Een betere kwaliteit van zorg voor ouderen. Dat willen we natuurlijk allemaal. Maar hoe pak je dat aan? Wat is kwaliteit eigenlijk? En hoe neem je collega’s mee in zo’n traject? Dat is wat je leert tijdens de opleiding Kwaliteitsverpleegkundige aan de CHE.
De post-hbo is specifiek gericht op de rol van de kwaliteitsverpleegkundige in de ouderenzorg. Je denkt met andere verpleegkundigen na over wat goede zorg is en hoe je op projectmatige wijze aan de slag gaat met kwaliteitsverbetering in jouw organisatie. In zo’n traject speel jij als aanjager en coach van je collega’s een belangrijke rol. Daarom is er in deze opleiding Kwaliteitsverpleegkundige veel oog voor verpleegkundig leiderschap. Ook leer je hoe je op een innovatieve en passende manier draagvlak creëert, collega’s begeleidt en teams adviseert over kwaliteitsverbetering. De opleiding is praktisch, met onder een werkvorm in de natuur, een verbeteropdracht in jouw organisatie en simulatiespellen. Maar je ontkomt niet aan wat theorie. Na afloop van de opleiding Kwaliteitsverpleegkundige ben je ook thuis in relevante wet- en regelgeving, bekostiging van de zorg en kwaliteitssystemen. Zo heb je alle bagage in huis om in jouw zorgorganisatie invulling te geven aan kwaliteitsverbetering.
Studie-eigenschappen
-
Toelatingseisen
Je hebt een BIG-registratie als hbo-verpleegkundige en werkt in de ouderenzorg.
Hbo-verpleegkundigen die 10 jaar of langer geleden hun opleiding afgerond hebben wordt gevraagd de Schakeldag te volgen.
Ben je mbo-verpleegkundige en heb je interesse in deze opleiding? Neem dan contact op met de relatiemanager Marlies van Hell (mcvhell@che.nl).
-
Accreditatie
De opleiding is in 2023-2024 geaccrediteerd voor 56 punten.
Waarom studeren bij de CHE?
Groei in je werk én als persoon?
De CHE is kleinschalig en docenten kennen je bij naam. Je groeit niet alleen als professional, maar we kijken ook naar jouw persoonlijke ontwikkeling.
Breng morgen in de praktijk wat je vandaag leert
Je maakt direct impact op de organisatie waar je werkt. En andersom, uitdagingen op de werkvloer neem je mee als studiemateriaal.
Leer van experts uit het werkveld
Onderwijs ontwikkelen we samen met organisaties. Jouw docenten kennen de praktijk als geen ander én vertellen je alles over de laatste innovaties binnen jouw vakgebied.
Combineer werk, studie en privé op jouw manier
We denken actief met je mee. Zodat een studie past in jouw leven. Opleiden doen we samen.
Opleidingsinformatie
Programma
De post-hbo Kwaliteitsverpleegkundige is opgebouwd uit drie modules, die verspreid over de lesdagen aangeboden worden. Je hebt ongeveer één keer per drie à vier weken een lesdag. Zo’n bijeenkomst bevat een mix van theorie, praktijkopdrachten en intervisie. Je krijgt onder meer les van experts uit het werkveld. Verder zijn er ervaren verpleegkundigen en docenten betrokken bij de opleiding. Zij begeleiden je bij jouw persoonlijke én professionele groeiproces. Tijdens de opleiding wordt een verbeterpunt in je eigen organisatie uitgewerkt.
Inhoud
Module 1: Kwaliteit van zorg
Wat is kwaliteit van zorg goede zorg eigenlijk? Wij denken dat het bij goede zorg gaat om zorg die persoonsgericht en verbindend, efficiënt en effectief, toekomstbestendig en innovatief is. In deze module denken we daar samen dieper over na en je verdiept je daarbij ook in het speelveld van kwaliteitszorg. We bekijken de zorgverlening vanuit diverse invalshoeken. Hoe kun je kwaliteit zien of meten? We behandelen de hele kwaliteitscyclus tijdens de opleiding. Met welke wetten en regels krijg je te maken, hoe zit het met de bekostiging en welke kwaliteitssystemen en instrumenten kan je allemaal gebruiken?
Module 2: Persoonlijk en professioneel leiderschap
Waar krijg je energie van in je werk en van welke taken loop jij juist leeg? Hoe herken je kwaliteiten en talenten bij collega’s en in teams? Het antwoord op deze vragen ligt aan de basis bij het aan de slag gaan met kwaliteitsverbetering in jouw team en organisatie. Coaching en intervisie spelen in deze module een belangrijke rol. Als kwaliteitsverpleegkundige zet je veranderingen in gang. Je hebt daarin een initiërende, faciliterende en coachende rol. Je leert bijvoorbeeld hoe je collega’s motiveert, begeleidt en teams adviseert over kwaliteitsverbetering, met oog voor de organisatiecultuur en niveauverschillen tussen collega’s. Met simulatiespel train je bijvoorbeeld ook jouw gespreksvaardigheden, zodat je in jouw eigen organisatie effectiever het gesprek aan kan gaan.
Module 3: Projectmatig werken
Je wilt natuurlijk dat kwaliteitsverbeteringen in jouw organisatie breed gedragen worden en blijvend zijn. Hoe je dat bereikt? Dat leer je in deze module. Je verdiept je onder meer in de cyclus van verbetering, projectmatig werken en verandermanagement. Die theoretische kennis pas je meteen toe in een praktijkopdracht. Van het signaleren van een verbeterkans tot het monitoren van bijvoorbeeld een aangepaste werkwijze; je laat zien dat jij als kwaliteitsverpleegkundige in staat bent om kwaliteitsverbeteringen te realiseren binnen jouw organisatie!
Lesdagen & studiebelasting
De lesdagen zijn op maandag.
Lesdagen 2024/2025
30 september 2024
21 oktober 2024
25 november 2024
16 december 2024
13 januari 2025
10 februari 2025
10 maart 2025
7 april 2025
12 mei 2025
2 juni 2025
30 juni 2025
Studenten die in aanmerking komen voor het assessment dienen op maandag 9 september 2024 de schakeldag te volgen.
Studiebelasting
Je woont 11 bijeenkomsten op de CHE bij. Houd rekening met voorbereidingstijd voor de bijeenkomst.
Kosten & automatische incasso
Kosten van de opleiding zijn €3.995 (excl. boeken en schakeldag)
Bij aanmelden kun je er voor kiezen om te betalen in drie gelijke termijnen via automatische incasso of in één keer per factuur. De data voor de automatische incasso zijn:
- 26 oktober 2024
- 26 december 2024
- 26 januari 2025.
Heb je vragen?
Neem contact op met de coördinator van de opleiding Anita Roodnat, via professionalsgz@che.nl.
Bewezen kwaliteit
De CHE staat al jaren in de top van de hogescholen van Nederland. In de Keuzegids Hoger Onderwijs 2022 staat de CHE op de tweede plaats in de categorie middelgrote hogescholen. Onze docenten en trainers komen uit de beroepspraktijk of staan er nog met één been in. En dat merk je! Dit geldt ook voor onze deeltijdopleidingen. We zijn CEDEO-erkend voor zowel Maatwerk opleidingen met 92,6% klanttevredenheid als voor de open inschrijving met een 87,1% klanttevredenheid (onderzoek 2023). Daarnaast zijn een aantal van onze opleidingen officieel als Post-hbo geregistreerd bij CPION.