd, kunnen vrijstellingen krijgen en later instromen om hun volledige bevoegdheid te halen.
Bewezen kwaliteit
De CHE staat al jaren in de top van de hogescholen van Nederland. In de Keuzegids Hoger Onderwijs 2022 staat de CHE op de tweede plaats in de categorie middelgrote hogescholen. Onze docenten en trainers komen uit de beroepspraktijk of staan er nog met één been in. En dat merk je! Dit geldt ook voor onze deeltijdopleidingen. We zijn CEDEO-erkend voor zowel Maatwerk opleidingen als voor de open inschrijving. Daarnaast is een aantal van onze opleidingen officieel als Post-hbo geregistreerd bij CPION.