Vanaf 1 november 2022, startte de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) met een ‘duo-lectoraat’ Journalistiek & Communicatie. Het lectorenduo bestaat uit Stijn Postema en Korien van Vuuren. Samen met docent-onderzoekers, werkveldpartners en studenten, zullen zij het lectoraat komende jaren verder vormgeven. De associate-lectoren hebben een aanstelling voor twee dagen per week.
Van Vuuren en Postema: “Als duo-lectoraat kiezen we bewust voor een interdisciplinaire aanpak. Dat is in lijn met hoe het vakgebied reageert op de veranderende praktijk van zowel journalistiek als communicatie. Praktisch betekent dit dat we vanuit de eigen professionele identiteit van de opleidingen projecten stimuleren die de overlap benadrukken tussen vormen, waarden en praktijken.”
Komende maanden ligt de aandacht van het lectoraat vooral bij ontwikkelen van een gezamenlijke kennisagenda, werken aan praktijkprojecten, zoeken naar mogelijkheden voor externe financieringsbronnen voor onderzoek en integreren van lectoraatsthema’s in onderwijs. In eerste instantie doen Van Vuuren en Postema dit in de functie van associate lector. Als het lectoraat in 2024 een stevig fundament heeft gekregen, wordt het lectoraat officieel geïnstalleerd en gaan ze beiden verder als volwaardige lector.
Lector en kenniskring
Stijn Postema
Stijn Postema is sinds 2015 verbonden aan lectoraat. Hij studeerde in datzelfde jaar cum laude af aan de Edinburgh Napier University in de Master International Journalism. Voor zijn masterthesis deed hij onderzoek naar het gebruik van drones in de journalistiek. Stijn werkte vijftien jaar als freelance journalist. Naast afstudeercoördinator en onderzoeker aan de Christelijke Hogeschool Ede, verzorgt hij de mastermodule Cross-platform Journalism aan de Edinburgh Napier University in Schotland. Sinds 2018 is hij verbonden aan de faculteit Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam waar hij, in samenwerking met het CHE-lectoraat, onderzoek doet naar artistieke elementen in de journalistiek. Voor dit promotietraject kreeg hij een NWO Promotiebeurs voor Leraren toegekend voor een periode van vijf jaar.
Wil je contact opnemen met Stijn Postema? Dat kan via sfpostema@che.nl.
Korien van Vuuren
Korien van Vuuren studeerde Communicatie- en Informatiewetenschap aan de universiteit van Tilburg. Voor haar masterthesis deed zij onderzoek naar de werking van narratieve strategieën in (therapeutische) gesprekken. Na haar studie werkte zij als consultant Communicatie & Training bij een adviesbureau voor Kennismanagement.
Als senior docent van de CHE-opleiding Communicatie ontwierp zij onderwijsprogramma’s zoals “Interne Communicatie & Kwalitatief onderzoek in organisaties” voor het nieuwe curriculum. Tegenwoordig is ze werkzaam als afstudeercoördinator en begeleidt ze studenten in het uitstroomprofiel IC Change, gericht op interne communicatie in veranderingsprocessen en gespreksvoering binnen organisaties. In het onderwijs stimuleert zij studenten om (organisatie)sensitiviteit te ontwikkelen en zich te trainen in het faciliteren van dialoog binnen een organisatiecontext.
Vanaf 2013 is Van Vuuren verbonden aan het lectoraat Journalistiek & Communicatie. Ze onderzocht ontwikkelingen binnen het communicatievak en de consequenties daarvan voor de inrichting van onderwijs. In 2017 verscheen haar artikel over de afstemming van communicatieonderwijs op de transitie van het vak: “Lessons learned: Communication Studies in transition”, als hoofdstuk van het boek “How Strategic Communication Shapes Value and Innovation in Society - Advances in Public Relations and Communication Management (Volume 2, 91-103).
Korien van Vuuren is met name geïnteresseerd in de impact die communicatieprofessionals kunnen hebben op de luistercultuur binnen (communicatieve) organisaties. Welke (nieuwe) vaardigheden en mindset heeft de communicatieprofessional daarvoor nodig? Hoe kunnen interne communicatieprofessionals door ‘organisational listening’ bijdragen aan een includerende interactiecultuur? Als kenniskringlid bereidt ze in 2018 over dit onderwerp een onderzoeksvoorstel voor.
