Meester of juf worden. Dat is jouw droom. Want jij wilt kinderen helpen om te groeien. Talenten ontwikkelen met uitdagende lessen. Door zelf een voorbeeld te zijn. En elk kind uit te dagen op zijn of haar niveau. Wil je dit vooral in de praktijk leren? Dan is deze opleiding iets voor jou!
Wil je graag werken en leren? Maak dan kennis met de Praktijkpabo, een variant van de opleiding Leraar Basisonderwijs. Op al onze partnerscholen kun je ook de Praktijkpabo-variant volgen. Deze vind je op veel plekken in Nederland. Je maakt twee dagen per week onderdeel uit van het docententeam van een basisschool bij jou in de regio.
Voor wie is de pabo aan de CHE interessant?
- Je hebt een havo-, vwo- of mbo 4-diploma op zak
- Je hebt één van deze vooropleidingen niet gevolgd, maar je bent 21 jaar of ouder. Dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek
- Je hebt al een baan als onderwijsassistent. Je kan dan blijven werken op je basisschool en gebruikt je werkplek voor de opdrachten van de pabo.
- Je woont niet in de buurt van Ede, want je hebt maar 1 collegedag per week.
💡 Ben je onderwijsassistent? Check dan ook de tweejarige Ad Pep opleiding.
Studie-eigenschappen
-
Waarom PraktijkPabo?
Waarom kiezen voor de Praktijkpabo?
- je leert meteen vanaf de start van je studie vanuit de praktijk;
- je studeert op afstand en kan toch in je eigen woonomgeving blijven wonen;
- je wordt onderdeel van sterke netwerken: het eigen basisschoolteam én het docenten-studentennetwerk van de CHE;
- je krijgt de mogelijkheid om de christelijke identiteit te doordenken en vorm te geven in je eigen situatie.
-
Studeren op jouw manier
Deze studie is beschikbaar in voltijd, deeltijd en PraktijkPabo (deeltijd+).
- Voltijd: Je hebt wekelijks 3 tot 4 lesdagen op school.
- Praktijkpabo: Je hebt wekelijks in ieder geval één lesdag op school.
- Deeltijd: Je hebt elke 3 weken een (halve) lesdag en werkt daarnaast.
Liever meer of juist minder les? Switch naar deeltijd of voltijd wanneer jij wilt.
Flexibele voordelen
Wil je meer of juist minder studeren? Verwacht je een drukke periode of ben je gewoon toe aan een sabbatical? Studeer op een manier die past in jouw leven!
Pauzeer of versnel je studie, sla vakken over door relevante (werk)ervaring, of haal studiepunten in je eigen praktijk. Kies zelf hoe je opdrachten aanlevert (bijv. podcast, paper of video) en bepaal de volgorde van je vakken. (Let op: semester 1 staat altijd vast. Daarna ben je vrij om vakken te wisselen naar beschikbaarheid in je rooster). Ook kun je kiezen uit internationale stages en projecten.Advies nodig? Stuur ons een berichtje via WhatsApp.
Praktijkpabo: leren in de praktijk
Praktijkpabo is een variant van de Lerarenopleiding Basisonderwijs. Als student van de Praktijkpabo heb je de gelegenheid om onder goede begeleiding een groot deel in de praktijk te leren. Met basisscholen uit de verschillende regio's zijn afspraken gemaakt voor de plaatsing van Pabo-studenten die leraar basisonderwijs willen worden. Je bent voor de leerlingen en collega’s vanaf de eerste week juf/meester en collega. Je bent namelijk een vast gezicht in de klas. Daarnaast heb je ook veel contact met studenten uit jouw omgeving tijdens de collegedag in Ede en door de opdrachten en coaching.
Hoe ziet jouw studie eruit?
Hoe ziet je week eruit op de praktijkpabo?
Je studie volg je in de praktijk op een basisschool bij jou in de buurt. Daarnaast studeer je via een digitale leeromgeving en heb je een dag per week colleges in Ede. Een opleiding voor leerlingen die graag leren in de praktijk, doorzetters zijn en zelfstandig hun studie kunnen plannen. Het basisonderwijs is hard op zoek naar leerkrachten zoals jij en zet zich daarom samen met de CHE in voor toponderwijs.
Je week is globaal als volgt ingedeeld:
- maandag: zelfstudie*
- dinsdag: collegedag in Ede
- woensdag: zelfstudie*, lesvoorbereiding en coaching
- donderdag en vrijdag: werkplekleren (stage / werk)
- soms volg je een extra dag(deel) in Ede of elders (excursie)
*Let op! de zelfstudiedagen heb je echt nodig om te studeren
Jaar 1
Is een toekomst als meester of juf wat voor jou? Dat ontdek je tijdens je je propedeuse. Je leert hoe kinderen zich ontwikkelen, duikt in de wereld van onderwijskunde en snuffelt aan het echte werk tijdens verschillende stageweken en lintstages. De CHE heeft een goed verankerd netwerk van basisscholen in heel Nederland. Op het programma staan ook vakken als taal, rekenen & wiskunde en godsdienst. Je maakt ook kennis met wetenschap en techniek in de klas in het Wetenschapsknooppunt van de Universiteit Wageningen.
Het hele jaar door word je intensief begeleid en gecoacht door een studieloopbaanbegeleider. Je ontdekt wie jij bent en wil zijn voor de kinderen. En ja, je doet ook die taal- en rekentoetsen. Zie je daar tegenop? Wij bereiden je er goed op voor. Eventueel kun je extra hulp krijgen als je die toetsen pittig vindt.
