Binnen deze PLG komen we drie keer per jaar als ouders, professionals, studenten en onderzoekers bij elkaar, vanuit de Christelijke Hogeschool Ede, het Leger des Heils, Jeugddorp de Glind, Stichting Social Film en Simba Familiezorg.
We onderzoeken samen waar ouders met een uit huis geplaatst kind behoefte aan hebben als het gaat om de relatie met hun kind en de relatie met de opvoeders van hun kind. Centraal staan de ouders die als ervaringsdeskundige kunnen vertellen over hun behoeften en hoe zij ervaringen weer kunnen delen met andere ouders en professionals.
De behoeften van deze ouders en de inzet van ervaringsdeskundigheid binnen de jeugdzorg is onderwerp van het onderzoek dat studenten binnen de leergemeenschap uitvoeren. Zo hebben studenten afgelopen jaar onderzocht hoe sociaal werkers het netwerk van ouders kunnen betrekken en versterken wanneer er sprake is van een uithuisplaatsing. Ook is onderzocht hoe de beeldvorming vanuit de samenleving is over ouders met een uit huis geplaatst kind. Naast het feit dat hun kind niet meer thuis kan wonen hebben ouders vaak ook te maken met oordelen vanuit de samenleving en hun directe netwerk.
7 november was de eerste bijeenkomst dit collegejaar en daarin deelden we waar we mee bezig zijn, liet een moeder tekeningen zien die zij gemaakt heeft om haar verhaal als ervaringsdeskundige te vertellen en zullen we stilstaan bij een filmproject van stichting ‘Social Film’ waarin onderzoeksresultaten gebruikt worden om een film tot stand te laten komen. Het voelt uniek om met zoveel verschillende gemotiveerde partijen te zoeken naar hoe ouders de belangrijke plek kunnen behouden in het leven van hun kind, ook wanneer deze niet meer thuis kan wonen.
We kijken er naar uit om ook dit collegejaar mooie stappen te zetten met elkaar!
Wil je meer weten van de ouders of wil je ook gebruik maken van hun deskundigheid?
Kijk dan op www.mijnkinduithuis.nl