Mensen leven langer en door de vergrijzing neemt de vraag naar palliatieve zorg toe. Hoe kun jij als verzorgende of verpleegkundige een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen die niet meer beter worden? Hoe ga je het gesprek aan? En hoe begeleid jij de zorgvrager en naasten bij het lijden en het verlies van de toekomst? Met deze vragen ga je aan de slag in de nieuwe post mbo Palliatieve zorg. Word expert in de praktische zorgverlening aan de palliatieve zorgvrager en meld je snel aan!
Deze post mbo palliatieve zorg is opgebouwd uit 6 modules van 2 dagen. De post mbo start met een introductiedag en wordt afgesloten met een afrondingsdag. De volgende modules vormen de post mbo palliatieve zorg;
Module 1: Diagnosticeren, signaleren en markeren
Module 2: Proactieve zorgplanning
Module 3: Uitvoeren en evalueren van palliatieve zorg
Module 4: Coördineren en continueren van palliatieve zorg
Module 5: Markeren en begeleiden stervensfase
Module 6: Nazorg verlenen
Lees bij 'Modules post mbo' waar de inhoud van de modules kort beschreven staat. Wil je alleen een verdieping in bijvoorbeeld het ‘Coördineren en continueren van de palliatieve zorg’ van module 4? Het is ook mogelijk om je voor één losse module in te schrijven. Je volgt dan twee lesdagen over dat thema en sluit deze tweedaagse af met een kleine opdracht.
Naast deze inhoudelijke thema's ga je ook aan de slag met je eigen professionele ontwikkeling als verzorgende of verpleegkundige. Je kunt vertellen wie je bent, wat je talenten zijn en hoe je vanuit je levensbeschouwing een visie op zorg in de palliatieve fase hebt. Hoe ga je met verschillen om? Hoe maak je dit onderling bespreekbaar met collega's? De lesdagen worden interactief vormgegeven met vooraf bepaalde thema’s. Daarnaast is er ruimte voor intervisie om casussen te bespreken en ervaringen uit te wisselen. Docenten die lesgeven zijn zeer ervaren in de palliatieve zorg en een groot deel is nog werkzaam in de praktijk.
Studie-eigenschappen
-
Kosten
Modules zijn ook los te volgen.
-
Toelatingseisen
- Je bent mbo- verpleegkundige en hebt een BIG registratie en werkt minimaal 12 uur per week in de praktijk met de palliatieve zorgvrager zodat je je opdrachten kunt uitvoeren in de praktijk.
- Je bent verzorgende en hebt een diplomaregistratie en werkt minimaal 12 uur per week in de praktijk met de palliatieve zorgvrager zodat je je opdrachten kunt uitvoeren in de praktijk.
-
Studiebelasting
Per studiedag heb je ongeveer 5 uur nodig om jezelf voor te bereiden. Dit doe je in een online leeromgeving. Daarnaast maak je nog een aantal opdrachten die je op je werkplek moet uitvoeren. Dit zal je ongeveer 30 uur kosten.
De groepen bestaan uit 12 tot 22 deelnemers.
Lesdagen
Startdag 9 september 2025
Module 1 (2 dagen): 23 september en 7 oktober
Module 2 (2 dagen): 4 en 25 november
Module 3 (2 dagen): 16 december en 13 januari 2026
Module 4 (2 dagen) 3 februari en 3 maart
Module 5 (2 dagen): 7 april en 5 mei
Module 6 (2 dagen): 26 mei en 16 juni
Afsluitende dag: 30 juni 2026Deze post mbo palliatieve zorg is opgebouwd uit 6 modules van 2 dagen. De post mbo start met een introductiedag en wordt afgesloten met een afrondingsdag. De volgende modules vormen de post mbo palliatieve zorg;
Module 1: Diagnosticeren, signaleren en markeren
Module 2: Proactieve zorgplanning
Module 3: Uitvoeren en evalueren van palliatieve zorg
Module 4: Coördineren en continueren van palliatieve zorg
Module 5: Markeren en begeleiden stervensfase
Module 6: Nazorg verlenenLees bij 'Modules post mbo' waar de inhoud van de modules kort beschreven staat. Wil je alleen een verdieping in bijvoorbeeld het ‘Coördineren en continueren van de palliatieve zorg’ van module 4? Het is ook mogelijk om je voor één losse module in te schrijven. Je volgt dan twee lesdagen over dat thema en sluit deze tweedaagse af met een kleine opdracht.
