Droom jij er al jaren van om in de zorg aan de slag te gaan en overweeg je een carrièreswitch? Of wil je doorstromen van mbo-v naar hbo-v? Kies dan voor onze Bachelor Verpleegkunde (hbo-v) deeltijdopleiding.
Een veelzijdige opleiding
Onze deeltijd Bachelor Verpleegkunde is helemaal afgestemd op werkende professionals met een passie voor de zorg. Leer om te gaan met uitdagende situaties, verpleegtechnische handelingen te beheersen, goede vragen te stellen, écht te luisteren en weloverwogen advies te geven. Ontwikkel niet alleen je zorgvaardigheden, maar ook leiderschapsvaardigheden en ethisch denken. Denk na over zingeving, geloof en wie jij wilt zijn als hbo-verpleegkundige. Zo kun je straks als mens en professional zorg verlenen met hoofd, hart én handen.
Beroepsperspectief
Je wordt opgeleid tot algemeen hbo Verpleegkundige (NLQF6). Je kunt aan de slag in bijv. de thuiszorg, het ziekenhuis, de ouderenzorg, het consultatiebureau, de psychiatrie, de verslavingszorg, de GGD, een revalidatiekliniek of verstandelijk gehandicaptenzorg.
Vervolgstudies
Binnen het beroep van verpleegkunde kun je je verder ontwikkelen door je te specialiseren. Bijvoorbeeld tot wondverpleegkundige, verpleegkundige palliatieve zorg of IC-verpleegkundige. Ook kun je kiezen om verder te studeren, bijvoorbeeld de master Verplegingswetenschappen.
Studie-eigenschappen
-
Toelatingseisen
Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma.
Beschik je over een niet-Nederlands diploma? Dan kun je hier onder ‘veelgestelde vragen’ meer lezen over de mogelijkheden en eisen.
Heb je niet de vereiste vooropleiding, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Dan kun je een door de hogeschool georganiseerd toelatingsonderzoek afleggen.
-
Praktijkleerplek en -begeleiding
Binnen acht weken na de start en gedurende de gehele opleiding heb je een praktijkleerplek in de zorg nodig. Je maakt wekelijks tenminste 16 praktijkuren. Een voorwaarde is dat je begeleid wordt door een hbo verpleegkundige.
-
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
-
Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
Doorstromen van mbo-v naar hbo-v
Wil je doorstromen van mbo-v naar de hbo-v en in 2,5 jaar je diploma behalen? Lees hier meer over deze route.
Flexibel studeren in je eigen tempo
Een studie combineren met een drukke baan, privéleven en tal van sociale activiteiten? Dat vraagt om flexibiliteit. Dat bieden we jou op de CHE. We werken namelijk met onderwijseenheden waarmee je kunt schuiven en bouwen binnen een flexibel studieplan. En wat je al kent en kunt hoef je niet opnieuw te leren. Afhankelijk van jouw kennis, ervaring en diploma’s kun je (delen van) onderwijseenheden overslaan en sneller jouw opleiding afronden. Bovendien studeer je op het moment en op de manier die jou het beste uitkomt en leer je veel in de praktijk.
Doe de zelfscan
Doe de zelfscan en ontdek hoe jouw studietraject eruit kan komen te zien. Je vult vragen in over je persoonlijke situatie en over wat je al kent en kunt. Je krijgt vervolgens een rapport waarin je ziet hoe jouw traject er ongeveer uit kan komen te zien. Als je dat wilt, kun je hierover doorpraten met een studieadviseur.
Deeltijd of deeltijdplus
Vind jij het fijn om medestudenten en docenten vaker te ontmoeten? Kies dan voor deeltijdplus. Je komt dan wekelijks op woensdag naar de CHE.
Werk je graag zelfstandig en ga je goed op zelfstudie? Kies dan voor deeltijd. Je komt dan elke drie weken naar de CHE. Bij beide studieroutes staat persoonlijke begeleiding altijd centraal.
In deeltijdplus kom je elke week op woensdag naar school, en is er meer tijd voor oefenen, trainen, begeleiding en verdieping. We raden je aan om het eerste jaar (semesterprogramma 1 en 2) te volgen in de variant deeltijdplus. In deze semesterprogramma's wordt de basis gelegd voor kennis, vaardigheden en handelen. Denk bijvoorbeeld aan gespreksvaardigheden, medische kennis en verpleegkundige handelingen zoals het wassen van een zorgvrager, het inbrengen van een katheter en het injecteren van medicatie. Je kunt je vast voorstellen dat het daarom prettig is om regelmatig naar school te komen om onder begeleiding te kunnen oefenen. Dat doe je het beste in het arrangement deeltijdplus!
Jouw eigen persoonlijke studentbegeleider
Persoonlijk contact vinden wij belangrijk. Bij aanvang van de opleiding krijg jij daarom je eigen studentbegeleider. Deze docent trekt persoonlijk met jou op en denkt met je mee in je studietraject en persoonlijke ontwikkeling.
Studie inhoud
Vakken
- Professionele identiteit
- Medische kennis
- Verpleegkundige handelen
- Verpleegkundige gespreksvoering
- Methodisch preventief zorg verlenen
- Kwaliteit, veiligheid en organisatie
Lesdag
Bij deeltijd Verpleegkunde kun je kiezen uit deeltijd en deeltijdplus. Kies je deeltijd, dan heb je eens in de drie weken één lesdag van 8 uur op woensdag. Bij deeltijdplus heb je om de drie weken één lange lesdag van 8 uur én de woensdagen daarna twee kortere lesdagen van ongeveer 4 uur.
