Ben je doktersassistent, apothekersassistent of medisch secretaresse en heb je meer in je mars? Of ben je mbo-verpleegkundige of inservice opgeleid en op zoek naar regelmaat? Kom dan bij ons de Associate Degree Praktijkondersteuner Huisartsenzorg volgen! Als praktijkondersteuner huisartszorg (POH) begeleid je mensen met een chronische ziekte die gezonder willen leven. Betekenisvol werk waarmee je impact maakt in het leven van anderen.
Op jouw spreekuur help jij mensen verder!
Door deze opleiding word jij binnen jouw huisartsenpraktijk de specialist op het gebied van chronische ziektes. Op je spreekuur komen mensen met diabetes, astma, COPD of cardiovasculaire aandoeningen. Je leest het goed, als praktijkondersteuner krijg jij jouw eigen plek in de huisartsenpraktijk. Daar geef je adviezen over voeding, leefstijl en medicatie. Jij hebt hier de regie over het contact met jouw patiënt. Je stelt risicoprofielen op en monitort het ziekteverloop van jouw patiënt. Insuline instellen? Dat weet jij straks beter dan de huisarts (de huisarts blijft altijd eindverantwoordelijke).
Voor wie is de Associate Degree Praktijkondersteuner Huisartsenzorg interessant?
- Je krijgt energie van (het idee) mensen optimaal te ondersteunen wanneer zij ziek zijn en hen te helpen een gezondere leefstijl te ontwikkelen;
- Je werkt als huisarts- of apothekersassistent of medisch secretaresse;
- Je werkt als mbo-verpleegkundige of inservice opgeleide;
- Je werkt in de paramedische zorg, zoals verloskundige, fysiotherapeut of laborant;
- Je wilt een carrière switch maken naar de gezondheidszorg.
Ben je verpleegkundige of POH'er?
Ben je hbo-verpleegkundige met minimaal 2 jaar relevante werkervaring. Of je werkt al als POH'er en wil je verder specialiseren. Bekijk dan onze deeltijd post-hbo's.
Studie-eigenschappen
-
Beroepsperspectief
Je wordt opgeleid tot praktijkondersteuner in de huisartsenzorg (NLQF5) die o.a. middels eigen spreekuren mensen met chronische ziekten begeleid. Houd je wel van een beetje uitdaging? Dan kun je met dit diploma ook praktijkondersteuner worden bij defensie of een AZC.
-
Deeltijd+ of Duaal
De Ad opleiding kan je volgen in duaal of deeltijd+.
- Duaal: Bij een duaal traject ben je in dienst bij een huisartsenpraktijk die voor jou de opleiding betaalt en waar je je praktijkuren werkt.
- Deeltijd+: Je betaald zelf de opleiding en je hebt een praktijkleerplek in de huisartsenzorg nodig om zo je praktijkuren te maken.
-
Lesdagen
De lesdagen van de Ad Poh zijn op woensdagen.
Daarom kiezen voor deze Ad Poh
Maak de volgende stap in je carrière
- Met deze opleiding groei je door naar praktijkondersteuner huisarts, met eigen spreekuren en een Associate Degree (NLQF5) op zak. Waar bijscholing als doktersassistent vaak financieel weinig oplevert, betekent deze functie wél een salarisstap vooruit.
- Je combineert lessen, zelfstudie en praktijkopdrachten, leert terwijl je werkt en past nieuwe kennis direct toe. Onze docenten, zelf werkzaam in de zorg, bieden intensieve begeleiding en kennen de praktijk als geen ander.
Doorstuderen naar verpleegkundige
Ben je hierna nog niet uitgeleerd?
- Met deze Associate Degree op zak, kun je verkort in twee jaar de Bachelor Verpleegkunde doen.
- Wanneer je mbo verpleegkundige bent en dus een BIG registratie hebt, kun je je met een post-hbo specialiseren in de ouderenzorg of palliatieve zorg.
Kortom, met deze Associate Degree maak jouw weg vrij voor een mooie toekomst in de zorg.
Jouw eigen persoonlijke studentbegeleider
Persoonlijk contact vinden wij belangrijk. Bij aanvang van de opleiding krijg jij daarom je eigen studentbegeleider. Deze docent trekt persoonlijk met jou op en denkt met je mee in je studietraject en persoonlijke ontwikkeling.
Studeren op jouw manier
Wil je meer of juist minder studeren? Verwacht je een kindje of ben je gewoon toe aan een sabbatical? Studeer op een manier die past in jouw leven!
- Pauzeer je studie, sla vakken over door relevante (werk)ervaring en kies zelf hoe je opdrachten aanlevert (bijv. podcast, paper of video).
- Specialiseer je tijdens je studie op jouw gewenste gebied.
- En wil je na deze Ad doorstuderen? Stap dan in jaar 3 over op de Verpleegkunde Bachelor.
Advies nodig? Stuur ons een berichtje via WhatsApp.

