Ben jij werkzaam als ambulante gezinsbegeleider en wil jij gezinnen met complexe problematiek helpen om de regie terug te krijgen? Wil jij de krachten van het gezin versterken en de onderlinge verbondenheid binnen het gezin en de familie vergroten? Dan is de post-hbo Intensieve Ambulante Gezingsbehandeling (IAG) iets voor jou.
Gezinnen in de knel kennen vaak moeilijkheden op verschillende gebieden; schulden, zorgen om de kinderen en hun gedrag, (vecht)scheidingen of het leren leven in een nieuw gevormd gezin. De combinatie van zorgen en problemen op deze verschillende terreinen brengen gevoelens van onmacht en stress met zich mee. Als IAG’er bied je binnen deze complexe problematiek hulp aan. Dit doe je vooral in samenwerking met het gezin. Je verdiept je in de situatie, sluit aan bij de vragen en zorgen van het gezin, activeert de eigen mogelijkheden van het gezin en helpt hen een ondersteunend netwerk te realiseren.
Tijdens de opleiding krijg je verschillende methodische perspectieven aangereikt die je hiervoor praktische handvatten bieden. Je leert systeemgerichte interventies toe te passen in gezinnen en de dynamiek tussen ouders en kinderen te hanteren Daarnaast krijg je theoretische vakken over ontwikkeling van kinderen, ouderschap, taxatie en bespreken van veiligheidsissues in het gezin en hoe je hierover met kinderen kunt praten. De opleiding sluit aan bij de landelijke IAG-methodiek zoals ontwikkeld door het NJi.
Daarnaast is er nadrukkelijk aandacht voor jouw professionele ontwikkeling. Gedurende de opleiding ontwikkel je jouw visie op jouw rol als IAG’er in de gezinssituatie. Hoe positioneer je jezelf binnen het gezin? Hoe werk je samen met ouders en kinderen en geef je leiding aan het gezin? En hoe positioneer je jezelf ten opzichte van andere betrokken hulpverleners?
Studie-eigenschappen
-
Studiebelasting
12 lesdagen op dinsdag, zelfstudie en voorbereiding (± 4-8 uur per week)
-
Lessen op locatie
Op basis van de huidige situatie worden de post-hbo opleidingen van de CHE vanaf september op locatie georganiseerd. Hiervoor werken we samen met De Basiliek in Veenendaal. De Basiliek is gelegen vlak naast de A12, dus makkelijk bereikbaar per auto en met goede parkeervoorzieningen.
De gezondheid van onze studenten, docenten en medewerkers staat voorop, de richtlijnen van de overheid en het RIVM worden nageleefd.
-
Toelatingseisen
Je hebt een sociaal-agogische hbo-opleiding gedaan en je bent minimaal 8 uur per week werkzaam in de ambulante gezinsbegeleiding.
Opleidingsinformatie
Doelgroep
Social Workers
Ambulante gezinswerkers
Jeugdhulpverleners
Gespecialiseerde Verzorgenden
I.P.G.’ers
Praktisch pedagogische gezinsbegeleiders
En vergelijkbare professionals
Doelen
Na de opleiding ben je in staat om binnen complexe gezinsproblematiek hulp en ondersteuning te bieden aan ouders en kinderen. Hierbij focus je je op het vergroten van de gezinsverbondenheid en het versterken van de krachten en mogelijkheden binnen het gezin. Je weet als professional een positie in te nemen binnen een gezin van waaruit je leiding geeft, een objectieve kijk op de situatie weet te houden en de verbinding houdt met andere hulpverleners.
Inhoud
De opleiding werkt vanuit de visie van empowerment: het activeren van eigen kracht en het ondersteunen van de gezinsverbondenheid vormen de kernelementen van de opleiding. De opleiding kent drie leerlijnen:
- Methodiek systeemgericht begeleiden
- Vergroten vakkennis gezinshulpverlening
- Ontwikkelen persoonlijke professionaliteit
De methodiek systeemgericht begeleiden omvat
- Vraag-analyse-hulpverleningsplan vanuit systemisch perspectief
- Contextuele interventies in gezinnen
- Oplossingsgerichte interventies in gezinnen
- Dialogisch-narratieve interventies in gezinnen
- Competentiegerichte interventies in gezinnen
- Creatief werken in gezinnen
De vakkennis richt zich op
- Ouderschap en bufferprocessen
- Gehechtheid en ontwikkeling van kinderen
- Veiligheidsissues in gezinnen: signaleren, taxeren en bespreken
- Normatieve professionalisering: omgaan met ethische dilemma’s
Je ontwikkelt je persoonlijke professionaliteit door reflectie op je professionele ontwikkeling. Je wordt hierbij begeleidt door een coach vanuit de opleiding.
De toetsing bestaat uit een toepassingsgericht verslag waarin je vanuit eigen casuïstiek aantoont hoe je vanuit gegeven kennis en methodiek hebt geïntervenieerd. Tevens beschrijf je je eigen professionele ontwikkeling.
Docenten
Kees Verduijn MCH, Contextueel therapeut VCW reg., opleider Video Hometraining AIT, supervisor
Albert van Dieren MCH, Contextueel therapeut VCW reg., supervisor
Hugo Plaisier MSW, opleidingsdocent

Praktische informatie
Registraties
- 17,2 registerpunten voor de categorie Agogen en categorie Maatschappelijk van het registerplein
- Deze opleiding is geaccrediteerd voor 115 accreditatiepunten bij SKJ onder nummer SKJ204590.
Fiscaal voordeel
Kosten die je zelf maakt voor je studie of opleiding zijn aftrekbaar. Deze regeling zou al in 2018 worden afgebouwd, maar blijkt inmiddels voor de derde keer te zijn verlengd. Start daarom dit jaar met de opleiding van je keuze! Op de site van de Belastingdienst lees je meer over Studiekosten of andere scholingsuitgaven.
Contact
Ben je geïnteresseerd maar heb je ook nog vragen? Neem gerust met één van onderstaande personen contact op:
Petra van Dijk, coördinator ICB opleidingen
Kees Verduijn, coördinator aanmeldingen
Lesdagen
De lesdagen zijn
2020: 15 september, 29 september, 27 oktober, 17 november, 8 december
2021: 19 januari, 16 februari, 16 maart, 6 april, 11 mei, 25 mei, 22 juni
Bewezen kwaliteit
De CHE staat al jaren in de top van de hogescholen van Nederland. In de Keuzegids Hoger Onderwijs 2020 staat de CHE op de eerste plaats in de categorie middelgrote hogescholen. Onze docenten en trainers komen uit de beroepspraktijk of staan er nog met één been in. En dat merk je! Dit geldt ook voor onze deeltijdopleidingen. We zijn CEDEO-erkend voor zowel Maatwerk opleidingen als voor de open inschrijving. Daarnaast is een aantal van onze opleidingen officieel als Post-hbo geregistreerd (www.sphbo.nl).
CEDEO-score Open Inschrijving: 92,2% klanttevredenheid (onderzoek 2018)
CEDEO-score Maatwerk: 96,1% klanttevredenheid (onderzoek 2018)