Een lectoraat bestaat uit een lector met een aantal kenniskringleden. De kenniskringleden doen onderzoek binnen het lectoraat en maken de verbinding vanuit het werkveld naar het onderwijs (en omgekeerd) concreet. Dit kan door het geven van onderwijs of het geven van gastlessen aan studenten. Ook worden verschillende stagiaires begeleid door kenniskringleden. De koppeling met het werkveld wordt met name concreet in de projecten van het lectoraat.
De kenniskring van het associate lectoraat Journalistiek & Communicatie bestaat uit de volgende mensen:
- Associate lector Stijn Postema
- Associate lector Korien van Vuuren – Verkerk
- Timon Ramaker
- Johan Snel
- Jeroen van der Zeeuw
Associate lector Stijn Postema
Stijn Postema onderzoekt creatief werk op het snijvlak van journalistiek en kunst. Dit doet hij in het kader van zijn promotieonderzoek naar interdisciplinaire samenwerking tussen mediaprofessionals die zich bezighouden met allerlei vormen van registratie en reconstructie van de werkelijkheid.
Zijn PhD-onderzoek vindt plaats onder supervisie van professor Mark Deuze aan de Universiteit van Amsterdam. Het project is deels gefinancierd door NWO (Nederlands Wetenschappelijk Onderzoeksinstituut). Hun publicatie ‘Artistic Journalism’ dient als model om te bestuderen hoe de twee velden samenvloeien tot een continuüm van vormen, waarden en praktijken.
Daarnaast werkt Stijn als docent aan de Universiteit van Amsterdam- bij de duale master Journalistiek en Media - en aan de Christelijke Hogeschool Ede, waar hij betrokken is bij de opleidingen Journalistiek en Communicatie. Hij werkte een aantal jaar als docent cross-platform journalism aan de Edinburgh Napier University in Schotland, Groot-Brittannië en heeft een achtergrond als freelance-journalist en kunstenaar.
Samen met Korien van Vuuren vormt hij het duo-lectoraat Journalistiek & Communicatie. Het lectoraat gaat interdisciplinair samenwerken waarbij overlap wordt gezocht met andere vakgebieden.
Wil je contact opnemen? Dat kan via sfpostema@che.nl
Linkedin: | /in/stijnpostema/ |
---|---|
Mastodon: | spostema@sciences.social |
Twitter: | @twitjournalist |
Associate lector Korien van Vuuren - Verkerk
Korien van Vuuren-Verkerk studeerde Communicatie- en Informatiewetenschap (CIW) en Beleids- en Organisatiewetenschappen (BOW) aan de Universiteit van Tilburg. Zij specialiseerde zich in narratieve strategieën en storytelling in (therapeutische) gesprekken en werkte als consultant Communicatie & Training bij een adviesbureau voor Kennismanagement.
Als senior docent van de CHE-opleiding Communicatie was ze afstudeercoördinator en ontwierp zij diverse onderwijsprogramma’s gericht op verandercommunicatie, neuropsychologie, dialoog en interactionele framing.
Samen met Stijn Postema vormt ze het duo-lectoraat Journalistiek & Communicatie. Het lectoraat gaat interdisciplinair werken waarbij de overlap gezocht wordt met andere vakgebieden. Haar inbreng zit op thema’s als dialogische communicatie in grote systeemveranderingen en transformatiecommunicatie. Bijvoorbeeld rond thema’s als voedsel, natuur en klimaat.
Vanaf 2019 doet Van Vuuren promotieonderzoek naar gespreksdynamieken in de voedseltransitie. Ze bestudeert framing, dialogische momenten en interactiepatronen in multi-stakeholdergesprekken over de toekomst van de landbouw. Het doel is te begrijpen hoe interactionele keuzes van gespreksdeelnemers leiden tot meer of minder wederzijds begrip en collectieve actie. Van Vuuren leidt uit haar onderzoek bouwstenen voor gespreksvoering in gepolariseerde contexten af. Ze promoveert aan het Institute for Science in Society bij prof. dr. Noelle Aarts, die jarenlang hoogleraar was bij Logeion, de beroepsvereniging voor Communicatie.
