Bedrijfsprocessen optimaliseren. Slim inspelen op nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen en marktomstandigheden. Je bedrijf of organisatie elke dag weer een beetje verbeteren. Dát is wat je leert in de hbo-opleiding Bedrijfskunde deeltijd van de CHE.
Benieuwd hoe jij impact maakt met de studie Bedrijfskunde? Kom dan 13 juni van 19.00 tot 19.45 uur naar de online Meet & Greet. Maak kennis met onze docenten en studenten! Ze vertellen je alles over de hogeschool en de studie die je zou willen volgen. En jij kan ze het hemd van het lijf vragen.
Dat doe je vooral op de werkvloer. Samen met je trajectbegeleider van de CHE en je werkgever kijk je welke bedrijfskundige vraagstukken er liggen in jouw bedrijf of organisatie. Die verbinden we aan hbo-waardige opdrachten. Zo is wat je in deze deeltijdopleiding Bedrijfskunde doet meteen van meerwaarde voor je werkgever en kun je een belangrijk deel van je opleiding onder werktijd uitvoeren. Je verdiept je daarbij in onder meer strategie, leiderschap, marketing, informatiemanagement, hrm en financiële en juridische zaken. Door die brede bedrijfseconomische blik kan jij straks een adviserende, uitvoerende en/of leidinggevende rol spelen in vrijwel elk verbeterproces binnen jouw bedrijf of organisatie. Typisch CHE? Dat we niet alleen oog hebben voor de harde skills die daarbij nodig zijn. Tijdens je opleiding Bedrijfskunde deeltijd denk je ook uitgebreid na over waar jij voor staat en hoe je jouw overtuigingen meeneemt in je werk. Zo groei je als mens én professional!
Persoonlijk advies
Starten met een deeltijdopleiding doe je niet zomaar, dat snappen we! Daarom nodigen we je van harte uit voor een oriënterend gesprek met één van onze docenten. Iemand waarmee je kan sparren over de opties en mogelijkheden die de CHE jou kan bieden en met wie je je persoonlijke (werk)situatie kan bespreken.
Studie-eigenschappen
-
Doelgroep deeltijd Bedrijfskunde
Dit is een hbo-opleiding voor professionals met minimaal enkele jaren werkervaring in een bedrijfskundige rol. Het maakt daarbij niet uit of je werkt in het bedrijfsleven of bij bijvoorbeeld een zorginstelling of ngo. Deeltijd Bedrijfskunde is onder meer een aanrader als je wilt doorgroeien naar een managementpositie in jouw organisatie of je verder wilt ontwikkelen in zo’n leidinggevende rol. Ben je zzp’er? Dan zijn er mogelijkheden om deze opleiding te doen. Neem dan wel even vooraf contact op om goede afspraken te maken.
-
Waarom de CHE?
- Kwaliteit: De CHE is al jarenlang de beste middelgrote hogeschool van Nederland.
- Aandacht: De opleiding is kleinschalig, de docenten betrokken.
- Flexibiliteit: Je geeft zelf de opleiding vorm en studeert in jouw eigen tempo.
- Relevantie: Je opleiding is direct van meerwaarde voor de organisatie waar je werkt.
- Waardengericht: Veel aandacht voor zingeving, bedrijfskundige ethiek en wie jij bent als professional.
-
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
-
Toelatingseisen
Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma.
Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
Studentstories
Deeltijd Bedrijfskunde studeren in je eigen tempo
Bedrijfskunde studeren in combinatie met een drukke baan, privéleven en tal van sociale activiteiten? Dat vraagt om flexibiliteit. Die bieden we jou bij de CHE. We kijken namelijk naar de kennis, ervaring en diploma’s die je al hebt. Op basis daarvan kun je misschien vrijstellingen krijgen voor (delen van) modules en sneller je opleiding afronden. Omdat we in hbo-opleiding Bedrijfskunde deeltijd werken met modules van een half jaar, is het ook mogelijk om een time-out te nemen of in een rustiger tempo te studeren. Elk half jaar kijk je met je vaste trajectbegeleider naar jouw persoonlijke studieplan. Past dat nog bij jouw privé- en werksituatie?