Studie inhoud
Vakken
- Professionele identiteit
- Gespreksvoering
- Medische kennis
- Methodisch preventief zorg verlenen
- Spreekuur astma, COPD, Diabetes en CVRM
- Kwaliteit, veiligheid en organisatie
Je praktijkleerplek
Praktijkleerplek
Voor aanvang en gedurende de gehele opleiding Associate Degree POH heb je een praktijkleerplek in de huisartsenzorg nodig. Tijdens de opleiding moet je minimaal 320 uur in de praktijk werkzaam zijn geweest. Dit is minimaal 4 uur per week bij een studieduur van 2 jaar. We adviseren dringend uit te gaan van 8 uur per week, zodat je voldoende tijd en ruimte hebt om de opdrachten te kunnen behalen die in de praktijk uitgevoerd moeten worden.
Het is belangrijk dat je praktijkleerplek oftewel huisartsenpraktijk wil meewerken aan jouw beroepsmatige ontwikkeling en je voldoende tijd, ruimte en toegang geeft tot informatie om te leren. Daarnaast stelt jouw praktijkleerplek een praktijkbegeleider beschikbaar voor minimaal 40 uur gedurende een studieduur van 2 jaar. Je praktijkbegeleider is een POH met hbo-v vooropleiding, een POH met minimaal 5 jaar werkervaring of een huisarts.
Informatie voor werkgevers
Tips voor het vinden van een praktijkleerplek
Voor deze opleiding ga je zelf op zoek naar een praktijkleerplek in de huisartsenzorg. Hoe doe je dat?
- Benader huisartsen (of ander personeel uit de praktijk) persoonlijk – via je eigen netwerk. Brieven schrijven of mailen werkt vaak niet want deze verdwijnen in de bulk post en mail die dagelijks binnenkomt.
- Reageer op openstaande vacatures. Door de krapte op de arbeidsmarkt kan het zijn dat een huisartsenpraktijk je als student alvast in dienst neemt. Vacatures vind je o.a. op www.huisartswerkt.nl en op https://www.nvvpo.nl/vacatures.
- Benader de zorggroep of regio-organisatie in je eigen regio. Vaak zijn er speciale regelingen voor zorggroepen voor het werven en het begeleiden van studenten in opleiding.
Vrijstellingen & verkorte route
Samen met je studentbegeleider kun je bespreken of er onderwijseenheden in de opleiding zijn waarvoor jij vrijstelling kunt aanvragen. Wanneer je een mbo-v of inservice diploma hebt, is er een speciale vrijstellingsroute voor je beschikbaar. Lees hieronder verder over de mogelijkheden een verkorte Ad POH te volgen.
Verkorte Ad POH mogelijk voor mbo en inservice opgeleide verpleegkundigen
- Wanneer je een mbo-v of inservice diploma hebt, kun je de Ad POH verkort volgen. Voor een groot aantal onderwijseenheden in het eerste jaar krijg je vrijstelling: in totaal 52,5 EC van de 60 EC. Je stroomt dan een half jaar later in. Je krijgt bij aanvang een Quick Start aangeboden zodat het instromen vloeiend verloopt.
- Natuurlijk ben je vrij om de opleiding in zijn geheel te volgen. Dat kan bijvoorbeeld prettig zijn wanneer het een tijd geleden is dat je studeerde. Of wanneer het lastig wordt om de verplichte 320 praktijkuren in een verkorte studieperiode te maken.
Studievaardigheden
Wil je hulp om weer te starten met leren of juist tips om slimmer te studeren? In het eerste semester van de opleiding kun je een training volgen in studievaardigheden zoals plannen, aantekeningen maken, prioriteren, snellezen, studietekst lezen, bronnen zoeken en beoordelen.
Vervolgstudies
Na deze Associate Degree kun je je verder ontwikkelen tot hbo Verpleegkundige door verkort in twee jaar de Bachelor Verpleegkunde te volgen. Wanneer je een BIG registratie hebt, kun je je specialiseren in bijv. ouderenzorg of palliatieve zorg door het volgen van een post-hbo.
Praktische informatie
- De lesdag voor de Ad POH is op de woensdag.
- De lessen worden geroosterd tussen 10.00 uur en 20.00 uur.
- Incidenteel heb je daarvoor toetsen.
Studiebelasting
De Ad POH duurt 2 jaar en omvat 120 EC. Een studiejaar bestaat uit twee semesters van 30 EC, met een gemiddelde studielast van 28 uur per EC.
📌 Studiebelasting per week:
✔ ±8 uur les op de CHE
✔ 4-8 uur praktijkleren
✔ Zelfstudie & voorbereiding (flexibel, afhankelijk van ervaring)
De genoemde uren zijn een richtlijn; door vooropleiding en werkervaring kunnen veel studenten de opleiding in minder uren afronden.
Toelatingseisen
- Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma.
- Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
- Heb je niet de vereiste vooropleiding, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Dan kun je een door de hogeschool georganiseerd toelatingsonderzoek afleggen.
Geen Biologie?
Twijfel jij of je kunt starten met de opleiding Associate Degree POH, omdat je geen biologie hebt gedaan? Biologie is geen opleidingseis voor onze ad POH. Wel leert de ervaring dat sommige studenten moeite hebben met de toetsen over Medische Kennis. Wil je je goed voorbereiden? Doorloop dan deze e-learning . De e-learning is goed zelfstandig te volgen.
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld. Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.