Wil je jouw levenslessen omzetten in echte lessen? Kies dan voor de deeltijd pabo aan de CHE! Hier leer je niet alleen hoe je kinderen laat presteren, maar bovenal floreren. Vanuit jouw identiteit en jouw visie op het onderwijs. Hoe ga jij impact maken in het leven van leerlingen?
Voor wie is de deeltijd pabo aan de CHE interessant?
Je wilt jouw langgekoesterde wens om voor de klas te staan eindelijk vervullen. Daarvoor laat je je graag om- of bijscholen tot een echte onderwijsprofessional. En het mooie is: jouw werkplek kan ook de plek zijn voor je pabo-opdrachten.
Toelatingseisen:
- Je hebt een hbo- of wo-opleiding afgerond
- Je werkt al in het onderwijs (bijvoorbeeld als onderwijsassistent) of in een andere branche
- 💡 Ben je onderwijsassistent? Check dan ook de tweejarige Ad Pep opleiding.
Daarom kiezen voor deze pabo opleiding
Redenen waarom onze pabo opleiding zo populair is:
- Relatie vóór prestatie
Leren lezen, schrijven en rekenen is natuurlijk heel belangrijk. Maar kinderen inspireren en laten groeien vinden we op de CHE nog belangrijker. We leren je lesgeven vanuit jouw identiteit, zodat jij een voorbeeld bent voor de klas! - Flexibel studeren op jouw manier
Je kunt jouw studie helemaal finetunen op jouw leven. Zodat je werk, studie én privé goed kunt combineren. Op de CHE hebben we ruime ervaring in maatwerk en verkorte studietrajecten. We bewegen dus mee met jouw wensen. Bovendien houden we rekening met jouw ervaring: wat je al weet, hoef je niet opnieuw te leren.
Wat kun je worden?
- Leraar Basisonderwijs
- Leraar Speciaal Basisonderwijs
- Onderwijs ontwikkelaar
- Directeur of manager van een basisschool
Studie-eigenschappen
-
Startmomenten
Er zijn twee instroommomenten; 1 september en 1 februari.
- September: Schrijf je snel in, bij voorkeur vóór 1 juli.
- Februari: Schrijf je snel in, bij voorkeur vóór 1 januari.
Hoe schrijf je je in? Ga naar studielink (www.che.studielink.nl) en log in met je DigiD. Vul jouw persoonsgegevens in (je maakt je studielinkaccount aan). Ga naar ‘Mijn Studielink’ pagina en volg de acties onder ‘Mijn To Do lijst’.
Na je aanmelding in studielink wordt er contact met je opgenomen om je aanmelding te bevestigen en definitief te maken.
Flexibel studeren in je eigen tempo
Deze studie is beschikbaar in voltijd, deeltijd en deeltijd+ (praktijkpabo). Je volgt deze variant in deeltijd, waarbij je 6 keer per halfjaar een collegedag hebt op de CHE.
- Voltijd: Je hebt wekelijks 3 tot 4 lesdagen op school.
- Deeltijd+: Je hebt wekelijks in ieder geval één lesdag op school (bekijk de praktijkpabo)
- Deeltijd: Je hebt ongeveer elke 3 weken een (halve) lesdag en werkt daarnaast.
Liever meer of juist minder les? Switch naar deeltijd+ of voltijd vanaf jaar 3.
Bepaal je eigen route:
- Pauzeer of versnel je studie, maar vertragen mag natuurlijk ook.
- Sla vakken over door relevante (werk)ervaring, of haal studiepunten in je eigen praktijk.
- Kies zelf hoe je opdrachten aanlevert (bijv. podcast, paper of video).
- Bepaal deels zelf de volgorde van je vakken. (Let op: semester 1 staat altijd vast. Daarna ben je vrij om vakken te wisselen naar beschikbaarheid in je rooster).
- Ook kun je kiezen uit internationale stages en projecten.
Omscholen vanuit ander vakgebied
Studie-inhoud
Semesters
Binnen de deeltijdopleiding werk je met leeruitkomsten die geclusterd zijn in onderdelen (semesters). Per semester werk je aan een specifieke rol als leraar. Zo leer je in de eerste semesters de basis van pedagogisch handelen en didactisch lesgeven, terwijl latere semesters zich richten op onderwijsontwerp, waardengedreven onderwijs en het creëren van een rijke leeromgeving. In de laatste fase van de opleiding werk je aan je specialisatie en je eigen onderwijsvisie. Een greep uit de thema’s per semester:
- Semester 1: De leraar als pedagoog en didacticus – ontwikkelen van een positief leerklimaat en lesgeven met didactische modellen.
- Semester 2: De leraar als waardengedreven professional en onderwijsontwerper – betekenisvol onderwijs ontwerpen en aansluiten bij de identiteit van de school.
- Semester 3: Differentiatie en het creëren van een veilig leerklimaat, met focus op observatie en evaluatie.
- Semester 4: Keuze uit een ‘buitengewone stage’ (bijv. speciaal onderwijs) of de leergang bewegingsonderwijs.
- Semester 6: Verdieping in onderwijsontwerp, taalontwikkeling en internationalisering. Meer informatie over de exacte leeruitkomsten per semester vind je in onze studiegids.
