Je werkt graag met kinderen, maar zoekt naar meer verdieping. Eén op één-aandacht geven aan hen die het zo hard nodig hebben. Bijvoorbeeld aan kinderen die hun emoties niet kunnen reguleren of een laag zelfbeeld hebben. Of getraumatiseerd zijn door een scheiding van de ouders. Door deze ervaringen lopen ze vast met zichzelf en hun omgeving. Met de opleiding tot speltherapeut heb je echt impact op het leven van kinderen en mensen met een verstandelijke beperking.
Altijd al een taal willen leren, maar dan die van een kind? De opleiding Speltherapie leert hoe je spelenderwijs met hen communiceert. Je betreedt hun wereld met handpoppen, Playmobil, zand, water of knutselspullen. Met hun spel vertellen kinderen of mensen met een verstandelijke beperking wat hen bezighoudt en wat ze moeilijk vinden. Je gebruikt spel als taal en sluit zo aan bij hun leefwereld. Allemaal om ze goed op weg te helpen.
Voor wie is de opleiding Speltherapie interessant?
Werken met kinderen, het is je roeping. Maar welke vooropleiding heb je gevolgd voordat je kunt starten met de bachelor Speltherapie op de CHE?
- Je hebt een opleiding mbo 4 afgerond, havo of vwo afgerond
- Je werkt als pedagogisch werker in een kinderdagverblijf, onderwijsassistent, SPW’er, verpleegkundige voor kinderen met een beperking of medewerker van een zorgboerderij.
Daarom kiezen voor deze opleiding Speltherapie
Op de CHE staan we bekend om onze persoonlijke benadering. We kijken met inter- en supervisie naar wie jij bent als persoon en welke thema’s bij jou passen. Zo leer je jezelf beter kennen. En word je opgeleid tot een speltherapeut die impact maakt in het leven van kinderen. Maar ook hierom is deze opleiding interessant:
- Het is de enige bachelor opleiding tot speltherapeut in Nederland. Je kan dus alleen met deze studie speltherapeut worden!
- De opleiding wordt erkend door de beroepsvereniging NVVS en je kunt hier lid van worden. Zo heb je een vertrouwd waarmerk voor jouw cliënten.
- De CHE heeft al jaren ervaring met het opleiden van speltherapeuten. Jij kunt rekenen op een studie die goed staat aangeschreven.
“Ik vond de supervisie heel fijn en relevant. Echt ondersteunend voor je stage”
Master student
Studie-eigenschappen
-
Aandachtsgebieden
Therapeutisch werken (eigen maken van het therapeutisch spelen), kennisontwikkeling (actuele kennis integreren in je sessies met cliënten en ouders), multidisciplinaire vaardigheden (samenwerken met andere professionals), professionele identiteit (jezelf ontwikkelen als professional).
-
Beroepsperspectief
Je kunt gaan werken met kinderen én met mensen met een verstandelijke beperking van allerlei leeftijden en achtergronden. Daarnaast werk je vaak samen met ouders, leerkrachten, pleegouders en andere professionals.
-
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
Lees meer over collegegeld -
Toelatingseisen
Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma.
Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
Waar kom je te werken?
En dan, je hebt deze vierjarige deeltijdstudie afgerond. Tijd om jouw kennis toe te passen in de echte wereld. Dat kan in een praktijk voor speltherapeuten, of misschien wil je wel je eigen praktijk starten. Het kan allemaal, want je hebt een stevige opleiding afgerond die erkend wordt door de beroepsvereniging. Ook kun je speltherapie geven binnen jouw huidige baan, bijvoorbeeld in een kinderdagverblijf, zorginstelling, jeugdhulpinstantie of ziekenhuis.
Experience Day
Ervaar nu wat studeren op de CHE inhoudt. Volg een proefcollege, ga aan de slag met een praktijkopdracht en stel al je vragen aan docenten en studenten.
AanmeldenOpen dag
Wil je graag met studenten en docenten van de opleiding praten of een kijkje nemen op de CHE? Kom dan naar de Open Dag! En proef de sfeer.
Aanmelden