Wil jij van betekenis zijn in het leven van gezinnen en jongeren? Het zij-instroomtraject Jeugd- en Gezinsprofessional SKJ biedt een unieke kans voor mensen met een hbo- of wo-opleiding die een carrière in de jeugdzorg overwegen. Dit praktijkgerichte traject helpt je om jouw kennis en vaardigheden te ontwikkelen, zodat je je kunt registreren bij het SKJ. Klaar om het verschil te maken? Ontdek wat dit traject voor jou kan betekenen en meld je aan!
In het zij-instroomtraject Jeugd- en gezinsprofessional komen competenties als regie voeren, samenwerken met jeugdigen en hun gezin, en het versterken van het netwerk aan bod. Daarbij zoomen we vooral in op situaties die veel jeugdhulpverleners lastig vinden. Denk bijvoorbeeld aan hoe je een jongere en/of zijn ouders motiveert om te komen tot ander gedrag of hoe je samenwerking vorm geeft met andere betrokken hulpverleners en instanties.
Binnen het zij-instroomtraject staat de basishouding vanuit de oplossingsgericht benadering centraal. Elke lesdag besteden we aandacht aan kennis over jeugdzorg gerelateerde thema’s zoals ontwikkelingspedagogiek, jeugdrecht, complexe scheidingen. Naast kennis is de basishouding van de jeugdzorgwerker een belangrijk thema. Tot slot gaan we aan de slag met methodische vaardigheden. Je bespreekt en oefent met medestudenten casuïstiek waar jij in je dagelijkse beroepspraktijk mee te maken hebt, zodat je nog beter kunt verwoorden waar jij voor staat als hulpverlener.
Studie-eigenschappen
-
Studiebelasting
Je hebt een arbeidscontract voor minimaal 3 dagen in de week in de jeugdzorg in een begeleidende functie. De eerste 5 maanden ben je 1 dag in de week op school en na ca. 5 maanden kom je 1 dag in de 2 weken op school. Daarnaast werk je aan opdrachten voor school en aan praktijkopdrachten.
-
Toelatingsvoorwaarden
- Je hebt een hbo of wo vooropleiding.
- Je hebt een werkplek voor minimaal 24 uur binnen een jeugdzorginstelling in een rol waar een SKJ-registratie voor nodig is.
- Daarnaast heb je aantoonbare affiniteit en ervaring met de doelgroep.
- Je doet een assessment waarin wij kijken naar je beroeps- en opleidingsgeschiktheid.
- Een scholingsadvies van het SKJ is verplicht, het scholingsadvies kun je hier aanvragen.
Als je aan bovenstaande voorwaarden voldoet, kun jij je aanmelden. Daarna plannen wij een assessment met je in. Definitieve toelating is op basis van geschikte werkplek, uitkomst assessment en het scholingsadvies van SKJ.
Heb je nog geen (geschikte) werkplek? Dan kunnen wij je in contact brengen met onze werkveldpartners. Mail dan naar professionals@che.nl.
Heb je geen hbo of wo vooropleiding dan verwijzen we je graag door naar onze Bachelor Social Work.
Modules
Regievoeren
Deze module draait om regievoeren. Dat begint bij een juiste analyse van de gezinsproblematiek. Daarom verdiep je jouw kennis over psychiatrische problematiek en licht verstandelijke beperkingen. Daarna kijken we naar hoe je samen met andere hulpverleners de juiste interventies afstemt. Daarbij komt ook werken binnen een dwangkader en omgang met weerstand en agressie aan bod. Je frist niet alleen je kennis over ondertoezichtstellingen en de jeugdreclassering op, maar oefent ook hoe je iemand in zo’n situatie motiveert en betrokken houdt en je eigen grenzen bewaakt.
Samenwerken
Goede samenwerking is een must voor effectieve hulpverlening. Dat weet je. Maar hoe doe je dat. Juist op die lastige momenten. Dáár gaat deze module over. Over samenwerken met het gezin, maar ook met collega-hulpverleners, de wijkagent, de school of Veilig Thuis. Hoe bouw je samenwerkingsallianties? Hoe maak je goede afspraken over wie wat doet? En wanneer spreek je een andere hulpverlener op zijn of haar handelen aan? Kortom: deze module gaat verder dan de theorie. Verder dan de procedures. Het gaat ook over hoe jij als hulpverlener je plaats inneemt en gaat staan voor wat je vindt.
Netwerk inzetten
Vaak zijn cliënten die je helpt het contact met hun omgeving deels of zelfs geheel kwijt. De gemeente wil dat je daar eerst aanklopt. En jij zit daar tussenin. In deze module leer je hoe je een goede analyse van het netwerk maakt. Dat geeft je aanknopingspunten om dat netwerk weer op te bouwen. Of anders kun je naar de gemeente zorgvuldig onderbouwen waarom een netwerk niet veilig is en je extra uren nodig hebt. Je krijgt tools om een netwerkbijeenkomst te organiseren en oefent daarmee. Ook conflictbemiddeling komt in deze module aan bod.
Professionele identiteit
Als je hulp verleent, neem je jezelf altijd mee. Door welke bril kijk jij naar de wereld? Hoe zijn jouw normen en waarden van invloed in je werk? Hoe verhoud jij je tot wat er door anderen voor jou wordt bepaald? En hoe ga je om met morele en ethische dilemma’s? In dit deel van de post-hbo kijk je van een afstand naar jezelf. Je beschrijft je handelen en reflecteert daarop. Zo bouw je verder aan het fundament onder jouw professionele handelen en kun je beter onderbouwde keuzes maken.
Kennistoetsen
Tijdens de opleiding krijg je twee kennistoetsen. De eerste toets gaat over de methodiek gezin centraal en de tweede kennistoets over ontwikkelingspedagogiek.
Voor werkgevers
Het zij-instroomtraject SKJ Jeugd- en gezinsprofessional van de CHE sluit aan bij het nieuwe competentieprofiel voor hbo jeugd- en gezinsprofessionals en de bouwstenen uit de kennisbasis van het landelijk opleidingsdocument Sociaal Werk. Na deze opleiding kun jij je registreren als jeugd- en gezinsprofessional bij het SKJ . Vragen? Informeer bij Els Kerssies, professionalssw@che.nl.
Bewezen kwaliteit
De CHE staat al jaren in de top van de hogescholen van Nederland. In de Keuzegids Hoger Onderwijs 2022 staat de CHE op de tweede plaats in de categorie middelgrote hogescholen. Onze docenten en trainers komen uit de beroepspraktijk of staan er nog met één been in. En dat merk je! Dit geldt ook voor onze deeltijdopleidingen. We zijn CEDEO-erkend voor zowel Maatwerk opleidingen met 92,6% klanttevredenheid als voor de open inschrijving met een 87,1% klanttevredenheid (onderzoek 2023). Daarnaast zijn een aantal van onze opleidingen officieel als Post-hbo geregistreerd bij CPION.