Deeltijd versus duaal
De bachelor Verpleegkunde kan je volgen in een duaal of deeltijdtraject. Bij een duaal traject ben je in dienst bij een werkgever in de zorg die voor jou de opleiding betaalt en waar je je praktijkuren werkt. Bij een deeltijdtraject betaal je zelf de opleiding en heb je een praktijkleerplek in de zorg nodig om zo je praktijkuren te maken.
Studiebelasting
De Bachelor Verpleegkunde in deeltijd omvat 240 EC en duurt 2,5 tot 4 jaar. Een studiejaar bestaat uit twee semesters van 30 EC. Gemiddeld is de studielast 28 uur per EC. Per week heb je 4-8 uur les op de CHE en leer je minimaal 16 uur in de praktijk. We adviseren je de overige uren vrij te maken voor zelfstudie, het voorbereiden op de lesdag en het uitwerken van bewijsstukken waarmee je de leeruitkomst wilt aantonen.
De genoemde uren zijn een richtlijn. Door vooropleiding en werkervaring kunnen de meeste studenten de opleiding met minder studiebelastingsuren halen.
Vrijstellingen
Wat je al kent of kunt? Dat hoef je op de CHE als het even kan niet opnieuw te leren. Er zijn verschillende manieren om vrijstelling te krijgen voor jouw kennis en vaardigheden.
- Via de vrijstellingsregeling voor mbo-v
- Via het instroomassessment
- Via een individuele vrijstellingsaanvraag. Samen met je studentbegeleider kun je bespreken of er onderwijseenheden in de opleiding zijn waarvoor jij vrijstelling kunt aanvragen.
Instroomassessment
Verwacht je op basis van de zelfscan en het gesprek met de studieadviseur vrijstellingen te kunnen krijgen? Dan kun je bij aanvang van de opleiding een instroomassessment doen. Je brengt dan je kennis en vaardigheden op basis van werkervaring en eerdere opleidingen in kaart. Op basis hiervan wordt gekeken welke onderdelen van de opleiding je kunt overslaan. Je maakt vervolgens een flexibel studieplan. Je kunt namelijk zelf bepalen op welke momenten en in welke volgorde je de onderwijseenheden volgt.
Biologie
Twijfel jij of je kunt starten met de opleiding Verpleegkunde, omdat je geen biologie hebt gedaan? Biologie is geen opleidingseis voor de hbo Verpleegkunde. Wel leert de ervaring dat sommige studenten moeite hebben met de toetsen over Medische Kennis. Wil je je goed voorbereiden? Doorloop dan deze e-learning . De e-learning is goed zelfstandig te volgen.
360 graden tour Hbo Verpleegkunde
Ga mee op tour en neem een kijkje achter de schermen van de opleiding Verpleegkunde:
Studievaardigheden
Wil je hulp om weer te starten met leren of juist tips om slimmer te studeren? Tijdens de opleiding kun je een training volgen in studievaardigheden zoals plannen, aantekeningen maken, prioriteren, snellezen, studieteksten lezen, bronnen zoeken en beoordelen.
Praktische informatie
Instroom en aanmelden
Er zijn twee instroommomenten; 1 september en 1 februari.
Wil je starten in september?
Meld je dan zo snel mogelijk aan, maar bij voorkeur vóór 1 juli.
Wil je starten in februari?
Meld je dan zo snel mogelijk aan, maar bij voorkeur vóór 1 januari.
Hoe meld je je aan?
- Ga naar studielink (www.che.studielink.nl) en log in met je DigiD.
- Vul jouw persoonsgegevens in (je maakt je studielinkaccount aan).
- Ga naar ‘Mijn Studielink’ pagina en volg de acties onder ‘Mijn To Do lijst’.
Verwerking aanmelding
Na je aanmelding in studielink wordt er contact met je opgenomen om je aanmelding te bevestigen en definitief te maken.
Voor werkgevers
Een deeltijdopleiding moet aansluiten bij de persoonlijke situatie van uw medewerker(s), maar ook bij de wensen en verwachtingen van u als werkgever. Daar is bij de CHE veel aandacht voor. Onze opleidingen zijn zo ingericht dat uw organisatie al tijdens de studietijd meeprofiteert van de nieuwe kennis en vaardigheden die uw medewerker opdoet.
Contact
Heb je vragen over de volgende onderwerpen? Dan kan je terecht bij het Front Office van onze deeltijdopleidingen.
- Informatie m.b.t jouw studietraject / het plannen van adviesgesprekken
- Groepsindeling
- Trajectbegeleiding
- Startdag
- Adviesgesprekken
- Inloggen digitale leeromgeving
Je kunt contact opnemen via deeltijd@che.nl, het contactformulier of telefonisch via 0318-696300.
Op maandag, dinsdag en donderdag is het Front Office telefonisch bereikbaar en op woensdag en vrijdag via de mail.
Veelgestelde vragen
Om je zo goed mogelijk verder te helpen, staan de meest gestelde vragen overzichtelijk op een rij. Mocht jouw vraag hier niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op!
- Een opleiding kiezen
- Aanmelding, Toelating en Vrijstellingen
- Opbouw van de opleidingen
- Begeleiding en leren in de praktijk
- Kosten
- Combinatie werk-privé
- Overig
Zij-instromen
Voor mensen die na een carrière in het bedrijfsleven of de non-profit sector toe zijn aan een overstap naar de zorg, bieden Opella en Ziekenhuis Gelderse Vallei een nieuw opleidingstraject aan in samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede: Hbo-V in de keten.