Jaar 2
Tijd om de diepte in te gaan. Je verdiept je verder in onder meer didactiek, pedagogiek en onderwijskunde. De inhoud van de vakken koppel je aan wie jij bent als leerkracht en als persoon. Door open gesprekken in de colleges en je stages weet je jouw levensovertuiging handen en voeten te geven in de klas.
Ook ga je kijken naar de verschillen tussen de kinderen. Hoe heb je oog en passende aandacht voor ieder kind? Het maakt nogal een verschil of je straks lesgeeft aan kleuters of tieners die bijna naar de middelbare school gaan. Er is alle ruimte voor multiculturele en multireligieuze aspecten. Tijdens het tweede jaar is er veel aandacht voor werkplekleren, de opvolger van de klassieke stage. Je voert uitdagende praktijkopdrachten uit waarbij je wordt begeleid door basisschoolleraren. Zo’n opdracht kan een paar weken duren of enkele dagen per week verspreid over een langere periode.
Jaar 3
Je hebt inmiddels flink wat onderwijsbagage op zak. Maar er is nog zoveel te ontdekken. We dagen je uit om je grenzen te verleggen. Je kunt je specialiseren tijdens een minor en kiezen tussen Educational Designer, Educational Leadership of Teacher Educational Needs. Je krijgt ook de ruimte om je talenten te ontwikkelen op gebied van ict, cultuur en wetenschap en techniek.
En je gaat naar het buitenland. In een Europese stad kijk je mee hoe ze daar lesgeven en maak je kennis met de invloed van cultuur op de invulling van het onderwijs. Ontdek dit jaar waar jij je talenten kunt inzetten!
Jaar 4
Tijdens je laatste studiejaar laat je zien dat jij klaar bent voor de klas. Zo loop je een lange stage, waarbij je grotendeels zelfstandig lesgeeft. Je volgt een verbredende minor aan de CHE of een andere hogeschool of universiteit. Je studeert vervolgens af met een praktijkonderzoek naar vernieuwing in het basisonderwijs. Het onderwerp bepaal je zelf. Je kunt bijvoorbeeld voortborduren op de minor uit je derde jaar. Heb je interesse voor natuur en techniek en onderzoekend leren? Dan kun je gekoppeld worden aan een wetenschapper van de Wageningen University & Research vanuit de samenwerking in het Wetenschapsknooppunt.
Eventueel kun je in je vierde jaar aan de slag met bewegingsonderwijs. Je haalt niet je volledige bevoegdheid, maar maakt wel een mooi begin. Dat is een pré bij je sollicitatie straks. Sluit je dit jaar goed af? Dan leg je de Lerareneed af, een unieke belofte voor de kinderen van morgen, en overhandigen wij jou met trots een diploma!
Na je studie staat de CHE ook voor je klaar. Op diverse momenten ben je welkom op de CHE voor uitwisseling van kennis en ervaringen. En is er een waardevol netwerk van leerkrachten.
Uistroomprofielen & aandachtsgebieden
Vanaf leerjaar 3 kan je je specialiseren via de minors Educational Designer, Educational Leadership of Educational Special Needs.
Aandachtsgebieden
Leraar basisonderwijs is zowel didacticus als pedagoog. Daarnaast kennen we binnen onze opleiding vijf thema’s van beroepssituaties die tijdens de opleiding terugkomen.
“Het beroep van leerkracht kun je op geen betere plek leren dan op de basisschool zelf.”
Ricardo van der Wouden, tweedejaarsstudent Praktijkpabo
Praktische Informatie
Welk collegegeld geldt voor jou?
-
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
Subsidie voor onderwijsassistent die leraar wil worden
Toelatingseisen praktijkpabo
Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma en aanvullende toelatingseisen.
Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
Je studie in cijfers
Nieuwsgierig naar de prestaties van de opleiding Praktijkpabo? Wat vinden de CHE-studenten van deze opleiding en wat zijn je kansen op een baan?
Bekijk hier de resultaten van Studie in cijfers van de opleiding Praktijkpabo.
Alle cijfers zijn gebaseerd op betrouwbare bronnen en definities, zie www.studiekeuze123.nl.
Aan de slag dicht bij huis
De CHE heeft een goed verankerd netwerk van christelijke basisscholen in heel Nederland. Je kunt de Praktijkpabo volgen op een basisschool in jouw regio.
Je vindt de partnerscholen o.a. in Rotterdam, Krimpen a/d IJssel, Nieuwerkerk a/d IJssel, Capelle a/d IJssel, Bergschenhoek, Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht, Zwijndrecht, Maassluis, Vlaardingen, Berkel en Rodenrijs, Den Haag, Gouda, Woerden, Alphen a/d Rijn, Goes, Den Helder, Apeldoorn, Ermelo, Putten, Nijkerk, Veenendaal, Ede, Doetinchem, Eindhoven, Amersfoort, Tholen, Schouwen-Duiveland, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee.
Zijn deze opleidingen iets voor jou?
Voorlichting Praktijkpabo
Kennismaken met de Praktijkpabo?
Kom dan naar Open Dag of volg een online voorlichting.
Meeloopdag met Praktijkpabostudent op een school
Ook ben je van harte welkom om een dag(deel) mee te lopen met een Praktijkpabostudent op een basisschool. Vraag een meeloopdag voor de Praktijkpabo aan via Jaap Vlasblom, coördinator Praktijkpabo, educatie@che.nl.