Ben jij toe aan een nieuwe loopbaanuitdaging en wil je kinderen helpen in hun ontwikkeling? Wil jij een bijdrage leveren aan het lerarentekort? Dan stellen wij je, in samenwerking met het werkveld, in de gelegenheid een prachtig vak te leren. Met de zij-instroom pabo kun je werken en leren combineren. Je wordt opgeleid tot groepsleerkracht in het basisonderwijs. Het gaat hierbij om een verkorte, tweejarige opleiding.
Krijg een giftcard van 100 euro!
Van 27 maart t/m 14 april zijn de CHE Impactweken. Meld je je in die periode aan voor deze studie? Dan krijg je een giftcard voor heel veel gratis koffie of bioscoopfilms!
Met de juiste vooropleiding en ervaring kun je als zij-instromer je bevoegdheid halen en tegelijkertijd betaald lesgeven in het onderwijs. Ook is er de mogelijkheid om een subsidieaanvraag te doen voor het geschiktheidsonderzoek, de scholing en de begeleiding.
Werk maken van je passie
De CHE daagt je uit om werk te maken van je passie en je talenten in te zetten voor de ontwikkeling van kinderen. Wie wil jij zijn als leerkracht en hoe wil jij je inzetten voor het onderwijs van de toekomst? Je ontwikkelt tijdens de zij-instroom pabo een frisse kijk op onderwijs. En je kunt bijdragen aan de ontwikkeling van de leerlingen en de identiteit van de school.
Studie-eigenschappen
-
Aandachtsgebieden
Didactiek en pedagogiek. Daarnaast kennen we binnen onze opleiding vijf inspirerende thema’s (beroepssituaties) die tijdens de opleiding terugkomen.
-
Collegegeld
Het collegegeld voor de zij-instroom pabo is gelijk aan de hoogte van het instellingscollegegeld. Lees hier meer over het collegegeld. Een schoolbestuur kan voor een zij-instromer een subsidieaanvraag doen. Zie verdere info bij praktische informatie.
-
Toelatingseisen
Een afgeronde hbo- of wo-opleiding. Daarnaast mag je de afgelopen twee jaar niet ingeschreven hebben gestaan bij een lerarenopleiding. (Als je afgelopen twee jaar een lerarenopleiding hebt gevolgd én afgerond kom je wel in aanmerking voor het zij-instroomtraject). Er wordt een geschiktheidsonderzoek afgenomen om te beoordelen of de zij-instroom pabo passend is voor jou. Zie voor meer informatie onder de kop Hoe verloopt het traject?
Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
Hoe verloopt het traject?
Om in aanmerking te komen voor het zij-instroomtraject, moet je minimaal beschikken over een afgeronde hbo- of wo-opleiding. Daarnaast mag je afgelopen twee jaar niet ingeschreven hebben gestaan bij een lerarenopleiding. Als je afgelopen twee jaar een lerarenopleiding hebt gevolgd én afgerond kom je wel in aanmerking voor het zij-instroomtraject. Je gaat op zoek naar een school(bestuur) waar je kunt worden aangenomen om het zij-instroomtraject te gaan volgen. Mogelijk kan de CHE je ook in contact brengen met belangstellende partnerscholen. Daarna neem je deel aan een geschiktheidsonderzoek om te kijken of een baan in het onderwijs bij je past. De school of het schoolbestuur kan dit onderzoek aanvragen bij een lerarenopleiding, maar je kunt dit ook zelf doen. Uit dit onderzoek zal blijken of je voldoende geschikt bent om direct voor de klas te staan en of het haalbaar is de onderwijsbevoegdheid binnen twee jaar te halen. Ook wordt gekeken welke aanvullende scholing en begeleiding jij nodig hebt.
Samenwerken en leren in de school
Blijkt uit het geschiktheidsonderzoek dat je geschikt bent om als zij-instromer in het onderwijs te gaan werken, dan sluit je een scholings- en begeleidingsovereenkomst af met jouw werkgever en de opleiding waar je scholing volgt. Je wordt hierbij voor maximaal twee jaar als leraar benoemd. In deze periode geef je les en volg je scholing. Je wordt hierbij begeleid door je werkgever en de opleiding. Na twee jaar leg je een bekwaamheidsonderzoek af. Slaag je, dan ontvang je een getuigschrift. Dit getuigschrift is geen bachelorsdiploma, maar je bent wel volledig bevoegd om als groepsleerkracht (po) voor de klas te staan. Wil je doorgaan voor je bachelorsdiploma dan is het mogelijk om dit in een half jaar te halen.

Geschiktheidsonderzoek Zij-instroomtraject
Om vast te stellen of je geschikt bent om via het zij-instroomtraject als leerkracht in het primair onderwijs te werken, wordt er een geschiktheidsonderzoek afgenomen. Dit geschiktheidsonderzoek bestaat uit een aantal onderdelen:
Intakegesprek
Tijdens een intakegesprek wordt gekeken of het zin heeft een geschiktheidsonderzoek op te starten.
Reken- en wiskundetoets
Onderdeel van het geschiktheidsonderzoek is de Reken- en wiskundetoets, een eigenvaardigheidstoets voor rekenen. De eigenvaardigheidstoets rekenen geeft een goede indicatie of de landelijke kennisbasistoets rekenen en wiskunde (verplicht voor alle leerkrachten in het primair onderwijs) binnen twee jaar gehaald kan worden. Om onderwijs te kunnen geven in het primair onderwijs, wordt de eigen vaardigheid voor rekenen voorwaardelijk geacht. Voor de Reken- en wiskundetoets dient een score van 575 of hoger te worden behaald.
Iedere kandidaat heeft recht op één kans en één herkans voor de Reken- en wiskundetoets .
