Hoe kan jij nog betere zorg leveren in crisissituaties, in gezinnen waar sprake is van multiproblematiek of bij sterk wisselende cliëntsituaties? Dat leer je in deze opleiding Jeugd en gezinsprofessional. Het is de kortste post-hbo waarmee je voldoet aan de voorwaarden om je SKJ-registratie te behalen.
Gaat het tekort aan goede hulpverleners in de jeugdzorg jou ook zo aan het hart en zie je dat als kans voor een mogelijke carrière switch? Dan is het ‘zij- instroomtraject jeugd- en gezinsprofessional SKJ’ misschien wel wat voor jou!
In de opleiding Jeugd en gezinsprofessional komen competenties als regie voeren, samenwerken met jeugdigen en hun gezin, het versterken van het netwerk, interdisciplinair samenwerken en het overnemen van de regie aan bod. Daarbij zoomen we vooral in op situaties die veel jeugdhulpverleners lastig vinden. Denk bijvoorbeeld aan hoe je iemand motiveert binnen een dwangkader. Of hoe je een samenwerkingsalliantie smeedt en daarbij collega-hulpverleners aanspreekt op hun handelen.
Binnen deze opleiding Jeugd en gezinsprofessional staat de basishouding van oplossingsgericht werken centraal. Vast onderdeel van je lesdagen is intervisie. Daarin bespreek je met collega’s casuïstiek, zodat je nog beter kunt en durft te verwoorden waar jij voor staat als hulpverlener. Verder fris je jouw kennis op over onder meer veiligheid, recht en ontwikkelingspedagogiek. Geen ‘moetje’ voor je SKJ-registratie dus, maar een opleiding waar je écht wat aan hebt.
5 redenen om voor de opleiding Jeugd en gezinsprofessional te kiezen:
- Kortste post-hbo om je SKJ-registratie te halen
- Deel van de opleiding Jeugd en gezinsprofessional valt onder werktijd op de werkvloer
- Veel aandacht voor praktijkuitdagingen in de jeugdhulpverlening
- Vaste dagopbouw met theorie, coaching en intervisie
- Kleine klassen, docenten die je kennen
Studie-eigenschappen
-
Studiebelasting
45 EC. Je bent ongeveer twee dagen per week bezig met de opleiding, maar dat is deels ook tijd die je op je werk besteedt aan praktijkopdrachten.
-
Toelatingsvoorwaarden
Je hebt een hbo-diploma SW, MWD of SPH, HSAO of verwant en werkt met kinderen of jeugd. Je kunt tijdens de opleiding minimaal twee dagen opdrachten uitvoeren in de praktijk. Voldoe je niet aan deze voorwaarden en denk je toch dat je in aanmerking komt, vraag dan een studieadviesgesprek aan bij SKJ: Scholingsadvies - SKJeugd.
Waarom studeren bij de CHE?
Groei in je werk én als persoon?
De CHE is kleinschalig en docenten kennen je bij naam. Je groeit niet alleen als professional, maar we kijken ook naar jouw persoonlijke ontwikkeling.
Breng morgen in de praktijk wat je vandaag leert
Je maakt direct impact op de organisatie waar je werkt. En andersom, uitdagingen op de werkvloer neem je mee als studiemateriaal.
Leer van experts uit het werkveld
Onderwijs ontwikkelen we samen met organisaties. Jouw docenten kennen de praktijk als geen ander én vertellen je alles over de laatste innovaties binnen jouw vakgebied.
Combineer werk, studie en privé op jouw manier
We denken actief met je mee. Zodat een studie past in jouw leven. Opleiden doen we samen.
Opleidingsinformatie
Inhoud
Regievoeren:
Deze submodule draait om regievoeren. Dat begint bij een juiste analyse van de gezinsproblematiek. Daarom verdiep je jouw kennis over psychiatrische problematiek en licht verstandelijke beperkingen. Daarna kijken we naar hoe je samen met andere hulpverleners de juiste interventies afstemt. Daarbij komt ook werken binnen een dwangkader en omgang met weerstand en agressie aan bod. Je frist niet alleen je kennis over ondertoezichtstellingen en de jeugdreclassering op, maar oefent ook hoe je iemand in zo’n situatie motiveert en betrokken houdt en je eigen grenzen bewaakt.