Doe de zelfscan
Ontdek hoe jouw persoonlijke studietraject er uit komt te zien. Dat doe je met de zelfscan. Je vult vragen in over jouw persoonlijke situatie. Ook brengen we in kaart wat je al kent en kunt. Je krijgt vervolgens een rapport waarin we aangeven hoe jouw traject er ongeveer uit komt te zien. Als je dat wilt, praat een studieadviseur met jou verder.

Modules Bedrijfskunde
Instroomassessment
Wat je al kent en kunt, hoef je niet opnieuw te leren. Dat is het uitgangspunt in het deeltijdonderwijs van de CHE. Als je de deeltijd bachelor Bedrijfskunde gaat volgen, kun je daarom vrijstellingen aanvragen. Denk je dat je op basis van jouw werkervaring, vakkennis of gevolgde cursussen de opleiding sneller kunt afronden? Dan laat je dat zien in een instroomassessment. Dat instroomassessment kan je op drie momenten doen:
- Voor je studie: Je maakt een portfolio en voert een eindgesprek voordat je start met de deeltijdopleiding Bedrijfskunde. Dit doe je bij een bureau waarmee de CHE samenwerkt. Hier zijn kosten aan verbonden.
- Gedeeltelijk voor je studie: Je maakt een portfolio voor je start met de deeltijdopleiding Bedrijfskunde. Tijdens de eerste module van de opleiding Bedrijfskunde deeltijd voer je het eindgesprek. Hier zijn kosten aan verbonden.
- Tijdens je studie: Je maakt het portfolio en voert je eindgesprek tijdens de eerste module van de opleiding. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
Aan de hand van het instroomassessment kun je vrijstellingen aanvragen bij de CHE.
Module 1 | Oriëntatie op het vak en je positie, waarden en overtuigingen als professional
In de eerste module van de deeltijdopleiding Bedrijfskunde (hbo) maak je kennis met je medestudenten, docenten en vaste trajectbegeleider. Je wordt meegenomen in een nieuwe manier van studeren en denkt ook na over het vak Bedrijfskunde en hoe jij daar in staat. Samen met twee medestudenten ga je op onderzoek uit hoe bedrijfskunde vorm en inhoud krijgt op en rond jullie werkplekken. Je krijgt in deze module nogmaals de kans om het assessment uit te voeren en vrijstellingen aan te vragen. Aan het einde van de eerste module heb je een persoonlijk studieplan en weet je in grote lijnen hoe jouw opleiding eruit gaat zien.
Module 2 | Onderzoeksvaardigheden
De basis voor een verbetering of verandering binnen je bedrijf of organisatie? Die leg je met gedegen onderzoek. Daar gaat deze module van Bedrijfskunde deeltijd over. Je leert hoe je een onderzoek opzet en ontwikkelt praktische onderzoeksvaardigheden, zoals het interviewen van stakeholders. Dat doe je vooral hands on: door een marktonderzoek of klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren. Ook ga je in deze module aan de slag met procesverbetering en een marketingconcept. De theorie? Die stemmen we gericht af op de opdrachten die jij op de werkvloer gaat uitvoeren. Daarnaast staan er lessen in procesoptimalisatie, (neuro)marketing, onderhandelen en business English op het programma.
