Angststoornissen. Depressies. Verslavingen aan alcohol of drugs. Als sociaal werker zie je het waarschijnlijk regelmatig van dichtbij. Wil jij je specialiseren in de hulpverlening aan mensen met zulke problemen? Dan is de opleiding tot GGZ-agoog jou op het lijf geschreven. Een GGZ-agoog is een sociaalwerker die zich gespecialiseerd heeft in hulpverlening aan mensen met psychiatrische en of verslavingsproblematiek. Als GGZ-agoog ondersteun je cliënten in hun herstelproces.
Tijdens deze eenjarige post-hbo verdiep je je in thema’s als rehabilitatiegericht werken, netwerkontwikkeling en ondersteuning bij gedragsverandering. Natuurlijk vergroot je ook jouw kennis van psychiatrische aandoeningen. Zo kun je straks mensen optimaal ondersteunen bij het terugkrijgen van de regie over hun eigen leven en het meedoen in de samenleving. Kennis is daarbij van belang, maar ervaring is misschien nog wel belangrijker. Daarom voer je veel opdrachten uit in de praktijk. Bovendien leer je hier tijdens intervisie kritisch te kijken naar je eigen handelen als GGZ-agoog. De opleiding is natuurlijk officieel geaccrediteerd. Na afloop kan je daardoor jouw beroepsregistratie als GGZ-agoog bij het Registerplein aanvragen.
Studie-eigenschappen
-
Studielengte
20 les- en toetsdagen, verdeeld over negen of tien maanden
-
Registratie
De opleiding is geaccrediteerd en leidt tot certificering GGZ-agoog; op grond daarvan kan men zich laten registreren bij Registerplein.nl.
-
Toelatingseisen
Je hebt een diploma SW, MWD, SPH, CMV, Toegepaste psychologie, Theologie (GPW), Vaktherapie (Creatieve therapie e.a.), Cultureel werk, Creatief educatief werk of HBO-IW.
Opleidingsinformatie
Doelgroep
De nieuwe opleiding is bedoeld voor sociaal werkers die een diploma
SPH, MWD, Social Work of Toegepaste Psychologie hebben en al werkzaam zijn in de ggz of verslavingszorg.
Inhoud
• Basiskennis
• Basisvaardigheden
• Ondersteunen bij herstel
• Ondersteunen bij rehabilitatie
• Ondersteunen bij netwerkontwikkeling
• Ondersteunen bij gedragsverandering
• Outreachend werken
• Werken in een gedwongen kader
• Leefklimaat creëren binnen een groepsgerichte behandeling
Docent
Coördinator van de post-hbo opleiding is Arie Hordijk. Hij is docent Medische kennis en Psychopathologie, lid van het landelijk opleidingsoverleg ggz-agoog en bestuurslid van het COOAB2.0 (Coördinerend Orgaan Opleidingen Agogische Beroepen in de ggz).
Praktische informatie
Kosten
€ 4.415,-
STAP-budget
Voor deze opleiding is het mogelijk om gebruik te maken van het STAP-budget. Heb je dit jaar nog geen STAP-budget aangevraagd dan is het mogelijke om maximaal € 1.000, - subsidie aan te vragen. Wil je weten hoe je deze STAP-subsidie kunt aanvragen, klik op button hieronder. Bij het inschrijven voor deze opleiding kun je aangeven dat je gebruik wil maken van het STAP-budget.
Lesdagen
Startdata oktober 2023, inschrijfmogelijkheid en lesdagen volgen.
Studiebelasting
De studiebelasting is 16 uur per week.
Bewezen kwaliteit
De CHE staat al jaren in de top van de hogescholen van Nederland. In de Keuzegids Hoger Onderwijs 2022 staat de CHE op de tweede plaats in de categorie middelgrote hogescholen. Onze docenten en trainers komen uit de beroepspraktijk of staan er nog met één been in. En dat merk je! Dit geldt ook voor onze deeltijdopleidingen. We zijn CEDEO-erkend voor zowel Maatwerk opleidingen als voor de open inschrijving. Daarnaast is een aantal van onze opleidingen officieel als Post-hbo geregistreerd bij CPION.
CEDEO-score Open Inschrijving: 92,2% klanttevredenheid (onderzoek 2018)
CEDEO-score Maatwerk: 96,1% klanttevredenheid (onderzoek 2018)