Wist je dat je niet “blauw” hoeft te zijn om bij de politie te werken? Aart Marsman, alumnus van de Christelijke Hogeschool in Ede (CHE) werkt als HR-adviseur bij de politie voor de eenheid Midden-Nederland. Niet “blauw” zijn betekent bij de politie dat je niet als agent werkt. Ondanks dat Aart dus geen agent is, heeft hij met zijn functie wel invloed op het werk van agenten. “Ik wil iets doen met een maatschappelijk belang,” deelt Aart.
Een ander vooruitzicht
Aart begon zijn studieloopbaan met een totaal ander vooruitzicht: "Het grappige is dat toen ik begon aan mijn studiekeuze, ik het vooruitzicht had dat ik hoofdagent bij de politie wilde worden." Hij begon met de studie rechten, maar ontdekte al snel dat dit toch niet bij hem paste. Na wat werkervaring en een kans om door te groeien tot manager, raakte hij geïnteresseerd in management. Dit leidde uiteindelijk tot zijn keuze voor HRM.
HRM versus Social Work
Voordat Aart voor HRM koos, sprak ook de opleiding Social Work hem aan. Hoewel de basis van deze twee opleidingen aardig dicht bij elkaar ligt, is er volgens Aart toch een duidelijk verschil. "Het individu verder helpen is zowel voor social workers als voor HRM-ers de basis, alleen is de invulling heel anders. Bij HRM draait het om het welzijn van een werknemer in bedrijfscontext, terwijl Social Work zich meer richt op het persoonlijke welzijn.”
“Het individu verder helpen is zowel voor social workers als voor HRM-ers de basis”
HRM-er bij de politie
Inmiddels is Aart afgestudeerd en werkt hij als HRM-er bij de politie. Als HR-adviseur bij de eenheid Midden Nederland vergelijkt hij zijn rol met die van een businesspartner: "Je staat naast het management en adviseert mensen die in het management zitten op het gebied van strategische beslissingen of de dagelijkse bezigheden. Je hebt allemaal verschillende partners binnen dezelfde organisatie waarmee je schakelt om de dienstverlening zo strategisch mogelijk en toekomst gericht in te richten.”
Aart vertelt dat hij als HR-adviseur een 'spin in het web' is: "Als HR-adviseur heb je niet een specifieke expertise, maar ben je een generalist. Je moet van alles wat afweten. Zonder HRM-ers in een organisatie, kan het zijn dat mensen zich niet op de juiste plek voelen zitten, waardoor ze zich minder kunnen ontwikkelen en hun werk minder goed kunnen uitvoeren.” Als HRM-er zorg je er dus voor dat de medewerker gezien wordt.
Talenten
Wordt HRM plat vertaald, dan zou dat volgens Aart betekenen je menselijke productiemiddelen hebt die je zo efficiënt mogelijk inzet. “Hier sta ik niet achter,” deelt Aart. “Ik vind het veel belangrijker dat werknemers de ruimte krijgen om de talenten die ze hebben, in te zetten en te ontwikkelen. Ik wil ervoor zorgen dat werknemers hun talenten zo goed mogelijk inzetten en zorgen dat werknemers het beste uit zichzelf kunnen halen.”
Maatschappelijk belang
Ook Aarts geloofsovertuiging speelt in zijn huidige werk een belangrijke rol: "Rechtvaardigheid en veiligheid staan bij de politie voorop. Deze waarden liggen dicht bij de waarden die ik vanuit het christelijk geloof heb." Hoewel Aart geen agent is, heeft zijn werk als HR-adviseur wel invloed op het werk van agenten op straat. “Agenten hebben een zwaar beroep, met een groot maatschappelijk belang. Ik zorg ervoor dat de mensen die bij de politie werken, intern op de juiste plek zitten, zodat ze naar buiten toe hun werk op de juiste manier kunnen doen. Zo kan rechtvaardigheid en veiligheid op straat gewaarborgd worden.”
“Voel niet de druk om je keuze direct al af te kaderen”
Keuzes
Aart koos ervoor om op de CHE te studeren vanwege persoonlijke benadering en de christelijke identiteit van de school. “De eerste keer dat ik bij de CHE binnenkwam was ik al verkocht. Het voelde als een warm bad. Ik ben zelf christen, dus ook de christelijke identiteit sprak me aan. Daarnaast heeft de CHE een persoonlijke insteek en hebben docenten veel oog voor persoonlijke ontwikkeling. Ook nu, na mijn afstuderen, voel ik mij nog positief met de school verbonden.”