Module 3 | Adviseren en beïnvloeden
In deze module leer je hoe je op methodische wijze een adviestraject inricht. Van vraagverkenning en opdrachtafbakening tot het schrijven van een advies- en implementatievoorstel. Dat helpt je niet alleen om de beste oplossing te vinden voor bedrijfskundige vraagstukken. Na afloop ben je ook beter in staat om bijvoorbeeld jouw directie te overtuigen van je plannen of binnen je organisatie draagvlak te creëren voor veranderingen. Je gaat concreet aan de slag met een adviestraject op het gebied van twee business thema’s. Het eerste is public affairs. Je kijkt hoe extern beleid jouw organisatie raakt en welke invloed je daarop kunt uitoefenen. Daarvoor verdiep je je in onderwerpen als reputatiemanagement, lobbyen en het krachtenveld waarbinnen jouw organisatie actief is. Het tweede thema waarover je adviseert is people en quality management. Je adviseert bijvoorbeeld over de invoer van een kwaliteitssysteem of brengt advies uit hoe jouw organisatie een verbetercultuur ontwikkelt. In deze module ga je ook oefenen in het nemen en geven van leiding door people & quality management te verbinden. Anders gezegd: je gaat mensen leiden naar een verbetercultuur.
Module 4 | Informatiemanagement, operationsmanagement, bedrijfseconomie
De meeste bedrijven en organisaties beschikken tegenwoordig over grote hoeveelheden data. Hoe benut je die data optimaal? Daar gaat deze module van Bedrijfskunde deeltijd (hbo) over. Je duikt in de wereld van dashboarding, informatiemanagement en het stroomlijnen van (stuur)informatie. Daarbij denk je niet alleen na over hoe je ervoor kunt zorgen dat collega’s de juiste informatie hebben om hun werk te doen, maar ook over privacy en dataveiligheid. Hoe ga je op een verantwoorde manier om met data binnen jouw bedrijf of organisatie? Het tweede deel van deze module gaat over strategiebepaling in een internationale context. Hoe positioneer je een organisatie in het buitenland, welke juridische vraagstukken komen er kijken bij handel over de grens, hoe overbrug je cultuurverschillen in een zakelijke context? Dat is waar je over nadenkt. Tot slot denk je na over bedrijfsethiek. Waar sta jij voor als bedrijfskundige, welke normen en waarden geven richting aan jouw morele kompas en hoe haal je zin uit je werk in een commerciële context? Door daarover na te denken, sta je straks sterker in je schoenen als er van alle kanten aan je getrokken wordt.
Module 5 | Verdiepende keuzemodule
In deze module van de deeltijdopleiding Bedrijfskunde krijg je de vrije hand: hoe wil jij je als professional ontwikkelen? Je kiest zelf één of meerdere minors die aansluiten bij de vraagstukken die jou boeien, verdiept zo je kennis en vaardigheden en werkt aan je professionele identiteit. Je kunt bijvoorbeeld een minor volgen over leiderschap of sustainable development. Als je al eerder opleidingen op cursussen op hbo-niveau hebt gedaan kun je mogelijk vrijstelling krijgen voor (een deel van) deze module.
Module 6 | Samenwerken en netwerken
Als bedrijfskundige werk je zelden alleen. Binnen je bedrijf, afdeling of team is samenwerking cruciaal. En dat geldt ook voor de wereld buiten, waar je te maken hebt met bijvoorbeeld ketenpartners en andere stakeholders. In deze module draait het om samenwerken en netwerken in die brede context. In deze module leer je hoe je samenwerkingen opzet, managet en verbetert. Ook denk je na over hoe samenwerking kan leiden tot nieuwe verdienmodellen die meer waarde toevoegen voor klanten.
Module 7 | Leidinggeven, innoveren en veranderen
Verandering is één van de weinige constanten in de meeste bedrijven en organisaties. Dus kun jij maar beter alles weten van verandermanagement. In deze module van Bedrijfskunde deeltijd ga je aan de slag met een concreet verandertraject. Dat kan bijvoorbeeld een reorganisatie zijn van twee afdelingen die niet optimaal samenwerken, maar ook de implementatie van een complexe salesaanpak. Je definieert het probleem, analyseert mogelijke veranderrichtingen, brengt advies uit, stelt een implementatieplan op en neemt verantwoordelijkheid voor de realisatie van de verandering. De focus ligt daarbij niet alleen op de verandering zelf, maar ook op jouw rol daarin. Je ontwikkelt je vaardigheden op het gebied van professioneel leiderschap, zodat je in staat bent om op een prettige, effectieve manier verandering door te voeren in je bedrijf of organisatie.