Specialisaties
Binnen de opleiding krijg je in de latere semesters de mogelijkheid om een persoonlijke verdieping te kiezen. Dit kan in de vorm van een buitengewone stage, waarbij je ervaring opdoet in een andere onderwijsvorm, zoals speciaal basisonderwijs (SBO) of voortgezet onderwijs (VO). Of je kunt kiezen voor de leergang bewegingsonderwijs, waarbij je start met de eerste certificering voor het geven van bewegingsonderwijs. Daarnaast kun je in semester 6 een specialisatie volgen binnen de domeinen Wetenschap & Technologie of Cultuur, waarin je je ontwikkelt als beginnend specialist binnen het basisonderwijs.
Doorstuderen
Na de opleiding tot leraar basisonderwijs is het mogelijk door te studeren; je kunt dan denken aan een master Pedagogiek, -Leren en Innoveren of -Educational Leaderschip.
Lesdagen
Maar gemiddeld ben je ongeveer een half jaar bezig met een semesterprogramma. Elk semesterprogramma kent zes lesdagen. Op deze pagina vind je de lesdagen: Start studiejaar deeltijd- en Ad-opleidingen | Christelijke Hogeschool Ede (che.nl)
Praktijkuren per onderdeel
- Dag: Je loopt als deeltijdstudent minimaal één dag in de week stage. Bij voorkeur niet op donderdag, dit is de lesdag van de CHE; verder bepaal je de stagedag in overleg met de stageschool. Dit zal vaak de maandag of dinsdag zijn.
- Stage-uren:
- Semesterprogramma 1 t/m 3: Minimaal 1 dag per week
- Semesterprogramma 4 t/m 7: Minimaal 1 dag per week en 5 extra dagen tijdens ieder semesterprogramma. Deze zijn zelf in te delen.
- Semesterprogramma 8: 40 stagedagen, waarvan 6 weken 3 dagen per week.
Je kunt in elke bouw of groep starten, voor advies is om elk half jaar te wisselen van groep of bouw en elk jaar te wisselen van stageschool (niet verplicht).
Je praktijkplek & begeleiding
Praktijkplaatsen van de CHE
- Om in de praktijk te kunnen leren heb je natuurlijk een praktijk- of werkplek nodig. Heb je die nog niet, omdat je bijvoorbeeld wilt overstappen naar een ander vakgebied? Dan adviseren we je om dit aan te geven bij je intake. De CHE zoekt een geschikte praktijkplaats voor jou.
- De CHE werkt samen binnen het PLG-netwerk met 48 besturen en ruim 200 basisscholen. Jij zal een praktijkplaats binnen het PLG-netwerk aangeboden krijgen. Al werkzaam op een basisschool? Dan is het mogelijk om jouw werkplek in te zetten als praktijkplaats.
Begeleiding
Je praktijkplek stelt een werkplekbegeleider aan die jou coacht op de werkvloer. Afhankelijk van de samenwerking met de basisschool is er een schoolopleider of een externe schoolopleider vanuit de CHE die jou ook begeleidt.
Ook heb jij op de CHE een studentbegeleider.
Praktijkplek advies?
Als je nog vragen hebt over het praktijkleren kan je mailen naar werkpleklereneducatie@che.nl of bellen naar 0318-696313.

Praktische informatie
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
Toelatingseisen
- Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma en aanvullende toelatingseisen.
- Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
- Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding.
- Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
Subsidie voor onderwijsassistenten
Ben je onderwijsassistent of leraarondersteuner? En wil je je onderwijsbevoegdheid halen om als zelfstandig leraar aan de slag te kunnen? Dan kun je een bijdrage krijgen voor de kosten van je opleiding. Vraag aan je bestuur of leidinggevende of ze dit voor je willen aanvragen. Gezien het nijpende lerarentekort wordt deze subsidie verlengd en het beschikbare budget verhoogd. Zo kunnen meer assistenten en ondersteuners de opleiding volgen.
Geïnteresseerd?
Aanvragen kan hier. Hier staat ook meer informatie over de voorwaarden en verantwoording.
Voor werkgevers
Een deeltijdopleiding moet aansluiten bij de persoonlijke situatie van uw medewerker(s), maar ook bij de wensen en verwachtingen van jou als werkgever. Daar is bij de CHE veel aandacht voor. Onze opleidingen zijn zo ingericht dat uw organisatie al tijdens de studietijd meeprofiteert van de nieuwe kennis en vaardigheden die jouw medewerker opdoet.
Contact
Voor vragen kun je terecht bij het Front Office van de deeltijdopleidingen.
- Telefonisch: 0318-696300 (bereikbaar maandag, dinsdag en donderdag)
- E-mail: deeltijd@che.nl of via het contactformulier (woensdag en vrijdag)
- Meer informatie over samenwerken? Ga naar CHE Samenwerken.
Vrijstellingen
Bij de start van de opleiding brengen we je bestaande kennis en vaardigheden in kaart via een instroomassessment. Op basis daarvan maken we een flexibel studieplan. Als je bepaalde aspecten al beheerst, kun je (delen van) vakken overslaan. Zo kun je dus sneller je diploma halen. De volgorde van je opleiding kun je namelijk deels zelf bepalen.