Wil jij ondernemen, onderneem je al een tijdje of wil je doorgroeien naar de functie van filiaalleider? Dan is de Associate degree Ondernemen iets voor jou. Je leert hoe je een bedrijf wendbaar maakt, kansen grijpt en overzicht houdt op mensen, middelen en marktontwikkelingen.
Alles wat je nodig hebt om een onderneming of filiaal te runnen komt voorbij tijdens de Ad-opleiding Ondernemen. Centraal staat learning by doing. Je start, eventueel met je medestudenten een eigen bedrijf of gaat verder met je eigen onderneming. Je wordt geprikkeld om na te denken over waar jij voor staat als ondernemer. Je kiest voor een zakelijke, creatieve opleiding met een persoonlijk karakter.
Studie-eigenschappen
-
Toelatingseisen
Minimaal een mbo (niveau 4)-, havo- of vwo-diploma. Minimaal drie dagen in de week werk je (of ga je werken) in een relevante werksetting of je eigen business. Vrijwel alle leertaken maak je in het bedrijf(je) dat je start tijdens de opleiding en/of op je werkplek. Vanuit de opleiding word je gekoppeld aan een ondernemer die jou begeleidt tijdens de Ad Ondernemen. Een praktijkbegeleider vanuit je werkplek is dus geen vereiste.
Wat is een Ad-opleiding?
De Associate degree is een tweejarige hbo-opleiding op niveau 5. De studie is qua inhoud pittiger dan een mbo-opleiding, maar korter en praktijkgerichter dan een hbo-bachelor. De Ad-opleiding wordt voor een groot deel ingevuld door zelfstudie. Ook voer je praktijkopdrachten uit op jouw werkplek. Het persoonlijke contact met docenten en medestudenten vindt plaats tijdens zogenoemde contactmomenten op de hogeschool.
Kies jij voor de CHE?
Wat jij mag verwachten op de CHE? Onderwijs van kwaliteit, docenten die jouw taal spreken omdat ze zelf ook in de praktijk werken, moderne faciliteiten én een flexibel studieplan. Wat je al kent en kunt hoef je niet opnieuw te leren. Afhankelijk van jouw kennis, ervaring en diploma’s kun je (delen van) modules overslaan. In dit alles staat persoonlijke begeleiding centraal.
Studie inhoud
Module 1
In de eerste module gaat het richtingspecifieke deel over jou en je onderneming. Je krijgt als startende ondernemer de eerste praktische tips en adviezen die relevant zijn voor je eigen bedrijf en de ontwikkeling van jou als ondernemer. Ook eventuele valkuilen die daarbij kunnen optreden komen aan de orde. Aan het einde van deze module lever je een kansrijk businessconcept op. In de volgende module ga je hiermee aan de slag wanneer je een go op jouw idee voor het ondernemen hebt gekregen.
Module 2
Na de presentatie van je concept in module 1 ga je in module 2 over tot realisatie. Je gaat je businessconcept in de markt zetten. Dat vraagt veel doordenking en uitwerking. Je vertaalt de uitkomsten van je innovatieve idee(ën) uit module 1 in concrete acties om je concept zo kansrijk mogelijk te maken.
Module 3
Het businessconcept staat, alle bedrijfsprocessen draaien. Dat vraagt om acties in vier domeinen:
- focus op salestraining en inzet van marketing, hoe zorg je nu dat je meer omzet genereert?
- systematische controle met de wens om verbeteringen te realiseren waar dat mogelijk is;
- op- en uitbouw van je klantenbestand, waarin klanten doorgroeien tot partners, die input geven aan de verbetering van je producten, processen en diensten;
- moedige stappen, gebaseerd op risicoanalyse.
Module 4
In deze module leer je allereerst je product of processen te vernieuwen. Ondernemen betekent continu verbeteren. Daarnaast beschrijf je in deze module het profiel van je onderneming en jezelf als ondernemer. Tenslotte is het belangrijk dat je goed de waarde kent van je onderneming. Hiervoor ontwikkel je een prospectus waar je alle belangrijke zaken over je onderneming op een aantrekkelijke wijze beschrijft. Kortom, je zet jezelf, je product en je onderneming in the picture!
Na het volgen van deze Ad-opleiding
Na het afronden van de Ad-opleiding Ondernemen ga je verder als zelfstandig ondernemer, kan je doorgroeien naar een functie als vestigingsleider of pak je een ondernemende rol op binnen de organisatie waar je werkzaam bent.
Doorstroom naar hbo-bachelor
Smaakt deze Associate degree naar meer? Dan sluit je na afloop gewoon aan bij de bacheloropleiding Bedrijfskunde. Je kunt in twee jaar tijd dan ook je bachelordiploma halen. Het mooie is dat je daarbij niet opnieuw hoeft te leren wat je al weet.

Praktische informatie
Studiebelasting
De opleiding vindt grotendeels online plaats. Houd verder rekening met een startdag, acht contactdagen in module 1 en 2 en zes contactdagen in module 3 en 4. De overige dinsdagen ben je bezig met je onderneming en is er tijd voor trajectbegeleiding. De gemiddelde studiebelasting bedraagt twee dagen per week. De contactdagen vinden plaats op dinsdag.
De data van de contactdagen tijdens collegejaar 2020-2021:
De lessen vinden plaats tussen 11.25 en 20.55 uur.
Data toetsing voorjaar 2021
Momenteel is er een aanpak voor toetsing waarbij studenten kunnen toetsen door beroepsproducten in te leveren én online en QMP-toetsen te maken. De laatste 2 toetsvormen vinden – in Coronatijd – plaats aan het einde van iedere periode (4 keer per jaar) en dit kan buiten de lesdagen plaatsvinden. Houd er dus rekening mee dat je extra naar Ede (of Dordrecht) moet komen of thuis moet toetsen op andere dagen dan lesdagen alleen. De toetsen in blok 3 vinden plaats in week 10 t/m 14 en de toetsen in blok 4 zijn gepland in week 21 t/m 25.
Studievaardigheidstraining
Wil je hulp om weer te starten met leren of juist tips om slimmer te studeren? In de eerste modules worden voor deze Ad-opleiding extra trainingsdagen aangeboden met studievaardigheden. Wat komt er aan bod? Denk aan o.a. plannen, aantekeningen maken, prioriteren, snellezen, studietekst lezen, bronnen zoeken en beoordelen.
Studiekosten
Als je bij de CHE een bachelor-, masteropleiding of Associate degree volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Meer informatie vind je op www.che.nl/collegegeld.
Het kabinet heeft een wetsvoorstel gemaakt voor halvering van het wettelijk collegegeld van studenten die in of na studiejaar 2018-2019 voor het eerst beginnen met een opleiding aan een door de overheid gefinancierde (bekostigde) hogeschool. Studenten die een lerarenopleiding gaan volgen ontvangen 2 jaar halvering van het collegegeld. Met deze infographic kun je snel zien of jouw collegegeld mogelijk wordt verlaagd.
Inschrijven voor deze opleiding
Voor deze opleiding kun je je aanmelden via Studielink.
Jouw werkplek
Alle leertaken maak je in het bedrijf(je) dat je start tijdens de opleiding en/of op je werkplek. Vanuit de opleiding word je gekoppeld aan een een ondernemer die jou begeleidt tijdens de Ad Ondernemen. Een praktijkbegeleider vanuit je werkplek is dus geen vereiste.
Het aantal vereiste praktijkuren voor module 1 bedraagt minimaal 160-320 uur (gemiddeld 1-2 dagen per week) en voor de overige modules 320 uur (gemiddeld 2 dagen per week).