Van Vuuren publiceerde in Journal of Communication Management over interactiedynamieken in gesprekken over de boerenprotesten. Zij won met haar publicatie de Emerald Professional Impact Award 2020. In 2021 werkte ze mee aan een programma in de Balie te Amsterdam. Hier droeg ze bij aan dialoog en ‘perspective taking’ in de stikstofcrisis tijdens een uitzending met Laura Bromet (Groen Links), Hans van den Heuvel (LTO) en Teun van der Keuken (de Balie). Het Routledge handboek voor Nonprofit Communicatie (2022) bevat een hoofdstuk van haar over communicatie en collectieve actie in de voedseltransitie.
Wil je contact opnemen met Korien van Vuuren? Dat kan via kvvuuren@che.nl.
Timon Ramaker
Journalistiek staat onder druk. Timon Ramaker doet onderzoek naar de vraag hoe kritische reflectie journalisten helpt om te werken aan zelfstandig handelen te midden van de oplopende druk. In zijn onderzoek richt hij zich op het ontwikkelen van een open en veilige leercultuur op redacties.
Timon studeerde rechten, communicatie en filosofie en werkte daarna tien jaar met studenten en professionals vanuit studiecentra op het gebied van geloof, wetenschap en samenleving. Vanaf 2005 werkt hij als coach en docent Journalistiek & ethiek aan de CHE. Hij bereidt aan de Universiteit van Amsterdam een proefschrift voor over reflectiepraktijken in de journalistiek en hoopt dat in de loop van 2023 af te ronden. Waar liggen de kansen in de journalistieke praktijk om het reflectieve en lerende vermogen van individuele journalisten en redacties te versterken? Hij wordt begeleid door mediawetenschapper prof. dr. Mark Deuze (UvA) en de voormalige CHE-lector prof. dr. Jan van der Stoep (TU Kampen/ Wageningen University).
In het onderwijs van beide uitstroomprofielen denk hij met studenten na over veranderingen in de journalistiek en wat dat betekent voor de eigen professionele ontwikkeling. Ook begeleidt hij studenten bij hun afstuderen. Daarnaast is hij coördinator van de CHE-brede minor De bezielde professional.
Wil je contact opnemen met Timon Ramaker? Dat kan via tramaker@che.nl.
Johan Snel
Johan Snel is sinds 2009 verbonden aan het lectoraat (voorheen Media, Religie en Cultuur). Hij studeerde vroegmoderne geschiedenis en religiegeschiedenis aan de Vrije Universiteit. Na zijn studie werkte hij als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer en voor de landelijke ouderenbond PCOB. Als freelancer, publicist en programmamaker werkte hij voor enkele omroepen (VPRO, VARA, NTR) en schreef hij voor diverse dagbladen en tijdschriften.
In eerste instantie richtte zijn onderzoek zich op de vrijheid van meningsuiting en de rol van religie in het publieke debat hierover (boek: Recht van Spreken. Het geloof in de vrijheid van meningsuiting. Zoetermeer: Boekencentrum 2010). Vervolgens spitste het zich toe op de veranderende betekenis van waarden en idealen in de professionele journalistiek (boek: Tien journalistieke idealen. Amsterdam: Boom 2016, eveneens gebruikt als studieboek).
Inmiddels onderzoekt hij de betekenis van Abraham Kuyper (1837-1920) als journalist, een promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit. Als bijproduct verscheen in het Kuyperjaar 2020 een portret van Kuyper (boek: De zeven levens van Abraham Kuyper. Portret van een ongrijpbaar staatsman. Amsterdam: Prometheus 2020). De promotie staat gepland voor 2023.
Wil je contact opnemen met Johan Snel? Dat kan via jcsnel@che.nl.
Jeroen van der Zeeuw
Jeroen is sinds september 2012 verbonden aan het lectoraat (voorheen Media, Religie en Cultuur). Hij studeerde theologie in Leuven en Amsterdam en filosofie in Amsterdam.
Jeroen houdt zich binnen het lectoraat bezig met rituelen in communicatie, met corporate storytelling en met communicatiefilosofie. Hij is betrokken bij studenten die bij het lectoraat afstuderen en participeert momenteel in een hogeschoolbreed onderzoek naar hoop binnen organisaties.
Wil je contact opnemen met Jeroen van der Zeeuw? Dat kan via jmvdzeeuw@che.nl.