Waarom zou je als kerk missionair willen zijn? Wat is de motivatie daarachter? Wat zou je willen delen? Een paar vragen die centraal staan in de nieuwe onderzoeksfocus van het lectoraat theologie aan de CHE.
Pionieren is ‘hot’ momenteel. Er wordt daarover veel nagedacht, onderzocht en geschreven. Maar wat daarbij opvalt, is dat fundamentele theologische vragen vaak wat onderbelicht blijven. Wat is bijvoorbeeld ‘heil’ in onze tijd? Wat ervaren mensen als ‘zin’? En heeft de christelijke traditie daarbij iets heel eigens te bieden op de veelkleurige markt van welzijn en geluk? In het lectoraat willen we achter de schermen van missionair werk kijken. Want dit werk is gediend met een grondige theologische doordenking.

Lector en kenniskring
Lector Sake Stoppels
Dr. S. (Sake) Stoppels is op 1 oktober 2018 begonnen als lector theologie aan de CHE. Daarnaast is hij wetenschappelijk beleidsmedewerker binnen de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland. Gedurende een groot aantal jaren was hij universitair docent Praktische Theologie aan de Theologische Faculteit van de Vrije Universiteit te Amsterdam.
Wil je contact opnemen met Sake Stoppels? Dat kan via sstoppels@che.nl .
Jan Martijn Abrahamse
Jan Martijn Abrahamse (1985) studeerde theologie in Leuven, Amsterdam en Durham (VS) en werkt als docent systematische theologie en ethiek aan de CHE en het Baptisten Seminarium (Amsterdam). Zijn passie is het verbinden en bevragen van de christelijke traditie met actuele en maatschappelijke vragen. Zijn specifieke interesses liggen vooral op de grensvlakken van christologie, ecclesiologie, moderne theologie en narratieve ethiek. Van zijn hand verschenen: Breekbaar halleluja (KokBoekencentrum, 2018) en Ordained Ministry in Free Church Perspective (Brill, 2020). jmabrahamse@che.nl.
Sabine van der Heijden
Sabine van der Heijden (1959) studeerde social work en theologie op hbo-niveau en is master Begeleidingskunde. Ze trekt haar hele leven met jongeren op, zowel beroepsmatig (van 1988 tot 2003 bij Youth for Christ), als vrijwillig bij St. Timon (1985-2019) en in de kerk (NGK Houten). Ze zette de jongerenwerkersopleiding aan de Wittenberg op, waar ze van 2000 t/m 2008 jongerenwerkers voor de kerk opleidde. Sinds 2003 werkt ze als docent, studentbegeleider, supervisor en afstudeerbegeleider aan de opleiding Theologie aan de CHE met als specifieke aandachtsgebieden jeugdwerk en persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Naast allerlei materialen voor YfC schreef zij de boeken Re:visie, missionair jeugdwerk in de kerk (2003), Het Mysterie tussen God en jou (2005) en Kerk voor een nieuwe generatie (2012).
Momenteel doet zij voor het lectoraat Theologie onderzoek naar wat de manier waarop jeugdwerkers heil zien en als relevant ervaren betekent voor hun spreken en handelen met jongeren.
U kunt contact opnemen met Sabine van der Heijden door te mailen naar smevdheijden@che.nl.
Hanneke de Pater
Hanneke de Pater-Bakker (1983) studeerde Theologie aan de Universiteit Utrecht en de PTHU, met systematische theologie als specialisatie. Hanneke is als docent werkzaam bij de opleidingen Leraar Godsdienst/Levensbeschouwing en Theologie en is als onderzoeker verbonden aan de VU en de kenniskring van het Lectoraat Theologie. Haar expertise en interesse liggen op het gebied van geloof, beleid en belijden en specifiek de rol van geloof en Bijbel in de huidige cultuur.
Contact met Hanneke de Pater kan via mail: jadpater@che.nl.
Jan Marten Praamsma
Jan Marten Praamsma (1966) is als lerarenopleider, docent en onderzoeker verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede en de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek binnen het lectoraat richt zich op de rol van geloof en religie in een post-christelijke, multireligieuze samenleving, in het bijzonder binnen onderwijs en opvoeding. Hij voerde (co)redactie over de boeken Theologie als beroep, Verhalen van hoop (2014), Klassikaal geloven, Verhalen uit de wondere wereld van het godsdienstonderwijs (2014), en Grensgangers, Pendelen tussen geloof en cultuur (2016), die alle verschenen als lectoraatspublicaties. Daarnaast werkte hij als lid van de kernredactie mee aan Leren leven vanuit je wortels, Handboek Vakdidactiek Levensbeschouwing en Religie (2020). Zijn huidige onderzoek richt zich op het debat over de rol van geloof en religie in school en samenleving.
Deborah de Koning
Dr. Deborah de Koning studeerde religiewetenschappen (bachelor en master) aan de Universiteit van Utrecht. Ze behaalde een tweede master op het gebied van religie en ritualiteit aan de Universiteit van Tilburg. Aan de Universiteit van Tilburg is zij gepromoveerd op een door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) gefinancierd onderzoek naar de interesse in Ravana onder Sinhalees-boeddhisten in Sri Lanka. Voor dit onderzoek verrichte zij veldwerkonderzoek in Sri Lanka. Haar onderzoeksgebieden betreffen hedendaagse ritualiteit en materialiteit in hindoeïsme en boeddhisme (in Zuid-Azië en in diaspora) en interreligieuze dialoog.
Wilt u contact opnemen met Deborah de Koning? Dat kan via ddcdkoning@che.nl
Marco Rotman
Marco Rotman (1970) studeerde theologie in Leuven en Amsterdam. Hij is op de CHE werkzaam als docent Nieuwe Testament en is daarnaast verbonden aan de Vrije Universiteit als fellow van het Amsterdam New Testament Colloquium. In 2020 verscheen van zijn hand The Call of the Wilderness: The Narrative Significance of John the Baptist’s Whereabouts (Leuven: Peeters). Binnen het lectoraat richt hij zich op het verrijken, verdiepen en bevragen van praktijken vanuit de nieuwtestamentische exegese en theologie.
Wilt u contact opnemen met Marco Rotman? Dat kan via mrotman@che.nl
Onderzoeksprojecten Zingeving in nieuwe geloofsgemeenschappen
Doel
Met het onderzoek wil het lectoraat als ‘a critical friend’ dienstbaar zijn aan de zoektocht van de kerken in ons land naar nieuwe gestalten van geloofsgemeenschap. Het concentreert zich daarbij voorlopig op theologische inhouden vanuit de vraag hoe op een verstaanbare wijze het Evangelie gecommuniceerd kan worden in onze postmoderne en postchristelijke samenleving.
Onderzoeksprojecten
Vanuit de missionaire focus van zijn werk binnen de Protestantse Kerk zijn er acht onderzoeksthema’s waarin dr. Stoppels binnen zijn PKN-aanstelling ondersteuning kan bieden bij scriptie- en promotietrajecten. Bekijk het onderzoeksprogramma.
Publicaties
Alle publicaties van de lectoraten vind je in de publicatie-database.