Hoe blijf je als professional vitaal in een vermoeiende prestatiemaatschappij? Wat kunnen moderne organisaties leren van religieuze tradities over rust en ritme? Hoe maak je ruimte voor existentiële bezinning als professional? Hoe ontwikkelen we nieuwe taal voorbij het neoliberale denken? En wat is de impact van secularisatie op de zoektocht naar zingeving in het werk? Het lectoraat Bezieling & Professionaliteit doet onderzoek naar dit soort vraagstukken.
Het lectoraat bezieling & professionaliteit is opgericht vanuit de overtuiging dat goed professioneel handelen vraagt om verbinding met inspiratiebronnen. Wetenschappelijke kennis en technische vaardigheden vormen maar een deel van het repertoire van een professional. In beroepsprakijken spelen ook normatieve inzichten een rol, zoals waarden en levensbeschouwing. De toenemende complexiteit van maatschappelijke opgaven vraagt bovendien om professionals die kunnen werken met drijfveren en existentiële overtuigingen. Religie, filosofie en kunst bieden hieraan taal en het lectoraat onderzoekt hoe deze inspiratiebronnen bijdragen aan de bloei van professionele praktijken.
Het lectoraat is niet verbonden aan een specifieke opleiding, maar heeft een hogeschoolbrede opdracht. Het lectoraat wil opleidingen, leiderschap, vaklectoraten en hun werkvelden ondersteunen in het verbinden van bezieling en professionaliteit. Dat doet het lectoraat door samenwerking met vaklectoraten en werkveldpartners rond (vakoverstijgende) professionele vraagstukken, door bijdragen aan onderwijsprogramma’s en door publieksactiviteiten. Daarin zal het lectoraat steeds bronnen uit religie, filosofie en kunst inbrengen in gesprek met professionals. Het lectoraat weet zich daarbij in het bijzonder schatplichtig aan de christelijke traditie waarin de CHE staat.
Heeft u vragen over het lectoraat of bent u nieuwsgierig naar mogelijkheden voor een eventuele samenwerking? Stuur dan een mail aan lector Robert van Putten: rjvputten@che.nl