Mensen tot hun recht laten komen. Werken met je hart. Misschien doe je dat al in je dagelijks werk, maar je wilt er meer uithalen. Met deze social work deeltijd opleiding verbind je de theorie met jóuw praktijk. En groei je door tot een stevige professional die mensen beter begrijpt.
Social Work bereidt je voor op een uitdagend werkveld. Van het ondersteunen van mensen met psychiatrische problemen tot het werken met jongeren op straat. Je verdiept je in de nieuwste methodieken, bouwt stevige theoretische kennis op en ontwikkelt jezelf als mens.
Zó maak jij impact met de hbo Social Work deeltijd!
Voor wie is de Social Work deeltijd opleiding aan de CHE interessant?
Je zoekt verdieping en wilt je verder professionaliseren als social worker. Dat is duidelijk! Maar welke vooropleiding heb je gevolgd voordat je kunt starten met deze Social Work opleiding?
- Je hebt een havo-, vwo- of mbo 4-diploma op zak
- Je hebt één van deze vooropleidingen niet gevolgd, maar je bent 21 jaar of ouder. Dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek
Studie-eigenschappen
-
Instroom & Aanmelden
✔ Start in september? Meld je aan vóór 1 juli.
✔ Start in februari? Meld je aan vóór 1 januari. -
Lesdagen: Deeltijd of Deeltijd+
Bij deeltijd Social Work kun je kiezen uit deeltijd en deeltijd+. De lesdagen vallen op dinsdagen.
- Deeltijd: Eén lesdag op de CHE op dinsdag, eens in de 3 weken.
- Deeltijd+: Eén lange lesdag per 3 weken op dinsdag op de CHE en 2 kortere lesdagen (4 uur) waarvan één keer op school en één keer online (4 uur). Je hebt dus wekelijks lessen in je rooster staan.
Liever starten met voltijd? Dan kun je in jaar 3 overstappen naar deeltijd of deeltijd+ en daarnaast aan de slag in het werkveld.
Daarom kiezen voor deze HBO Social Work
Studeren op jouw manier
Wil je meer of juist minder studeren? Verwacht je een kindje of ben je gewoon toe aan een sabbatical? Studeer op een manier die past in jouw leven! Je studeert bij deze opleiding veel in de praktijk en op het moment en de manier die jou het beste uitkomt.
Flexibele opties:
- Switch tussen voltijd, deeltijd+ en deeltijd.
- Pauzeer of versnel je studie. Je mag je studie ook vertragen.
- Sla vakken over door relevante (werk)ervaring en diploma's.
- Haal studiepunten in je eigen praktijk.
- Kies zelf hoe je opdrachten aanlevert (bijv. podcast, paper of video) en bepaal de volgorde van je vakken. (Let op: semester 1 staat altijd vast. Daarna ben je vrij om vakken te wisselen naar beschikbaarheid in je rooster).
- Ook kun je kiezen uit internationale stages en projecten.
Betrokken docenten uit het werkveld
Opleiden doen we samen. Jij brengt je werkervaring en levenslessen mee, terwijl je leert van docenten die zelf actief (geweest) zijn in het sociaal werk. Ze zijn betrokken en begeleiden je intensief.
Heb je al een tijd niet meer gestudeerd en zie je daar tegenop? Geen zorgen! Bij de CHE combineren we studie en werk, zodat je vooral in de praktijk leert. Op school kom je voor inspiratie en uitwisseling. Onze docenten zijn makkelijk benaderbaar en de praktijk is altijd dichtbij.
De CHE is een kleinschalige hogeschool met persoonlijke begeleiding, een actueel lesprogramma en moderne faciliteiten.
Theorie verbinden met de praktijk
Op de CHE krijg je specialistische kennisvakken, zoals Sociologie of Psychologie. Ook leer je systemisch kijken naar cliënten en hun omgeving. Daarnaast kun je een specifiek uitstroomprofiel kiezen, bijvoorbeeld richting GGZ of Jeugdzorg. En het mooie is: wat je vandaag leert, breng je morgen in de praktijk!