Het portfolio
In het portfolio geef je aan over welke competenties je beschikt. Je beschrijft je leer- en werkervaring en de daarbij verworven competenties. Bewijzen in de vorm van getuigschriften, referenties e.d. voeg je toe aan het portfolio.
Praktijkgerichte opdracht
Je bereidt een aantal lessen voor en werkt die uit. Vervolgens stuur je die ter beoordeling naar de assessoren.
Voorbereidingsgesprek
Dit gesprek vindt plaats om je optimaal voor te bereiden op je praktijkopdracht.
Uitvoering (en observatie) van een praktijkopdracht
De assessor kiest twee door jou uitgewerkte lessen uit. Je voert deze door jou voorbereide lessen uit op een basisschool. Tijdens deze lessen zijn er twee assessoren aanwezig die jouw lessen achter in de klas observeren. De assessoren maken een sterkte/zwakte analyse van de lesactiviteiten van wel/niet behaalde competenties en stemmen die op elkaar af.
Criteriumgericht interview (CGI)
Na de praktijkopdracht volgt een criterium gericht interview in de vorm van een reflectiegesprek. Tijdens dit gesprek worden verdiepende vragen gesteld naar aanleiding van het ingeleverde portfolio en de praktijkgerichte opdrachten. Ook worden er vragen gesteld over je visie op het beroep van leerkracht. In een nagesprek met de assessoren reflecteer je op de sterkte/zwakte analyse.
Eindbeoordeling
In samenspraak met de assessor van de CHE en de assessor van de praktijkschool wordt er een eindbeoordeling en advies beroepsgeschiktheid opgesteld. Nadat dit advies is opgesteld, volgt een eindgesprek waarbij de assessoren hun eindbeoordeling en advies toelichten.
Scholingstraject
Na een positieve uitkomst van het geschiktheidsonderzoek, kun je aan de opleiding starten met het zij-instroomtraject. Je volgt hiervoor een aantal modules. In elke module komen andere onderwerpen aan bod.
Hoe ziet je week eruit?
Je werkt minimaal twee en het liefst drie dagen in het basisonderwijs. Verder heb je ongeveer één keer in de drie weken een collegedag. De overige tijd besteed je aan zelfstudie en werk je aan opdrachten. Als je drie dagen werkt, heb je de andere twee dagen volledig nodig om te studeren.
Subsidie
Het bestuur van een school kan via DUO een subsidieaanvraag doen van €25.000 per zij-instromer. De aanvraag wordt ingediend bij DUO. Met de subsidie kan het geschiktheidsonderzoek, de scholing en een gedeelte van de begeleiding worden betaald. Verdere informatie is te vinden op de volgende websites:
Interessante websites en bronnen ter oriëntatie
Praktische informatie
Kosten
Een schoolbestuur kan een subsidieaanvraag doen van €25.000 per zij-instromer. De aanvraag wordt ingediend bij DUO. Met de subsidie kan het geschiktheidsonderzoek, de scholing en een gedeelte van de begeleiding worden betaald. Verdere informatie is te vinden op de volgende websites:
• Regeling subsidie zij-instroom
• Subsidie zij-instroom – Primair onderwijs – DUO Zakelijk
Het collegegeld valt onder de kosten van scholing. Het instellingscollegegeld is van toepassing op het zij-instroomtraject. Kijk voor verdere informatie op www.che.nl/studiekosten.
Duur
Een opleidingstraject voor het behalen van de lesbevoegdheid leerkracht basisonderwijs duurt via dit zij-instroomtraject twee jaar. Je kunt aansluitend het afstudeerprogramma van een half jaar volgen om je Bachelor Leraar Basisonderwijs te halen.
Instroommomenten en aanmelden
De opleiding start in september en februari. Aanmelden om te starten in september kan tot en met 25 mei. Aanmelden om te starten in februari kan tot en met 25 november. Het kan zijn dat je interesse hebt, terwijl de aanmeldingsdatum al voorbij is. Neem dan contact op met de coördinator zij-instroom (zie ‘contact’).
Hoe schrijf je je in?
Je kunt je via Studielink inschrijven voor de deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs. Dit kan vanaf 1 oktober. Kies bij de instellingsvragen voor het zij-instroomtraject.
- Ga naar studielink (www.che.studielink.nl) en log in met je DigiD.
- Vul jouw persoonsgegevens in (je maakt je studielinkaccount aan).
- Ga naar ‘Mijn Studielink’ pagina en volg de acties onder ‘Mijn To Do lijst’.
Verwerking aanmelding
Na je aanmelding in studielink wordt er contact met je opgenomen om je aanmelding te bevestigen en definitief te maken.
Contact
Voor vragen of bij interesse kun je een mail sturen naar zijinstroomlba@che.nl. Geef aan wat jouw vragen zijn en wat je telefoonnummer is. Dan wordt er contact met je opgenomen.
Je bent ook van harte welkom op een van de Open Dagen voor professionals CHE.nl/opendag
Voor werkgevers
De CHE wil samen met het werkveld het lerarentekort terugdringen. Het zij-instroomtraject is een interessante mogelijkheid om kwalitatief goede leraren op te leiden in een korte tijd. Wij bieden partnerscholen en andere belangstellende scholen de mogelijkheid om gebruik te maken van een gesubsidieerd ‘werken-leren’ traject, zodat zij-instromers deze verkorte opleiding kunnen volgen. De opleiding moet aansluiten bij de persoonlijke situatie van de student, maar ook bij de wensen en verwachtingen van u als werkgever. Daar is bij de CHE veel aandacht voor.
Wilt u meer informatie, actief gaan werven of heeft een zij-instromer met belangstelling zich bij u gemeld? Dan spreken we graag de mogelijkheden met u door.