Dit zijn de toelatingseisen voor de opleiding Leraar Basisonderwijs, die gelden voor voltijd, deeltijd en duaal.
Vooropleiding
Voor toelating tot de opleiding Leraar Basisonderwijs is havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma vereist. Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
Toelatingseisen mbo-en havo-instroom
Aspirant-studenten moeten aan de kenniseisen voldoen voor Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek. Per vakgebied (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek) is er een toelatingstoets. Deze toets meet of je de kennis en vaardigheden hebt die nodig zijn om de opleiding Leraar Basisonderwijs met succes af te kunnen ronden. Voor havoleerlingen en mbo-studenten zijn landelijke toelatingseisen tot de opleiding Leraar Basisonderwijs van toepassing. Er gelden geen toelatingseisen als je een vwo-diploma hebt. Aan deze toelatingseisen dient standaard voldaan te zijn bij aanvang van de studie. Je hebt bij ons de mogelijkheid om deze toelatingstoetsen alsnog te behalen tenminste voor het einde van het eerste jaar van inschrijving. Wanneer je havo-eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde, geschiedenis en natuurkunde/biologie/natuur, leven en technologie (NLT), geeft dat vrijstelling voor de toelatingstoets van respectievelijk Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek.
Als je op het mbo het keuzedeel Voorbereiding Pabo hebt gevolgd, waarbij je een ontwikkelingsgericht portfolio voor de vakken Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek hebt gemaakt en dit met een voldoende hebt afgerond, hoef je geen toelatingstoetsen te maken. Als je dit portfolio met een voldoende hebt afgesloten, staat er op de cijferlijst van je diploma of op een officieel bewijs dat je ontvangt: ‘De student heeft het keuzedeel Voorbereiding Pabo voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek aan de hand van het portfolio succesvol afgerond.’ Je dient een kopie van dit bewijs in bij onze Studentadministratie. Wanneer je de toelatingstoetsen niet voorafgaand aan de opleiding behaalt heb je bij ons de mogelijkheid om deze toelatingstoetsen alsnog te behalen tenminste voor het einde van het eerste jaar van inschrijving.
Let op: Voor de start van de opleiding moet gebruik zijn gemaakt van ten minste één toetskans per vak.
Hoe voldoe je aan de toelatingseisen?
- Je krijgt de mogelijkheid om voor de start van de opleiding te laten zien dat je aan de extra toelatingseisen voldoet zodat jij je in het eerste jaar van inschrijving volledig kunt richten op je studie. Heb je als student voor de start van de opleiding een toelatingstoets met een voldoende afgerond, dan laat je daarmee zien aan de extra toelatingseisen voor dat vakgebied te voldoen. Je bent dan vrijgesteld van verdere toelatingstoetsen voor dat betreffende vak in je eerste studiejaar.
- Je hebt voor de start één toetskans per vak. De uitslag geeft informatie over de beheersing van de vereiste kennis.
- Voor de start van de opleiding moet gebruik zijn gemaakt van tenminste één toetskans per vak.
- In het eerste jaar van inschrijving krijg je vervolgens nog de mogelijkheid om de niet behaalde toelatingstoetsen alsnog te behalen. In het eerste jaar van inschrijving heb je daarvoor dan nog twee toets-afnames voor elk vakgebied. Deze toetsen hebben dezelfde vorm als de toetsen die je voorafgaand aan de start van je studie maakt. Let op: Als dit niet lukt, dan moet je als student aan het einde van het eerste jaar van inschrijving de opleiding alsnog verlaten.
- We vinden het als opleiding Leraar Basisonderwijs belangrijk om studenten naast het landelijke aanbod extra ondersteuning te bieden. In de periode voor de zomervakantie en in de eerste helft van het eerste studiejaar bieden we per vakgebied van de toelatingstoetsen trainingsmomenten aan voor aspirant-studenten en eerstejaars studenten.
- Informatie over de landelijke bijscholingsprogramma’s, zelfstudie en aanmelden voor de toetsafnames via Cito vind je op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.
Hbo- of universitaire vooropleiding:
Heb je een vooropleiding aan een hbo of universiteit gevolgd, dan raden we je aan je te oriënteren op onze deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs en de Leraar Basisonderwijs zij-instroom.
Wil je meer informatie of heb je vragen over het bovenstaande, dan kun je contact opnemen met Jasmijn Nederlof (jwnederlof@che.nl, telefoonnummer: 0318-696300).
De landelijke reken- en wiskundetoets (RWT)
Met de landelijke reken- en wiskundetoets wordt gemeten of je voldoet aan de landelijk vastgestelde norm voor rekenen. Dit betreft het 3S-rekenniveau. De toets bestaat uit de volgende onderdelen:
- Hele getallen
- Verhoudingen, procenten, breuken en decimale getallen
- Meten / meetkunde
- Verbanden en statistiek
Er worden vragen aangeboden die je middels hoofdrekenen moet uitrekenen (mag met uitrekenpapier) en vragen die met behulp van een rekenmachine kunnen worden uitgerekend.
Met de landelijke reken- en wiskundetoets van het Cito wordt je basale rekenvaardigheid getoetst. Je moet voor deze toets de landelijk vastgestelde prestatiestandaard 575 halen. In totaal mag je de rekentoets maximaal drie keer maken. Je kan de toets eenmaal voor het studiejaar maken (voor de poort) en tweemaal tijdens het eerste studiejaar. Het behalen van de RWT is voorwaardelijk voor de overgang van pabo 1 naar pabo 2.
Wil je meer informatie of heb je vragen over het bovenstaande, dan kun je contact opnemen met Petra Jansen (pjansen@che.nl).