Studentstories
Studie inhoud
Opbouw & Semester 1 & 2
Opbouw semesters
De 8 semesterprogramma’s hebben dezelfde opbouw, behalve semester 5. Elk semester bestaat uit drie onderdelen: Algemene bekwaamheden & professionele ontwikkeling, Vakbekwaamheden & visieontwikkeling en Inhoudelijke bekwaamheden & spirituele ontwikkeling. Semester 5 is een keuzeminor.
Semester 1: Je leert de basis van methodisch werken: samen met de hulpvrager analyseer je de vraag en krachten, stel je een plan op en voer je interventies uit. Ook leer je dit goed vast te leggen. Daarnaast verdiep je je in sociaal werk als professie, sociologie, psychologie en pedagogiek. Je start met je position paper: wie ben jij en wat wil je worden als sociaal werker?
Semester 2: Je verdiept je in een specifieke hulpverleningsmethodiek, ondersteunt bij financiële problemen en schulden, en leert over online hulpverlening. Je maakt kennis met recht en wetgeving, gezondheid en ethisch handelen. Daarnaast onderzoek je het interculturele en internationale perspectief van sociaal werk en ontwikkel je sensitiviteit voor verschillen. Je benoemt je eigen ethische en levensbeschouwelijke opvattingen.
Semester 3 & 4
Semester 3: Je signaleert veranderingen bij burgers/cliënten, onderzoekt deze en agendeert ze proactief bij de juiste partijen. Zo leer je hoe (gemeentelijk) beleid werkt en hoe je invloed uitoefent. Je verdiept je in sociologie, recht, ethiek en psychologie en onderzoekt hoe groepen functioneren. Daarnaast oriënteer je je op de profielen van het sociaal werk en herken je thema’s en knelpunten die je raken.
Semester 4: Samen met de cliënt breng je diens netwerk in kaart en zoekt naar verbindingen en mogelijkheden binnen preventief werken. Je leert omgaan met conflicten, participeert in professionele samenwerkingsrelaties en zet onderbouwde interventies in. Daarnaast verdiep je je in een thema dat jij belangrijk vindt en kies je een uitstroomprofiel.
Semester 5 & 6
Semester 5: In dit semester (Sociaal Functioneren) verdiep je je in je gekozen uitstroomprofiel: GGZ, GHZ, Welzijn & Samenleven of JZP. Je onderzoekt de thema's regie en samenwerking met de cliënt en zijn context, voert een kwalitatief onderzoek uit, volgt supervisie en toont leiderschap in je professionele ontwikkeling.
Semester 6: Je uitstroomprofiel staat opnieuw centraal. Je leert binnen je specialisatie samen te werken met andere disciplines, werkt aan een interprofessioneel vraagstuk en profileert jezelf als reflectieve professional.
Semester 7 & 8
Semester 7: Je kiest zelf voor verbreding of verdieping van je professionaliteit. Dit kan via een minor of door zelfgekozen activiteiten, zoals werkervaring, te laten valideren.
Semester 8: Je sluit je opleiding af met een praktijkgericht onderzoek en draagt bij aan innovatie in de beroepspraktijk. Je profileert jezelf als professional en deelt je inzichten binnen de beroepsgroep.
Praktijkplek & begeleiding
Jouw werkplek of praktijkplek
Om praktijkervaring op te doen, heb je een werk- of praktijkplek nodig. Heb je die nog niet, bijvoorbeeld omdat je wilt overstappen naar een ander vakgebied? Geef dit aan bij je intake en begin op tijd met zoeken. De CHE kan je hierbij ondersteunen.
Begeleiding door de CHE en een praktijkbegeleider
Je werkgever stelt een praktijkbegeleider aan (HBO-opgeleid) die jou coacht op de werkvloer. Vanuit de CHE krijg je persoonlijke begeleiding van een studentbegeleider, jouw vaste aanspreekpunt. Dit kan zowel in colleges als individuele gesprekken.
Aantal praktijkuren per semester
Per semester (half jaar) zijn 320 praktijkuren vereist, wat neerkomt op minimaal 16 uur per week.