Module 8 | Jouw professionele identiteit
Je rondt de opleiding Bedrijfskunde deeltijd af met een meesterproef, waarin je laat zien dat je op hbo-niveau denkt en werkt. Geen scriptie dus voor in de bureaula, maar een opdracht op de werkvloer waarin je alle kennis en vaardigheden toepast uit de opleiding. Zo’n meesterproef? Die kan bijvoorbeeld gaan over het terugdringen van de gemiddelde cost to serve in jouw organisatie, het vernieuwen van het inkoopbeleid of het verbeteren van de prestaties van een zwakke business unit. Het gaat er in ieder geval om dat je werkt aan een concreet vraagstuk binnen jouw bedrijf of organisatie. Zodat de tijd en energie die je in je meesterproef steekt, meerwaarde heeft in de praktijk en voor jezelf. Want, voor jou is deze klus de ultieme gelegenheid om je gegroeide professionele identiteit te laten zien.
Praktische opleidingsinformatie
Jouw werkplek of praktijkplek
Om in de praktijk te kunnen leren heb je natuurlijk een praktijk of werkplek nodig. Heb je die nog niet, omdat je bijvoorbeeld wilt overstappen naar een ander vakgebied? Dan adviseren we je om dit aan te geven bij je intake en op tijd op zoek te gaan. De CHE kan je ondersteunen bij je zoektocht naar een geschikte werkplek of praktijkplek.
Aantal praktijkuren per module
De eerste module staat in het teken van oriëntatie op het vak en je instroomassesment. Dat doe je al deels in de praktijk, maar hier staat geen vastgesteld aantal uren voor. Gemiddeld kan je uitgaan van 160 uur, dat is één dag per week. Afhankelijk van jouw flexibele studieplan ga je daarna vakspecifieke (minimaal 320 praktijkuren) of generieke modules (minimaal 160 praktijkuren) volgen. Dat zijn gemiddeld 1 tot 2 dagen per week.
Voorwaarden praktijkleeromgeving (werkplek)
- Je doet er relevant werk dat past bij jouw opleiding.
- Je kunt er op hbo-niveau werken aan de leeruitkomsten van jouw opleiding.
- Je neemt deel aan (multidisciplinair) overleg en je verantwoordelijkheid groeit toe naar de (eind)verantwoordelijkheid op hbo-niveau.
- Jouw werkgever stelt je in staat om de lesdagen bij te wonen en de opdrachten uit te voeren.
- Je hebt een praktijkbegeleider (zie de volgende tab 'Begeleiding'.
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van zo’n praktijkleeromgeving. Let op:
- Voor de bachelors geldt dat je bij voorkeur binnen 6 weken na de start van de opleiding en uiterlijk voor de start van de volgende module via een praktijkleerovereenkomst laten zien dat je zo’n leeromgeving hebt.
(Praktijk)begeleiding
Tijdens de opleiding kun je rekenen op persoonlijke begeleiding. Je krijgt een vaste begeleider vanuit de CHE. Deze trajectbegeleider is het aanspreekpunt voor al jouw vragen. Over de opleiding zelf, maar ook bijvoorbeeld over hoe zaken binnen de CHE geregeld zijn. Daarnaast kun je per module terugvallen op een docent die je kan helpen bij inhoudelijke vragen over de opdrachten en lesstof.
Tijdens de deeltijdopleiding leer je veel in de praktijk. Daarvoor heb je een praktijkbegeleider. Deze praktijkbegeleider heeft drie rollen:
- Beslisser: iemand die knopen kan doorhakken over praktijkopdrachten. Wat voor opdracht wordt dat, aan welke eisen moet een oplossing minimaal voldoen en welk budget is er eventueel beschikbaar?
- Sparringpartner: een collega met minimaal hbo-niveau, met wie jouw medewerker inhoudelijk kan sparren over praktijkopdrachten. Dit mag per opdracht een andere collega zijn.
