De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) bestaat al een hele tijd. Logisch dus dat er aardig wat geschiedenis aan vooraf is gegaan! De CHE is ontstaan uit een fusie tussen twee hogescholen, gevolgd door een fusie met een derde school. De oorspronkelijke scholen zijn: 'Felua', ‘De Vijverberg’ en later de ‘Evangelische school voor Journalistiek’. ‘Felua’ was een Pedagogische Academie en ‘De Vijverberg’ was een Sociale Academie, beiden waren gevestigd in Ede. De ‘Evangelische School voor Journalistiek’ kwam uit Amersfoort.
Eind jaren ’80 zet de regering in Den Haag druk om grotere scholen te vormen. ‘Felua’ en de ‘Vijverberg’ vinden elkaar na vele moeizame gesprekken; het is vooral de christelijke identiteit die de beide instituten bindt. In 1994 fuseren beide scholen, aanvankelijk onder de naam ‘De Vijverberg / Felua’. De directeur van ‘De Vijverberg’ Maarten Burggraaf wordt benoemd tot de eerste directeur van de fusieschool. Een jaar later komen ook de studenten van de ‘Evangelische School voor Journalistiek’ erbij. In 1997 krijgt de gefuseerde hogeschool de naam ‘Christelijke Hogeschool Ede’ (CHE). Burggraaf wordt ook de eerste directeur (Voorzitter College van Bestuur) van de CHE. In 2004 wordt ook de ‘Evangelische Theologische Hogeschool’, een opleiding tot voorganger in Evangelische Kerken, uit Veenendaal opgenomen in de CHE.
Opleidingen
In 2000 en 2001 startte de CHE twee nieuwe opleidingen, waardoor de school nu tien opleidingen kent. Dit zijn: Verpleegkunde, Leraar Basisonderwijs (Pabo), Journalistiek, Communicatie, Bedrijfskunde, Theologie (voorheen Godsdienst Pastoraal Werk), Leraar Godsdienst/Levensbeschouwing, Human Resource Management, Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Maatschappelijk Werk & Dienstverlening. In 2016 zijn de opleidingen Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Maatschappelijk Werk & Dienstverlening gefuseerd tot één opleiding: Social Work.
Groeiende deeltijd
In 2018 startte de CHE een nieuwe voltijdopleiding HBO-ICT. Er starten in die periode ook verschillende Associate degree opleidingen en binnen de deeltijd wordt er les gegeven volgens een flexibel onderwijsconcept. Dat de nieuwe opleidingen en onderwijsconcepten aanslaan blijkt uit het feit dat de CHE groeit!
Identiteit en kwaliteit
De CHE staat voor een christelijke identiteit én kwaliteit, zowel in vorm en inhoud van het onderwijs als de sfeer van de school. Meer dan vijfhonderd medewerkers verzorgen hbo-opleidingen aan inmiddels vijfduizend studenten. Daarnaast verzorgt de school opleidingen (master, bachelor, Associate degree), post-hbo, cursussen en trainingen voor professionals, instellingen en bedrijven. De CHE is al 15 keer uitgeroepen tot beste middelgrote hogeschool van Nederland. En daar zijn we trots op!