Naast deze inhoudelijke thema's ga je ook aan de slag met je eigen professionele ontwikkeling als verzorgende of verpleegkundige. Je kunt vertellen wie je bent, wat je talenten zijn en hoe je vanuit je levensbeschouwing een visie op zorg in de palliatieve fase hebt. Hoe ga je met verschillen om? Hoe maak je dit onderling bespreekbaar met collega's? De lesdagen worden interactief vormgegeven met vooraf bepaalde thema’s. Daarnaast is er ruimte voor intervisie om casussen te bespreken en ervaringen uit te wisselen. Docenten die lesgeven zijn zeer ervaren in de palliatieve zorg en een groot deel is nog werkzaam in de praktijk. -
Accreditatie
Het volgen van deze post mbo of losse modules leveren V&VN accreditatiepunten op en een certificaat na afloop.
Modules post mbo
Module 1 Diagnosticeren, Signaleren en markeren
Bij het verlenen van palliatieve zorg vervul je een belangrijke rol in het tijdig herkennen van patiënten in de palliatieve fase. Op basis van observeren en signaleren maak je vroegtijdig de palliatieve fase bij de patiënt met een levensbedreigende ziekte of kwetsbaarheid bespreekbaar binnen het multidisciplinaire team en kun je de eindfase markeren. Hierbij maak je gebruik van signalerings- en besluitvormingsinstrumenten. Zodat je op tijd de juiste zorg kunt inzetten.
Je hebt hierbij aandacht voor de vier dimensies en betrekt de naasten van de patiënt in dit proces. Door het palliatief redeneren leer je waarden, wensen en behoeften bespreekbaar te maken.
Module 2 Pro-actieve zorgplanning
Proactieve zorgplanning wordt door de behandelaar opgestart in overleg met de zorgverlener en de patiënt en diens naasten. Je leert hoe je samen met de palliatief-verpleegkundige of EVV’er het zorgplan voor de patiënt maakt. Ook in dit zorgplan is aandacht voor de vier dimensies van de palliatieve zorg: fysiek, psychisch, sociaal en spiritueel. Regelmatig vindt afstemming plaats met patiënt, naasten en het multidisciplinaire team en kun je je bijdrage leveren en het zorgplan bijstellen. In het zorgplan heb je aandacht voor te verwachte problemen en symptomen. Ook de keuzes die genomen moeten worden van zorg en behandeling neem je mee. Je leert in deze module welke details je nog meer op moet nemen in het zorgplan zodat je goede zorg kunt verlenen op het moment dat dat nodig is.
Module 3 Uitvoeren en evalueren van palliatieve zorg
In deze module leer je wat je kunt doen om de kwaliteit van leven en sterven centraal te stellen in de palliatieve zorg. Dit wordt met name bereikt door het voorkomen en verlichten van lijden, door middel van vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van problemen van fysieke, psychische, sociale en spirituele aard (IKNL/Palliactief, 2017). Je leert hoe je in laagcomplexe situaties de uitvoering van zorg zelfstandig kunt uitvoeren op basis van protocollen en richtlijnen. Daarbij leer je als direct zorgverlener aandacht te hebben voor wensen, behoeften en symtoomlast van de patiënt.
Module 4 Coördineren en continueren van palliatieve zorg
In deze module leer je van welke voorzieningen en expertise je gebruik kunt maken in de palliatieve zorg. Je hebt een belangrijke rol in de coördinatie en continuïteit van palliatieve zorg door deze met kennis van zaken vooruit te plannen en te organiseren. Door de interdisciplinaire samenwerking wordt in deze module ook aandacht besteed aan communicatie in samenwerking.
Module 5 Markeren en begeleiden stervensfase
Je leert in deze module het markeren en begeleiden van de stervensfase. De stervensfase bij een patiënt wordt gemarkeerd door het vaststellen van veranderende kenmerken in zowel gedrag als uiterlijk. Je leert in deze module ook om dit in het multidisciplinair team te bespreken. Je kunt na deze module het Zorgpad Stervensfase volgen. Ook leer je gesprekstechnieken en oefen je deze gesprekken.
Module 6 Nazorg verlenen
In module 6 leer je hoe je passende aandacht kunt bieden aan de patiënt, diens naasten, zorgverleners en vrijwilligers bij verlies en rouw. Je leert over verlies en rouw, rouwtaken en rouwverwerking en de verschillende uitingen hiervan. Je oefent in de lessen met het bieden van een luisterend oor en kunt hierbij aansluiten bij wensen en behoeften. Ook evalueer je met de nabestaanden hoe ze op het zorgproces terugkijken en kun je doorverwijzen naar andere professionele hulpverleners indien nodig. Tot slot leer je hoe aandacht te hebben voor jezelf en je team en hier indien nodig de juiste acties te plannen.