Je vervult een functie in de kerkelijke gemeente en wilt je professionaliseren. Of je werkt bij een organisatie en zoekt naar ondersteuning om jouw geloof handen en voeten te geven op de werkvloer. In toenemende mate komt uit het werkveld de vraag naar een uitvoerende ‘verbinder’; een meewerkend voorman/-vrouw die met beide benen in de praktijk staat.
Tijdens de Ad Pastoraal Werk leer je om als ‘verbinder’ een afgestudeerde hbo-theoloog te ondersteunen bij netwerken, multidisciplinair samenwerken, leidinggeven en overzicht houden. Je legt het lijntje tussen actuele maatschappelijke thema’s, de individuele zoektocht van mensen en God. Durf jij die boeiende uitdaging aan?
Studie-eigenschappen
-
Toelatingseisen
Minimaal een mbo (niveau 4)-, havo- of vwo-diploma. Tijdens module 1 werk je minimaal 8 uur - maar liever 16 uur - per week in een relevante werksetting, gedurende de andere drie modules werk je minimaal 16 uur in de week.
Wat is een Ad-opleiding?
De Associate degree is een tweejarige hbo-opleiding op niveau 5. De studie is qua inhoud pittiger dan een mbo-opleiding, maar korter en praktijkgerichter dan een hbo-bachelor. De Ad-opleiding wordt voor een groot deel ingevuld door zelfstudie. Ook voer je praktijkopdrachten uit op jouw werkplek. Het persoonlijke contact met docenten en medestudenten vindt plaats tijdens zogenoemde contactmomenten op de hogeschool.
Kies jij voor de CHE?
Wat jij mag verwachten op de CHE? Onderwijs van kwaliteit, docenten die jouw taal spreken omdat ze zelf ook in de praktijk werken, moderne faciliteiten én een flexibel studieplan. Wat je al kent en kunt hoef je niet opnieuw te leren. Afhankelijk van jouw kennis, ervaring en diploma’s kun je (delen van) modules overslaan. In dit alles staat persoonlijke begeleiding centraal.
Studie inhoud
Module 1
In deze module maak je een begin met jouw persoonlijke professionele ontwikkeling op hbo-niveau. Je oriënteert je op de breedte van je beroepsdomein en actuele ontwikkelingen die jouw beroep raken. Je brengt in kaart wie je bent, wat je in huis hebt en wat dit betekent voor de rest van de opleiding. Je verwerft en toont beginnende hbo-vaardigheden. Daarnaast verwerf je basiskennis van je beroep.
Module 2
Deze module beschrijft jouw vermogen om methodisch te handelen in het primaire proces. Met andere woorden: versta je je vak als godsdienst-pastoraal werker?
Module 3
Deze module gaat opnieuw over jouw vermogen om methodisch te handelen in het primaire proces. De module gaat uitgebreider na of jij je vak 'verstaat'. Het gaat er in deze module -net als in module 2- om dat je een probleemstelling in een bepaalde beroepscontext kunt vaststellen en dat je doelen kunt stellen.
Module 4
Ook deze module gaat over jouw vermogen om methodisch te handelen in het primaire proces. De module gaat dus na of jij je vak 'verstaat'. Je kunt een probleemstelling in een bepaalde beroepscontext vaststellen en je kunt doelen stellen. Je kunt vanuit gestelde doelen methodisch handelen en de probleemstelling tot een oplossing brengen. Je kunt het beroepshandelen onderzoeken en theoretisch én maatschappelijk legitimeren.
Na het volgen van deze Ad-opleiding
Je bent geschoold tot iemand die zich – soms samen met vrijwilligers - richt op zingevingsvraagstukken, zowel in kerken als (nieuwe) gemeenschappen en maatschappelijke organisaties. Voorbeelden zijn welzijnswerker, zingevingsbegeleider, pastoraal werker, pionier, begeleider van processen en coach.
