Jij wilt van geloof je werk maken. Jong en oud helpen met de grote vragen in hun leven. Gods liefde zichtbaar, tastbaar en voelbaar maken. En mensen coachen in die uitdagende zoektocht: hoe geef je geloof handen en voeten in de 21e eeuw?
Benieuwd hoe jij impact maakt met de studie Theologie? Kom dan naar de Open Avond op 29 maart. Proef de sfeer en maak kennis met de opleiding, docenten en studenten.
Dan ben je op je plek bij de CHE. De opleiding Theologie biedt je namelijk het beste van twee werelden. Stevige theologische bagage én praktische vaardigheden. Die heb je straks nodig, als je een gesprek voert met iemand die op sterven ligt. Of met jongeren optrekt die tegen al jouw heilige huisjes schoppen. Of wanneer je iemand spreekt die niets meer van de kerk moet weten. Werken als hbo-theoloog is elke dag een uitdaging. Het is pionieren zonder pasklare antwoorden. Durf jij die boeiende uitdaging aan?
Studie-eigenschappen
-
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
-
Uitstroomprofielen
- Jeugdwerker/Catecheet
- Voorganger/Pastor
- Geestelijk verzorger/Pastoraal medewerker
- Diaconaal-/Missionair werker
- Zingevingscoach/Ritueel begeleider
- Pionier/Reli-ondernemer
-
Toelatingseisen
Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma.
Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
Waar werk jij straks?
Jij kunt straks aan de slag in de kerk, maar ook bij christelijke of andere maatschappelijke organisaties. Als geestelijk verzorger bijvoorbeeld, of als pastoraal werker. Maar ook als evangelisch voorganger, gemeentestichter, jongerenwerker, missionair werker, coach, toeruster of beleidsmaker. De vraag is: wat past bij jou? Ook dat ontdek je tijdens de opleiding Theologie.
“Ik wil nadenken over nieuwe vormen van kerk-zijn in de toekomst”
Jiddo Marres, student Theologie
Uitstroomprofielen Theologie
Jeugdwerker/catecheet
Je bent werkzaam in een kerkelijke gemeente. Je bouwt aan een relatie met jongeren en hebt het verlangen de jongere te laten groeien als discipel van Jezus. De letterlijke vertaling van het woord catecheet is godsdienstleraar. Je wilt jongeren helpen om de Bijbel te leren verstaan. In beide gevallen heb je een hart voor jongeren en verlang je er na om een tijdje met hen op te lopen.
Voorganger/pastor
Als voorganger of pastor geef je leiding aan een gemeente. Daarnaast spreek je en leg jij op deze manier de Bijbel uit aan de gemeente. Je verbindt zo het verhaal van God met dat van mens en wereld. De letterlijke vertaling van pastor is herder, dit geeft mooi weer wat je, als voorganger/pastor, mag betekenen voor een ander. Soms in de context van een kerkdienst, soms in de vergadering met de kerkenraad en soms in individuele gesprekken in het pastoraat.
Geestelijk verzorger/pastoraal medewerker
Je hebt een luisterend oor voor velen. Je begeleidt en verleent hulp aan bewoners in een zorginstelling of aan de leden van de gemeente waar jij werkzaam bent. Je houdt je bezig met zingevingsvragen en geeft advies bij ingrijpende gebeurtenissen rondom rouw en verdriet en ook bij hele blijde gebeurtenissen, zoals een huwelijk of geboorte.
Diaconaal-/Missionair werker
Als diaconaal of missionair werker ben je gedreven en kan je goed luisteren naar mensen. Jij ziet wat nodig is en jij verlangt ernaar om het leven van deze persoon te verbeteren. Je organiseert bijvoorbeeld activiteiten voor mensen die financieel of sociaal kwetsbaar zijn. Je zoekt naar wat er speelt in een wijk. Als diaconaal of missionair werker begin je bij het bouwen aan relaties. Dit kan in de buurt zijn maar ook ver weg. Als missionair werker kun je ook in het buitenland werkzaam zijn.
Zingevingscoach/ritueel begeleider
Een zoektocht rondom levensvragen.. en jij sluit aan. Vaak bij mensen die niet meer aangesloten zijn bij een kerk of geloofsgemeenschap. Je bent coachend dienstbaar. Als ritueel begeleider begeleid je bijvoorbeeld nabestaanden rondom het overlijden van een dierbare. Juist bij een sterfgeval zoeken ook niet-kerkelijke mensen houvast in een traditionele uitvaart. Daarbij doen ze vaak geen beroep op een kerk, maar wel op en ritueel begeleider. Maar het kan ook zijn dat je iemand begeleidt tijdens hele grote veranderingen in het leven. Ook hierbij help je iemand om de balans in het leven weer te (her-)vinden.
Pionier/reli-ondernemer
Als pionier ben je aan het zoeken naar nieuwe vormen van “kerkzijn” voor mensen die niet meer naar een traditionele kerk gaan of daar zelfs nog nooit zijn geweest. Je kunt denken aan plekken als: stadskloosters, kliederkerken en pop-up kerken. Jij ziet kansen, past je gemakkelijk aan en vindt het fijn om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Als reli-ondernemer ben je zelfstandige, je bent een ondernemer. Hierbij kun je denken aan een eigen onderneming als coach, ritueel begeleider of als spreker. Je kunt ook als adviseur een gemeente een eindje op weg helpen.
