De CHE ontving een subsidie voor de Innovatiewerkplaats Goed Werkgeverschap in het mkb. Deze werkplaats is gericht op HRM-praktijken voor bedrijven in het midden- en kleinbedrijf die werken in de energie- en grondstoffentransitie. Het lectoraat Dienstbaar organiseren stuurt het project aan in samenwerking met de opleiding HRM.
De arbeidsmarkt zal nooit meer hetzelfde zijn. Wat jaren geleden al in talloze rapporten werd voorspeld, wordt nu realiteit. De bekendste verandering, krapte en zelfs structurele tekorten aan personeel (o.a. in techniek, zorg en onderwijs), is nu echt merkbaar. De arbeidsmarkt is momenteel een werknemersmarkt, en de verwachting is dat dit nog wel even zo blijft. Organisaties en ondernemers worden steeds vaker gedwongen strategisch en op de lange termijn na te denken over hoe zij mensen kunnen aantrekken, behouden, ontwikkelen en gezond houden, en hoe ze het werk organiseren en innoveren.
Het komende jaar gaan ondernemers uit Regio Foodvalley uit de bouw, techniek en transport, samen met docenten en onderzoekers van COG en de CHE, en met het partnerschap van BTO en Regio Foodvalley, in een Innovatiewerkplaats Goed Werkgeverschap aan de slag om te zoeken naar wat werkt en om van elkaar te leren. Hierbij staat de volgende vraag centraal: Hoe kunnen mkb-bedrijven in de energie- en grondstoffentransitie (EGT) nieuwe HRM-praktijken ontwikkelen om de uitdagingen van de arbeidsmarkt aan te pakken?
Door middel van focusgroepen worden ondernemers bevraagd over waar ze tegenaan lopen en hoe ze omgaan met knelpunten op het gebied van aantrekken, behouden, ontwikkelen en vitaal houden van medewerkers. Met de doelgroep wordt vervolgens bepaald welke leeractiviteiten nodig zijn.
Dit project maakt deel uit van het project Leven Lang Ontwikkelen (LLO-katalysator) van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
-> Lees het hele bericht op Regio Foodvalley
Meer weten? Contactpersoon: Jan Willem Nuis, onderzoeker en docent HRM: jwanuis@che.nl