Wil je contact opnemen met Korien van Vuuren? Dat kan via kvvuuren@che.nl.
Johan Snel
Johan Snel is sinds 2009 verbonden aan het lectoraat (voorheen Media, Religie en Cultuur). Hij studeerde vroegmoderne geschiedenis en religiegeschiedenis aan de Vrije Universiteit. Na zijn studie werkte hij als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer en voor een landelijke ouderenbond. Als freelancer, publicist en programmamaker werkte hij voor enkele omroepen (VPRO, VARA, NTR) en schreef hij voor diverse dagbladen en tijdschriften.
In eerste instantie richtte zijn onderzoek zich op de vrijheid van meningsuiting en de rol van religie in het publieke debat hierover (boek: Recht van Spreken. Het geloof in de vrijheid van meningsuiting. Zoetermeer: Boekencentrum 2010). Vervolgens spitste het zich toe op de veranderende betekenis van waarden en idealen in de professionele journalistiek (boek: Tien journalistieke idealen. Amsterdam: Boom 2016). Inmiddels onderzoekt hij de mogelijkheden voor een onderzoek naar christelijke journalistiek, in het bijzonder naar de betekenis van Abraham Kuyper als journalist. Elk van deze onderzoeksgebieden speelt een substantiële rol in het onderwijs en beide boeken worden ook gebruikt als studieboeken.
Wil je contact opnemen met Johan Snel? Dat kan via jcsnel@che.nl.
Timon Ramaker
Na zijn studies rechten, filosofie en theologie werkte Timon Ramaker tien jaar met studenten en professionals vanuit studiecentra op het gebied van geloof, wetenschap en samenleving. Vanaf 2005 werkt hij als coach en docent Journalistiek & Ethiek aan de opleidingen Journalistiek & Communicatie van de CHE. Vanaf 2014 is hij verbonden aan het lectoraat.
Timon Ramaker bereidt als buitenpromovendus van de Universiteit van Amsterdam een proefschrift voor over reflectiepraktijken in de journalistiek. De veranderende journalistiek vraagt innovatie en verantwoording. Waar liggen de kansen in de journalistieke praktijk om het reflectieve en lerende vermogen van individuele journalisten en redacties te versterken? Hij wordt begeleid door prof. Mark Deuze en lector Jan van der Stoep.
In het onderwijs van beide uitstroomprofielen denk hij met studenten na over veranderingen in de journalistiek en wat dat betekent voor de eigen professionele ontwikkeling. Ook begeleidt hij studenten bij hun afstuderen.
Wil je contact opnemen met Timon Ramaker? Dat kan via tramaker@che.nl.
Jeroen van der Zeeuw
Jeroen is sinds september 2012 verbonden aan het lectoraat (voorheen Media, Religie en Cultuur). Hij studeerde theologie in Leuven en Amsterdam en filosofie in Amsterdam.
Jeroen houdt zich binnen het lectoraat beziggehouden met rituelen in communicatie, met corporate storytelling en met communicatiefilosofie. Hij is betrokken bij studenten die bij het lectoraat afstuderen en participeert momenteel in een hogeschoolbreed onderzoek naar hoop binnen organisaties.
Wil je contact opnemen met Jeroen van der Zeeuw? Dat kan via jmvdzeeuw@che.nl.
Tjirk van der Ziel
Dr. T. (Tjirk) van der Ziel is economisch geograaf en ruraal socioloog. Hij studeerde tevens Journalistiek en werkte onder andere bij het Agrarisch Dagblad en het Nederlands Dagblad. Bij laatstgenoemde krant zat hij op de redactie economie, en werd later wetenschapsredacteur. Verder is hij freelancer voor diverse media via zijn eigen journalistieke onderzoeksbureau GeoWritings. Zijn aandachtsvelden zijn duurzaamheid, landschap, platteland, ecotheologie en literaire non-fictie. Als docent op de CHE geeft hij onder andere de vakken sociologie, storytelling en literaire journalistiek.
Binnen het lectoraat houdt Tjirk zich bezig met duurzaamheid en groene verhalen; waarden en normativiteit in de journalistiek en archetypen in nieuwsmedia. Ook is hij als begeleider betrokken bij diverse afstudeerprojecten.