Doorstroom naar hbo-bachelor
Smaakt deze Associate degree naar meer? Dan sluit je na afloop gewoon aan bij de bacheloropleiding Godsdienst Pastoraal Werk. Je kunt in twee jaar tijd dan ook je bachelordiploma halen. Het mooie is dat je daarbij niet opnieuw hoeft te leren wat je al weet.

Praktische informatie
Studiebelasting
Deze opleiding zal grotendeels online plaatsvinden en deels middels contactdagen op de hogeschool. Hoeveel tijd je per week met je opleiding bezig bent, wordt verschillend ervaren. Houd rekening met een startdag, acht lesdagen tijdens module 1 en 2, zes lesdagen tijdens module 3 en 4 en zo nodig extra momenten voor toetsing. De contactdagen vinden plaats op donderdag.
De data van de contactdagen tijdens collegejaar 2020-2021:
De lessen vinden plaats tussen 11.25 en 20.55 uur.
Data toetsing voorjaar 2021
Momenteel is er een aanpak voor toetsing waarbij studenten kunnen toetsen door beroepsproducten in te leveren én online en QMP-toetsen te maken. De laatste 2 toetsvormen vinden – in Coronatijd – plaats aan het einde van iedere periode (4 keer per jaar) en dit kan buiten de lesdagen plaatsvinden. Houd er dus rekening mee dat je extra naar Ede (of Dordrecht) moet komen of thuis moet toetsen op andere dagen dan lesdagen alleen. De toetsen in blok 3 vinden plaats in week 10 t/m 14 en de toetsen in blok 4 zijn gepland in week 21 t/m 25.
Studievaardigheidstraining
Wil je hulp om weer te starten met leren of juist tips om slimmer te studeren? In de eerste modules worden voor deze Ad-opleiding extra trainingsdagen aangeboden met studievaardigheden. Wat komt er aan bod? Denk aan o.a. plannen, aantekeningen maken, prioriteren, snellezen, studietekst lezen, bronnen zoeken en beoordelen.
Studiekosten
Als je bij de CHE een bachelor-, masteropleiding of Associate degree volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Meer informatie vind je op www.che.nl/collegegeld.
Het kabinet heeft een wetsvoorstel gemaakt voor halvering van het wettelijk collegegeld van studenten die in of na studiejaar 2018-2019 voor het eerst beginnen met een opleiding aan een door de overheid gefinancierde (bekostigde) hogeschool. Studenten die een lerarenopleiding gaan volgen ontvangen 2 jaar halvering van het collegegeld. Met deze infographic kun je snel zien of jouw collegegeld mogelijk wordt verlaagd.
Inschrijven voor deze opleiding
Voor deze opleiding kun je je aanmelden via Studielink.
Jouw werkplek
Tijdens het volgen van deze Ad-opleiding werk je (of ga je werken) in een relevante werksetting: een organisatie die mee wil werken aan jouw beroepsmatige ontwikkeling en jou voldoende tijd, ruimte en toegang tot informatie geeft om te leren. In elke module is een praktijkleerplek nodig. Het aantal vereiste praktijkuren voor module 1 bedraagt minimaal 160-320 uur (gemiddeld 1-2 dagen per week) en voor de overige modules 320 uur (gemiddeld 2 dagen per week).
De afspraken rond jouw werkplek worden vastgelegd in een praktijkleerovereenkomst. De praktijkleerovereenkomst moet ondertekend zijn en bij de hogeschool aangeleverd uiterlijk vóór 1 oktober van het betreffende studiejaar.
Voor werkgevers
Een deeltijdopleiding moet aansluiten bij de persoonlijke situatie van uw medewerker(s), maar ook bij de wensen en verwachtingen van u als werkgever. Daar is bij de CHE veel aandacht voor. Onze opleidingen zijn zo ingericht dat uw organisatie al tijdens de studietijd meeprofiteert van de nieuwe kennis en vaardigheden die uw medewerker opdoet.