Samenwerken:
Goede samenwerking is een must voor effectieve hulpverlening. Dat weet je. Maar hoe doe je dat. Juist op die lastige momenten. Dáár gaat deze module over. Over samenwerken met het gezin, maar ook met collega-hulpverleners, de wijkagent, de school of Veilig Thuis. Hoe bouw je samenwerkingsallianties? Hoe maak je goede afspraken over wie wat doet? En wanneer spreek je een andere hulpverlener op zijn of haar handelen aan? Kortom: deze module gaat verder dan de theorie. Verder dan de procedures. Het gaat ook over hoe jij als hulpverlener je plaats inneemt en gaat staan voor wat je vindt.
Netwerk inzetten:
Vaak zijn cliënten die je helpt het contact met hun omgeving deels of zelfs geheel kwijt. De gemeente wil dat je daar eerst aanklopt. En jij zit daar tussenin. In deze module leer je hoe je een goede analyse van het netwerk maakt. Dat geeft je aanknopingspunten om dat netwerk weer op te bouwen. Of anders kun je naar de gemeente zorgvuldig onderbouwen waarom een netwerk niet veilig is en je extra uren nodig hebt. Je krijgt tools om een netwerkbijeenkomst te organiseren en oefent daarmee. Ook conflictbemiddeling komt in deze module aan bod.
Kennistoetsen:
Tijdens de opleiding krijg je drie kennistoetsen. De eerste gaat over Veiligheid & Recht. Daarom komt de actuele wet- en regelgeving over huiselijk geweld aan bod en methodes om dit bespreekbaar te maken. De tweede gaat over ontwikkelingspedagogiek, waardoor je weer op de hoogte bent van de nieuwste inzichten. Tot slot krijg je een kennistoets over Gezin centraal, hierbij ligt de nadruk op oplossingsgericht werken.
Professionele identiteit:
Als je hulp verleent, neem je jezelf altijd mee. Door welke bril kijk jij naar de wereld? Hoe zijn jouw normen en waarden van invloed in je werk? Hoe verhoud jij je tot wat er door anderen voor jou wordt bepaald? En hoe ga je om met morele en ethische dilemma’s? In dit deel van de post-hbo kijk je van een afstand naar jezelf. Je beschrijft je handelen en reflecteert daarop. Zo bouw je verder aan het fundament onder jouw professionele handelen en kun je beter onderbouwde keuzes maken.
Er zijn 3 kennistoetsen: Gezin centraal (hierbij licht de nadruk op oplossingsgericht werken), veiligheid en recht en ontwikkelingspedagogiek.
Doelgroep
Professionals in de jeugdzorg of jeugdbescherming die te maken hebben met crisissituaties, multiproblematiek of sterk wisselende cliëntsituaties. Deze post-hbo is ook geschikt voor aankomend medewerkers die zich dienen te registreren in het Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).
Lesdagen
5 februari 2025
5 maart 2025
26 maart 2025
9 april 2025
7 mei 2025
21 mei 2025
11 juni 2025
9 juli 2025
10 september 2025
8 okt 2025
Kosten
De kosten van deze opleiding bedragen € 4.250,00. Dit bedrag is inclusief koffie/thee tijdens de lesdagen. Bij aanmelden kun je kiezen uit betaling in drie gelijke termijnen via automatische incasso of ineens per factuur.
Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op via het mailadres professionalssw@che.nl
Voor werkgevers
De module SKJ van de CHE sluit aan bij het nieuwe competentieprofiel voor hbo jeugd- en gezinsprofessionals en de bouwstenen uit de kennisbasis van het landelijk opleidingsdocument Sociaal Werk. Het is mogelijk om de opleiding in company te geven. Vragen? Informeer bij Els Renjaan-Kerssies, erenjaan@che.nl.
Bewezen kwaliteit
De CHE behoort al jaren tot de beste hogescholen van Nederland! 🇳🇱 In de Keuzegids Hoger Onderwijs 2025 staan we op plek 2 in de categorie middelgrote hogescholen. Onze docenten en trainers komen direct uit de praktijk of staan er nog met één been in – en dat merk je! Dit geldt ook voor onze deeltijdopleidingen.
✔️ CEDEO-erkend met een indrukwekkende klanttevredenheid (onderzoek 2025):
✅ 96,3% voor maatwerkopleidingen
✅ 93,3% voor open inschrijving
🎓 Daarnaast zijn meerdere opleidingen officieel Post-hbo geregistreerd bij CPION en ingeschaald op NLQF6 niveau.