Wil je contact opnemen met Tjirk van der Ziel? Dat kan via tvdziel@che.nl.
Mark van Dam
Mark van Dam is sinds 2017 verbonden aan het lectoraat Journalistiek & Communicatie. Na zijn studies Economie en Theologie aan de Universiteit Utrecht is hij in 2017 gepromoveerd in de politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent. Zijn proefschrift Crisis? What crisis?! ging over de rol van taal in de betekenisgeving rond de economische crisis door gemeenten en hun maatschappelijke partners.
Binnen het lectoraat Journalistiek & Communicatie richt Mark zich op de samenwerking tussen gemeenten en hun maatschappelijke partners (bedrijven, maatschappelijke instellingen, zorgaanbieders, vrijwilligersorganisatie en inwoners). Hij onderzoekt hierbij samenwerkingsverhalen die bijdragen aan een duurzame en succesvolle samenwerking.
Vanuit zijn bedrijf AddSense werkt Mark als zelfstandig onderzoeker en adviseur in de publieke sector. In zijn adviespraktijk houdt hij zich vooral bezig met vraagstukken binnen het sociaal domein. Ook hierin is samenwerking (tussen gemeenten, zorgaanbieders en inwoners/cliënten) een centraal thema.
Wil je contact opnemen met Mark van Dam? Dat kan via avdam@che.nl.
Addie van Dalen
Addie van Dalen is sinds 2018 verbonden aan het lectoraat. Hij is opgeleid als Registeraccountant met specialisatie Management en Organisatie. Daarnaast studeerde hij Theologie in Utrecht met als thema’s Economie & Godsdienst en Missiologie. Hij werkte zeven jaar in Pakistan/Afghanistan en Nepal in verschillende managementfuncties in de ontwikkelingssamenwerking. Terug in Nederland zette hij samen met zijn compagnon Vivento op, een bedrijf gericht op coaching en leiderschapstraining van individuen en teams. Inmiddels werkt Addie als interim professional voor organisaties met strategische problemen van financiële en/of personele aard en is hij daarnaast nog steeds actief als coach/trainer waarbij hij de ontwikkelvragen benadert vanuit bronnen van christelijke spiritualiteit.
Binnen het lectoraat houdt Addie zich bezig met corporate storytelling. Welke betekenis kan corporate storytelling hebben voor boeien en binden van medewerkers en stakeholders naast de meer traditionele instrumenten om strategie te bepalen en te communiceren? Ook onderzoekt hij vanuit theologisch perspectief grondpatronen van storytelling bij Jezus.
Wil je contact opnemen met Addie van Dalen? Dat kan via avandalenadvies@gmail.com.
Onderzoeksprojecten Journalistiek & Communicatie
Onderzoeksprojecten
Het onderzoek van het lectoraat is onderverdeeld in drie thema’s:
- Organisatieverhalen. Welke rol spelen verhalen bij de publieke legitimatie van organisaties en hoe kunnen verhalen worden ingezet bij organisatieverandering? Welke media kun je daarbij benutten?
- Verhalen in de journalistiek. Wat betekent de keuze voor een bepaald frame of archetype voor het verhaal dat journalisten vertellen en welke betekenis hebben grote verhalen binnen de journalistiek?
- Reflectieve professionaliteit. Hoe zorg je ervoor dat binnen professionele praktijken ruimte ontstaat voor reflectie? Welke betekenis heeft karaktervorming in journalistiek en communicatie?
Samenwerken
Het lectoraat Journalistiek en Communicatie werkt graag samen met partners in het werkveld. Daarbij worden bij voorkeur ook studenten betrokken. Werkveldpartners met wie we samenwerken of samengewerkt hebben zijn Evangelische Omroep, Delphy, Bruil, Riederborgh, Bond tegen vloeken, Nederlands Dagblad en Reformatorisch Dagblad. Ook kunnen de lector en kenniskringleden worden uitgenodigd om lezingen of gastcolleges te verzorgen of een artikel te schrijven. Voor nadere informatie kun je contact opnemen via lectoraatjenc@che.nl.
Publicaties
Alle publicaties van de lectoraten vind je in de publicatie-database.