Verder studeren na Theologie
Wil jij jezelf verder ontwikkelen na hbo-Theologie? Je kunt een theologisch master aan de universiteit volgen. In de meeste kerken is zo’n master een voorwaarde om voorganger te worden. Of je kiest na het halen van je bachelor voor de verkorte opleiding tot docent Godsdienst/Levensbeschouwing, wij noemen dat de kopopleiding GL. Daarmee ben je ook inzetbaar in het onderwijs.

Hoe ziet jouw studie eruit?
Of je nu binnen of buiten de kerk aan de slag gaat: jij krijgt een afwisselende en uitdagende baan. In vier jaar tijd leer je daarom veel. Onderwijs geven, diensten leiden en praten over geloof met niet-christenen. Om maar eens wat te noemen. Maar ook: vrijwilligers coachen, beleidsplannen schrijven en omzien naar mensen in nood. Benieuwd hoe het programma van de verschillende jaren eruit ziet?
Jaar 1
Oude Testament, Nieuwe Testament, Geloofsleer, Hermeneutiek, Kerkgeschiedenis en Wereldreligies: in jouw eerste jaar krijg je een spoedcursus theologie. Zit je er meteen lekker in! Ook denk je na over wie jij bent, wat je wilt en waar je van droomt. En hoe dat aansluit bij wat je met deze studie kunt bereiken. Natuurlijk ga je ook aan de slag. Tijdens praktijkdagen leid je bijvoorbeeld een jongerenmeeting. Kom je er achter dat je wél bezig wilt zijn met geloof, maar niet in de kerk? Dan kan je na je propedeuse nog overstappen naar de opleiding Leraar Godsdienst/Levensbeschouwing.
Jaar 2
Je hebt inmiddels een stevig fundament gelegd voor je toekomst. Nu is het tijd om je kennis te verdiepen. We duiken de collegebanken in! Je leert natuurlijk ook door te doen. Zo oefen je pastorale gesprekken. Je traint je spreekvaardigheden. En je voert een onderzoek uit naar gemeenteopbouw bij een kerk of gemeente. Je leert daarbij hoe je complexe processen leidt en vrijwilligers betrekt bij het versterken van hun gemeente!
Eindfase
In het eerste half jaar van jaar 3 volg je keuzeminoren. Vanaf het voorjaar ben je 2,5 dag per week aan het werk op een praktijkplek. Je brengt alles wat je geleerd hebt mee naar deze stageplek. Op de CHE volg je nog vier kernvakken (Pastoraat in context, Theologie & Cultuur, Leiderschap & Verandering en Missionaire Ecclesiologie). Daarna kies specialiseer jij je twee specialisatievakken (bijv. Homiletiek, Jeugdwerk of Pionieren). In deze periode word je vanuit school begeleid met supervisie waarin je werkt aan jouw professionele identiteit. Ook helpen we je om op jouw stageplek relevante vraagstukken op te halen. Vervolgens voer je een praktijkonderzoek uit rond één van deze praktijkvragen en spiegel je jouw vraag internationaal via een spiegelreis met medestudenten. In het laatste gedeelte van jouw studie vertaal jij jouw onderzoekuitkomst naar een vernieuwing op je praktijkplek en laat je zien dat je een ware startende professional bent.
Vakken
- Kerkgeschiedenis
- Jodendom
- Communicatie
- Islam
- Discipelschap
- Psychologie
- Hermeneutiek
Kerkelijke achtergrond
Het maakt niet uit naar welke kerk je gaat!
Bij de CHE studeer je samen met jongeren en docenten vanuit heel verschillende (kerkelijke) achtergronden. Evangelisch, protestants, reformatorisch. We kunnen ons voorstellen dat dit vragen bij je oproept. In de praktijk zien we dat studenten het vooral verrijkend en leerzaam vinden. En bovendien: straks werk je ook met mensen die onderling verschillen en er soms totaal andere opvattingen op na houden. Door jouw tijd op de CHE kan je daar straks op een respectvolle manier mee omgaan en ben je in staat om te verbinden!
Een tweede studie? Gewoon collegegeld!
Heb je al een bachelor- of masterdiploma? Dan is studeren normaal gesproken kostbaar. Gelukkig is er speciaal voor de hbo-opleiding Theologie een uitzondering. Je betaalt namelijk het gewone collegegeld en niet het hoge instellingscollegegeld. Dat scheelt flink!

Studie in Cijfers
Nieuwsgierig naar de prestaties van de opleiding Theologie, voorheen Godsdienst Pastoraal Werk (GPW) genoemd? Wat vinden de CHE-studenten van deze opleiding en wat zijn je kansen op een baan?
Bekijk hier de resultaten van Studie in cijfers van de hbo-opleiding Theologie (GPW).
Alle cijfers zijn gebaseerd op betrouwbare bronnen en definities, zie www.studiekeuze123.nl.
Praktische informatie
Je studiekeuze gaat vóóral over of een opleiding bij jou past. Maar naast informatie over de opleiding is er meer te vertellen over het studeren aan de Christelijke Hogeschool Ede. We vertellen je hier graag meer over!