- Mentor: een collega met wie jouw medewerker kan praten over zijn of haar leerroute en zaken waar hij of zij tegenaan loopt tijdens de studie. Denk bijvoorbeeld aan: hoe zorg ik dat ik op schema blijf of hoe groei ik in mijn rol als adviseur van managers en directieleden?
Jouw werkgever/leidinggevende is in principe de eerst aangewezene voor de taak van praktijkbegeleider. Voldoet hij/zij niet aan de opleidingseis (minimaal een hbo-diploma in hetzelfde vakgebied) dan kan je in jouw eigen netwerk (let op: geen familielid) zoeken naar iemand die wel aan die eis voldoet. Deze persoon wordt dan de sparringpartner en meestal ook mentor. De trajectbegeleider vanuit de CHE zal eens per module langskomen op de werkvloer (of online) voor een gesprek samen met jou en jouw praktijkbegeleider.
Vrijstellingenbeleid
Wat je al kent of kunt? Dat hoef je op de CHE als het even kan niet opnieuw te leren. Er zijn verschillende manieren om vrijstelling te krijgen voor jouw kennis en vaardigheden.
- Via de zogenaamde vrijstellingsregelingen
- Via een individuele vrijstellingsaanvraag
- Via een assessment
Lesdagen
Hoe snel je studeert? Dat is helemaal aan jou. Maar gemiddeld ben je ongeveer een half jaar bezig met een module. Elke module kent zes lesdagen. Op deze pagina vind je de lesdagen: Start studiejaar deeltijd- en Ad-opleidingen | Christelijke Hogeschool Ede (che.nl)
Voor werkgevers
Een deeltijdopleiding moet aansluiten bij de persoonlijke situatie van jouw medewerker(s), maar ook bij de wensen en verwachtingen van jou als werkgever. Daar is binnen de CHE veel aandacht voor. Alle opdrachten die je medewerker doet, zijn afgestemd op praktijksituaties binnen jouw organisatie. Nieuwe kennis kan dus direct toegepast worden. De return on investment wordt zo al zichtbaar tijdens de opleiding.
Handig om te weten
Instroom en aanmelden
Er is één instroommoment; 1 september
Let op: voor deeltijd Communicatie geldt dat module 1 pas start in september 2023. Het is wel mogelijk om in een hogere module in te stromen in september 2022 als je voldoet aan de instroomeisen die hiervoor gelden. Voor meer informatie, neem contact op via Jaliene de Haas.
Wil je in september starten?
Schrijf je dan zo snel mogelijk in, maar bij voorkeur vóór 1 juli.
Hoe schrijf je je in?
- Ga naar studielink (www.che.studielink.nl) en log in met je DigiD.
- Vul jouw persoonsgegevens in (je maakt dan je studielinkaccount aan).
- Ga naar de ‘Mijn Studielink’-pagina en volg de acties onder ‘Mijn To Do lijst’.
Verwerking aanmelding
Na je aanmelding in studielink wordt er contact met je opgenomen om je aanmelding te bevestigen en definitief te maken.
Contact
Heb je vragen over de volgende onderwerpen? Dan kan je terecht bij het Front Office van onze deeltijdopleidingen.
- Informatie m.b.t jouw studietraject / het plannen van adviesgesprekken
- Groepsindeling
- Trajectbegeleiding
- Startdag
- Adviesgesprekken
- Inloggen digitale leeromgeving
Je kunt contact opnemen via deeltijd@che.nl, het contactformulier of telefonisch via 0318-696300.
Op maandag, dinsdag en donderdag is het Front Office telefonisch bereikbaar en op woensdag en vrijdag via de mail.
Veelgestelde vragen
Om je zo goed mogelijk verder te helpen, staan de meest gestelde vragen overzichtelijk op een rij. Mocht jouw vraag hier niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op!
- Een opleiding kiezen
- Aanmelding, Toelating en Vrijstellingen
- Opbouw van de opleidingen
- Begeleiding en leren in de praktijk
- Kosten
- Combinatie werk-privé
- Overig