🏆 De beste van Nederland Keuzegids 2024 én Elsevier Goud!
Stel je voor dat je een belangrijke rol speelt in het vormgeven van werkplekken waar mensen ontwikkelen, talenten bloeien en successen worden gevierd. Een plek waar mensen het beste uit zichzelf halen en daarmee een zichtbaar verschil maken. Dit leer je bij de studie Human Resource Management.
Raak jij enthousiast van het vinden van de beste teamleden, het ontwikkelen van talenten of het creëren van een positieve bedrijfscultuur? Dan past HRM helemaal bij jou! Deze opleiding biedt veel mogelijkheden voor jou om jezelf te ontwikkelen. Hier word je uitgedaagd om niet alleen naar cijfers en grafieken te kijken, maar ook naar de menselijke kant van de bedrijfswereld. Het vraagt om zelfreflectie, het ontwikkelen van empathie en begrip van hoe jij kunt bijdragen aan het welzijn van anderen op de werkplek. Zo maak jij het verschil op de dynamiek van de werkvloer!
Een kijkje in de taken van een HRM professional
Hoe creëer je een werkomgeving waarin mensen gedijen? Hoe bouw je aan verbinding tussen mensen op de werkvloer? Dat zijn de vragen waar jij als HRM professional het antwoord straks op weet. Het ene moment voer je een sollicitatiegesprek. Even later adviseer je de directie over een nieuwe personeelsstrategie. Tussendoor buig je je over de vraag hoe je die talentvolle medewerker de komende jaren aan het bedrijf bindt.
Ben jij klaar om het HRM-vak verder te ontdekken? Een vak waarin jouw passie, energie en nieuwsgierigheid niet alleen welkom zijn, maar ook essentieel voor succes. Kom dan HRM studeren op de CHE!
Studie-eigenschappen
-
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
-
Aandachtsgebieden
Loopbaanontwikkeling, coaching, arbeidsmarkt, arbeid en gezondheid, arbeidsrecht, sollicitatiegesprekken, Business English, advies- en gespreksvaardigheden. Daarnaast de HR-beïnvloedingsgebieden: aantrekken, belonen, ontwikkelen, beoordelen, doorstromen, vitaliseren en plannen.
-
Beroepsperspectief
(Junior) HRM-adviseur of -medewerker, (junior) loopbaanadviseur, intercedent, reïntegratieconsulent of medewerker van een werving- en selectiebureau.
-
Toelatingseisen
Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma.
Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
Maak kennis met de opleiding HRM
Hoe ziet jouw studie eruit?
Als HR-professional is straks elke dag anders. Jouw opleiding is net zo afwisselend. Je denkt bijvoorbeeld na over leiderschap en wat mensen motiveert om mooie prestaties te leveren. Maar ook voor de zakelijke kant van je toekomstige werk is veel aandacht. Net als voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Benieuwd hoe het programma per studiejaar eruit ziet?
Studie inhoud
Jaar 1
Als HR-professional moet je gevoel hebben voor de menselijke én de zakelijke kant van bedrijven. Daar ligt de focus het eerste jaar op. Je leert de fundamenten van het HR-vak, zoals het aantrekken, het binden en het boeien van medewerkers. Je volgt daarom colleges organisatiekunde, maar krijgt ook les in gesprekstechnieken en leidinggeven. Ook oefen je met het voeren van sollicitatie- en functioneringsgesprekken. Verder voer je een praktijkopdracht uit, zoals het opstellen en het uitvoeren van een medewerkerstevredenheidsonderzoek.
Al snel heb je een hechte band met je studiegenoten opgebouwd. Je werkt namelijk veel in kleine groepen. Ook ga je in het begin van het jaar samen op introductieweek, waarbij je elkaar goed leert kennen en de eerste dingen leert over leiderschapsstijlen. Zo’n eerste jaar op het hbo kan even wennen zijn. Daarom krijg je een persoonlijke studentbegeleider. Die begeleidt je intensief en helpt je bij studie- of persoonlijke vragen.
Jaar 2
In het tweede jaar ga je vooral praktisch aan de slag. Je voert een praktijkopdracht uit rond het thema duurzaamheid in HR. Je bent bijvoorbeeld bezig met een adviestraject over hoe je medewerkers gezond in dienst kunt houden. Daarnaast denk je na over hoe je de talenten van je medewerkers kunt inzetten in een organisatie. Het tweede halfjaar duik je het echte HR-leven in en ervaar je hoe het is om te werken in een bedrijf van jouw keuze, je gaat namelijk op stage. Daarnaast kun je er voor kiezen om met medestudenten een bedrijf op te starten.
Jaar 3
Je horizon verbreden en de diepte in, dat vormt de kern van je derde studiejaar. Ook nu heb je weer volop invloed op je studieprogramma. Je kunt zelf kiezen welke minors (keuzevakken) je volgt, dat kan bijvoorbeeld ook op andere hogescholen of in het buitenland. Daarnaast duiken we in de internationale kant van HR-vak en ga je na hoe je een organisatieverandering opzet en uitvoert. Daarvoor doe met anderen onderzoek waarmee je je impact als HR-professional laat zien.
Jaar 4
Het vierde jaar staat in het teken van je afstudeerproject. Je onderzoekt een HR-vraagstuk bij een organisatie. Stel dat een leidinggevende moeite heeft met het toepassen van een ontwikkel- en een beoordelingssysteem, dan denk jij na over een oplossing en help je om jouw inzichten in de praktijk te brengen. In je afstudeerproject laat je zien dat je als HR-professional ergens voor staat en dat je op basis van expertise en je eigen persoonlijkheid tot mooie resultaten komt.
Veel praktijkopdrachten en stages
Werken met mensen: dat leer je niet vanuit een studieboek. Daarom werkt de opleiding veel samen met bedrijven en organisaties. Elk semester voer je een opdracht uit in de praktijk of loop je stage. Zo komt de theorie direct tot leven. Wist je trouwens dat je sowieso een buitenlandse studiereis maakt en ook in het buitenland kunt studeren? Zo doe je internationale ervaring in HRM op!
Studie in cijfers
De opleiding HRM is volgens de Keuzegids hbo 2024 voor het 6e jaar op rij verkozen tot Topopleiding! Deze opleiding behoort hiermee tot de beste HRM-opleiding van het land. In de onderstaande video leggen we in wat dit inhoudt.
Alle cijfers zijn gebaseerd op betrouwbare bronnen en definities, zie www.studiekeuze123.nl
Praktische informatie
Je studiekeuze gaat vóóral over of een opleiding bij jou past. Maar naast informatie over de opleiding is er meer te vertellen over het studeren aan de Christelijke Hogeschool Ede. We vertellen je hier graag meer over!