De werkweek van verpleegkundige Robert-Jan de Baat, alumnus van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), is allesbehalve te vergelijken met een traditionele negen-tot-vijf kantoorbaan. Robert-Jan werkt met veel plezier op de afdeling Cardiologie in het UMC Utrecht, waar hij samen met zijn team ervoor zorgt dat er 24/7 zorg wordt geboden. “In dit werkveld vind je veel uitdaging en reuring. Elke dag kan ik weer een stap zetten binnen een team waar ontwikkeling voorop staat.”
De grootste klik
"Als leerling op de havo wist ik eigenlijk nog niet zo goed wat ik wilde gaan studeren," herinnert Robert-Jan zich als hij terugdenkt aan zijn studiekeuze. "Ik was al wel veel technisch bezig, maar wilde een vak leren waar ik veel toekomstmogelijkheden had, waar ik me kon blijven ontwikkelen en waar het werk gevarieerd is." Na meerdere opleidingen bekeken te hebben, kwam hij bij de studie Verpleegkunde uit. "Bij Verpleegkunde voelde ik de grootste klik. Met deze opleiding kan je na je afstuderen nog heel veel kanten op.”
De keuze voor de CHE
De Christelijke Hogeschool in Ede stond in eerste instantie niet hoog op Robert-Jan zijn lijstje. "Ik wilde in eerste instantie juist niet aan de CHE studeren," geeft hij toe. Robert-Jan groeide op in Veenendaal, dus de CHE was voor hem om de hoek. “Omdat veel anderen uit Veenendaal ook voor de CHE kozen, wilde ik juist een andere kant op. Ik schreef me in bij een andere hogeschool, maar mijn vader haalde me over om tóch nog even bij de open avond van de CHE langs te gaan. Na afloop liep ik naar buiten en realiseerde ik me dat ze het toch wel erg goed voor elkaar hadden,” vertelt Robert-Jan lachend.
Naast dat Robert-Jan de school open en ruimtelijk vond aanvoelen, ervaarde hij ook een persoonlijke klik met de school. "Hier werd ik gezien en werd ik vriendelijk ontvangen. Ik merkte meteen dat er individuele aandacht was. Zowel docenten als studenten zagen mij als individu, niet als een van de vele. Dat vond ik erg prettig."
Alumnus Robert-Jan moedigt studenten aan om verschillende opleidingen en scholen te vergelijken en op zoek te gaan naar wat het beste bij hen past. "Als het over de CHE gaat, hoef je van mij niet te twijfelen," voegt hij met overtuiging toe.
“Zowel docenten als studenten zagen mij als individu, niet als een van de vele”
De inhoud van de opleiding
Op de opleiding ontwikkelde Robert-Jan naast vakinhoudelijke kennis, ook persoonlijke inzichten. "Als professional sta ik sterk ik mijn schoenen. Ik weet waar ik goed in ben, waar ik trots op ben, maar ook waar mijn valkuilen liggen.” Niet alleen bestond zijn opleiding Verpleegkunde uit het opbouwen van theoretische kennis. Ook praktijkervaring krijgt op de CHE veel prioriteit. “Tijdens mijn studie had ik elk jaar een stage. Zo leerde ik al snel hoe ik mijn studie kon vertalen naar de praktijk. Dat vond ik heerlijk.”
Uitdagende werkplek
Na zijn opleiding aan de CHE koos Robert-Jan voor een werkplek in het UMC Utrecht. "Ik heb voor het UMC gekozen om mezelf uit te dagen en mezelf verder te blijven ontwikkelen," legt hij uit. Hij werkt met veel plezier als verpleegkundige op de afdeling Cardiologie. “We leveren 24/7 zorg, maar je werkt in diensten van 8 uur. Samen met je team werk je samen om de zorg te leveren die nodig is.”
"Ik heb voor het UMC gekozen om mezelf uit te dagen en mezelf verder te blijven ontwikkelen"
Gatenkaas rooster
Kenmerkend aan het werk van een verpleegkundige zijn de onregelmatige werktijden. "Mijn werkweek is geen week," legt Robert-Jan uit. "Ik werk 32 uur in de week, dus dat zijn vier dagen. Maar in het ziekenhuis en op onze afdeling wordt er 24/7 zorg verleend, dus dan bestaat je rooster uit dag-, avond- en nachtdiensten en dat rouleert." Robert-Jan ervaart zijn “gatenkaasrooster” als iets wat hem veel vrijheid geeft. “Het geeft mij ruimte. Zo kan ik bijvoorbeeld door de weeks weekend vieren en naar de bouwmarkt gaan of boodschappen doen op een dag dat het veel rustiger is dan zaterdag,” vertelt Robert-Jan lachend.
Bouwen aan de toekomst
Blijven ontwikkelen staat voor Robert-Jan voorop. "Ik probeer altijd ergens wel een stip op de horizon neer te zetten," zegt hij. Zijn ultieme doel is om een MMT-verpleegkundige, een verpleegkundige op de traumahelikopter te worden; een positie die veel ervaring en toewijding vereist. "Voor zo’n functie moet je echt wel meerdere jaren werkervaring hebben op verschillende gebieden binnen het ziekenhuis," voegt hij toe. “Als jonge professional ben ik nu nog bezig met mijn positionering in het vak. Ik ben lekker aan het werk en bouw zo langzaamaan mijn CV verder op.”