Specialisaties & aandachtsgebieden
Specialisaties
Binnen de opleiding kan jij je specialiseren op het gebied van Jeugdzorg en Pedagogiek, Geestelijke Gezondheidszorg, Gehandicaptenzorg, Welzijn en Samenleving. De specialisatie jeugdzorg en pedagogiek geeft mogelijkheid tot SKJ-registratie. De specialisatie GGZ geeft mogelijkheid tot registratie als GGZ-Agoog.
Aandachtsgebieden
Kennisontwikkeling (actuele kennis integreren in je werk), methodisch werken (eigen maken van sociaal werk methodieken), multidisciplinaire vaardigheden (samenwerken met andere professionals), professionele identiteit (jezelf ontwikkelen als professional).

Praktische informatie
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
Toelatingseisen
- Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma.
- Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
- Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
Vrijstellingen
Bij de CHE hoef je geen stof te herhalen die je al beheerst. Er zijn drie manieren om vrijstellingen aan te vragen. Op basis daarvan maak je een flexibel studieplan. De volgorde en de momenten waarop je aan welke leeruitkomsten werkt en welke semesterprogramma’s je volgt, kun je namelijk zelf bepalen.
1. Vrijstellingsregelingen op basis van vooropleiding
Heb je een MBO-4 verwante opleiding afgerond? Dan krijg je 30 EC vrijstelling en start je direct in semesterprogramma 2. Dit geldt voor:
- Maatschappelijke Zorg SPW-4, inclusief:
- SPW-4 gelijkwaardige varianten, zoals activiteitenbegeleiding, Agogisch medewerker GGZ, pedagogisch werk, pedagogisch werk-jeugdzorg
- (Gespecialiseerd) Persoonlijk begeleider, persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg, maatschappelijke zorg, pedagogisch medewerker zorg en SPW gehandicaptenzorg
- Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening
- Heb je een andere vooropleiding en denk je recht te hebben op vrijstellingen? Neem contact op met een studieadviseur.
2. Individuele vrijstellingsaanvraag
Heb je in een eerdere studie vakken behaald die ook bij de CHE op je studieprogramma staan? Dan kun je vrijstelling aanvragen bij de examinator. Dit doe je direct na de start van je opleiding.
3. Instroomassessment op basis van werkervaring
Denk je dat je door je werkervaring bepaalde leeruitkomsten al beheerst? Dan kun je dit aantonen in een instroomassessment. Dit assessment kan voorafgaand of bij de start van je opleiding worden afgenomen.
Voor werkgevers
Een deeltijdopleiding moet aansluiten bij de persoonlijke situatie van je medewerker(s), maar ook bij de wensen en verwachtingen van jou als werkgever. Daar is bij de CHE veel aandacht voor. Onze opleidingen zijn zo ingericht dat je organisatie al tijdens de studietijd meeprofiteert van de nieuwe kennis en vaardigheden die de medewerker opdoet.
Doe de zelfscan
Ontdek hoe jouw persoonlijke studietraject er uit komt te zien. Dat doe je met de zelfscan. Je vult vragen in over jouw persoonlijke situatie. Ook brengen we in kaart wat je al kent en kunt. Je krijgt vervolgens een rapport waarin we aangeven hoe jouw traject er ongeveer uit komt te zien. Als je dat wilt, praat een studieadviseur met jou verder. Klik op onderstaande knop om de zelfscan in te vullen.
Contact & Veelgestelde vragen
Heb je vragen over je studietraject, adviesgesprekken, groepsindeling, trajectbegeleiding, de startdag of inloggen in de digitale leeromgeving? Neem dan contact op met het Front Office deeltijdopleidingen via:
📧 E-mail: deeltijd@che.nl
📞 Telefoon: 0318-696300 (bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag)
📋 Contactformulier
Op woensdag en vrijdag is het Front Office alleen per mail bereikbaar.
💡 Veelgestelde vragen
Voor snelle antwoorden op onderwerpen zoals opleiding kiezen, aanmelding, toelating, vrijstellingen, studieopbouw, begeleiding, kosten en werk-privébalans, bekijk onze Veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op!