Mensen tot hun recht laten komen. Dat is straks jouw missie als sociaal werker. Een boeiend vak waarin je veel samenwerkt. Niet alleen met cliënten, maar ook met bijvoorbeeld familieleden, mantelzorgers, vrijwilligers en andere zorgprofessionals. Aan de CHE leer je dat vak op een heel praktische manier!
Tijdens onze tweejarige Associate degree Sociaal Werk Voltijd ga je twee dagen in de week werken of stage lopen. Lekker hands-on! Je krijgt daarnaast colleges over bijvoorbeeld psychologie, methodisch handelen en recht. Daarvoor ga je twee dagen per week naar de CHE. Je zit er in de collegebanken met leeftijdsgenoten die net hun havo-, vwo- of mbo-diploma hebben. Je staat er dus niet alleen voor. Bovendien zit er een duidelijke structuur in de modules die je volgt. Dat geeft houvast en helpt je om op schema te blijven. Eén dag in de week is gereserveerd voor zelfstudie. Jouw week is dus lekker afwisselend. Je krijgt les van betrokken docenten die oog hebben voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Zo groei je als professional én als mens.
Zó maak jij impact met de AD Social Work!
Studie-eigenschappen
-
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
-
Toelatingseisen
- Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma. Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
- Een stageplek in de sector Zorg en Welzijn voor minimaal 16 uur per week. We helpen je om zo’n stageplek te vinden.
-
Toelatingseisen
Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
Studie-inhoud
Het eerste half jaar ontdek je wat sociaal werk is. Je maakt een plan dat beschrijft waar jij als startend sociaal werker staat, wat je in huis hebt en wat je nog wilt leren. Je gaat aan de slag met eenvoudige vraagstukken in de praktijk. Hierin laat je zien dat je in staat bent met mensen te communiceren en samen te zoeken naar mogelijkheden. Je leert hoe je op een professionele manier contact maakt met cliënten en hoe je iets kunt doen met signalen die je opvangt. Je ontwikkelt basisvaardigheden voor het opstellen van een hulpverleningsplan en hoe je hierover rapporteert aan de mensen met wie je te maken hebt.
In het tweede halfjaar (semester 2) leer je hoe sociaal werk wordt vormgegeven in Nederland en internationaal. Ook leer je hoe je op een professionele manier kunt omgaan met diversiteit. Denk bijvoorbeeld aan mensen die een andere opvatting, levensbeschouwing of culturele achtergrond hebben dan jij. Je staat stil bij de manier waarop jij zelf in het leven staat en hoe jouw opvattingen doorwerken in de wijze waarop je je werk in de praktijk uitvoert. Je leert over verschillende actuele vormen van hulpverlening en past je kennis hierover toe in je contact met cliënten. Samen met een cliënt ga je op zoek naar hoe je diens eigen mogelijkheden zo goed mogelijk kunt inzetten.
In het derde semester ga je verder verkennen welke richtingen je op kunt met sociaal werk. Je verdiept je in thema’s die in de samenleving spelen, staat stil bij welke jou raken én waardoor dat komt. Daarvoor ga je ook terug naar jouw levensloop tot nu toe: welke invloed heeft dat wat jij in je leven hebt meegemaakt op hoe je nú denkt, voelt en handelt? Ook leer je meer over de invloed van groepen. Wat voor gedrag vertonen mensen (bijvoorbeeld cliënten) in groepen - en met welke tools kan je de dynamiek in een groep beïnvloeden? In de praktijk ga je aan de slag met een knelpunt dat je signaleert. Je gaat na hoe dit is ontstaan, verdiept je in het beleid van de overheid hierop - en uiteraard zoek je op een creatieve manier naar mogelijkheden om de situatie te verbeteren.
Het vierde semester kijk je terug op je professionele ontwikkeling. Nu je jezelf hebt ontwikkeld tot sociaal werker weet je welke rol je inneemt in teamverband. Je kunt op een volwaardige manier samenwerken met cliënten en mede-professionals. Je weet welke middelen (interventies) je in kunt zetten om naar een resultaat toe te werken. En hoe je rekening houdt met verschillende belangen. Samen met een cliënt breng je het netwerk in kaart en hoe deze supporten kan bieden.
Tot slot ga je aan de slag met een vraagstuk van de organisatie waar je werkt of stage loopt. Je ontwikkelt een praktische oplossing, die daadwerkelijk het welzijn en de gezondheid van cliënten bevordert. Zo draag je als professional in sociaal werk écht bij aan het welzijn van de mensen met wie je werkt!
Wat is een Ad-opleiding?
Deze associate degree is een tweejarige hbo-opleiding op niveau 5. De studie is inhoudelijk uitdagender dan een mbo-opleiding, maar korter en praktijkgerichter dan een hbo-bachelor. Heb je na het behalen van je diploma toch zin om door te leren? Dan kun je doorstromen naar een van onze hbo-bacheloropleidingen.
Praktische informatie
Je bent zo’n veertig uur per week met de Associate degree Sociaal Werk bezig. Twee dagen per week loop je stage bij een zorg- of welzijnsorganisatie. Daarnaast ga je twee dagen per week naar de CHE. Verder is er één dag ingeruimd voor zelfstudie. Je werkt dan vanuit huis aan opdrachten of verdiept je in de theorie.
Je krijgt les op woensdag en donderdag. Op maandag en dinsdag loop je stage en op vrijdagen heb je tijd voor zelfstudie.
Heb je vragen of loop je vast? Natuurlijk staan de docenten van de Associate degree Sociaal Werk ook buiten de lesdagen om voor je klaar.
Als je bij de CHE een Associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen. Je komt als student van de Associate degree Sociaal Werk in aanmerking voor studiefinanciering en een ov-kaart. Hier lees je meer over op de website van DUO.
Voor deze opleiding kun je je aanmelden via Studielink. Dat doe je in drie stappen. Uitleg over de stappen vind je in dit handige stappenplan.
- Stap 1 Ga naar Studielink (www.che.studielink.nl) en log in met je DigiD.
- Stap 2 Vul jouw persoonsgegevens in (je maakt je studielinkaccount aan).
- Stap 3 Ga naar 'Mijn Studielink' en kies voor de optie 'Verzoek tot inschrijving indienen'.
Associate Degree Sociaal Werk in Dordrecht
In de regio Drechtsteden werkt CHE nauw samen met organisaties binnen het sociaal werk. De behoefte aan hbo- opgeleid sociaal werkers is hier aanzienlijk. Om aan deze vraag te voldoen, werkt CHE samen met Dordrecht Academy en biedt de opleiding Sociaal Werk aan via Dordrecht Academy.
Je krijgt les in Dordrecht van docenten van CHE, waarbij we het lesprogramma volledig afstemmen op de Drechtsteden. Dit betekent dat de opleiding inhoudelijk in samenwerking met zorginstellingen uit de Drechtsteden wordt ontwikkeld. Bovendien staat het onderwijs aan Dordrecht Academy bekend om zijn kleinschaligheid en persoonlijke benadering. Werkgevers in de Drechtsteden staan te popelen om hbo-opgeleide professionals zoals jij te verwelkomen!