Dit zijn de toelatingseisen voor de opleiding Leraar Basisonderwijs, voltijd, deeltijd en duaal.
Vooropleiding
Voor toelating tot de opleiding Leraar Basisonderwijs is havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma vereist. Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
Toelatingseisen mbo-en havo-instroom
Voor havo-leerlingen en mbo-studenten zijn landelijke toelatingseisen tot de opleiding Leraar Basisonderwijs van toepassing. Zij moeten aan de kenniseisen voldoen voor Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek. Per vakgebied (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek) is er een toelatingstoets. Deze toets meet of je de kennis en vaardigheden hebt die nodig zijn om de opleiding Leraar Basisonderwijs met succes af te kunnen ronden. Er gelden geen toelatingseisen als je een vwo-diploma hebt. Aan deze toelatingseisen dient standaard voldaan te zijn bij aanvang van de studie. Als opleiding Leraar Basisonderwijs gaan we meedoen aan het Experiment Toelatingstoetsen vanuit OcW. Je hebt bij ons de mogelijkheid om deze toelatingstoetsen alsnog te behalen tenminste voor het einde van het eerste jaar van inschrijving.
Let op: Voor de start van de opleiding moet gebruik zijn gemaakt van ten minste één toetskans per vak.
Hoe voldoe je aan de toelatingseisen?
- Als opleiding moedigen wij je aan om voor de start van de opleiding te laten zien dat je aan de extra toelatingseisen voldoet zodat jij je in het eerste jaar van inschrijving volledig kunt richten op je studie. Heb je als student voor de start van de opleiding een toelatingstoets met een voldoende afgerond, dan laat je daarmee zien aan de extra toelatingseisen voor dat vakgebied te voldoen. Je bent dan vrijgesteld van verdere toelatingstoetsen voor dat betreffende vak in je eerste studiejaar.
- Je hebt voor de start één toetskans per vak. De uitslag geeft informatie over de beheersing van de vereiste kennis.
- Voor de start van de opleiding moet gebruik zijn gemaakt van tenminste één toetskans per vak.
- In het eerste jaar van inschrijving krijg je vervolgens nog de mogelijkheid om de niet behaalde toelatingstoetsen alsnog te behalen. In het eerste jaar van inschrijving heb je daarvoor dan nog twee toets-afnames voor elk vakgebied. Deze toetsen hebben dezelfde vorm als de toetsen die je voorafgaand aan de start van je studie maakt. Let op: Als dit niet lukt, dan moet je als student aan het einde van het eerste jaar van inschrijving de opleiding alsnog verlaten.
- We vinden het als opleiding Leraar Basisonderwijs belangrijk om studenten naast het landelijke aanbod extra ondersteuning te bieden. In de periode voor de zomervakantie en in de eerste helft van het eerste studiejaar bieden we per vakgebied van de toelatingstoetsen bijlessen aan voor aspirant-studenten en eerstejaars studenten.
- Informatie over de landelijke bijscholingsprogramma’s, zelfstudie en aanmelden voor de toetsafnames via Cito vind je op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.
Hbo- of universitaire vooropleiding:
Heb je een vooropleiding aan een hbo of universiteit gevolgd, dan raden we je aan je te oriënteren op onze deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs en de Leraar Basisonderwijs zij-instroom.
Wil je meer informatie of heb je vragen over het bovenstaande, dan kun je contact opnemen met Jasmijn Nederlof (jwnederlof@che.nl, telefoonnummer: 0318-696300).