Sociaal werkers werken met gezinnen en worden voortdurend geconfronteerd met gezinsvraagstukken. Maar vanuit welk gezinsconcept werken sociaal werkers eigenlijk? Zo vanzelfsprekend is dat niet. Het gezin is volop in beweging.
In het beroepsprofiel van het sociaal werk gaat het veel meer over netwerken dan over gezin en familie. Ook de overheid hanteert een diffuus gezinsconcept. Voor Wim Dekker, associate lector Informele Netwerken en Laatmoderniteit, was dit aanleiding tot een omvangrijk onderzoek naar gezinsconcepten in het sociaal werk. Hij onderzocht de sociologische theorie, de sociaal werktheorie en analyseerde interviews met sociaal werkers.
Zicht op gezin vertroebeld
Zijn conclusie is dat individualisering het zicht op het gezin vertroebeld heeft. Sociaal werkers ontberen een helder gezinsconcept hebben en vinden het ook moeilijk daarover in gesprek te gaan. Hij doet voorstellen om deze verlegenheid te doorbreken. Omdat het gezin een centrale leefvorm is en blijft in het leven van mensen, en niet alleen voor kinderen.
In de webinar presenteert Wim niet alleen de leukste uitkomsten van zijn onderzoek, maar presenteert hij ook zijn visie, gaat hij in debat en zoekt hij het gesprek. Daarbij switcht hij heen en weer tussen beroepspraktijk en theorie, zoekend naar de knelpunten en de oplossingen. Een avondje vol beschouwen, kritisch denken, milde ironie en ontdekken wat er echt toe doet.
Het webinar richt zich op mensen uit het sociaal werk: studenten, docenten, sociaal werkers en iedereen die bij het sociaal domein betrokken zijn.
Het lectoraat Informele netwerken en laatmoderniteit doet onderzoek naar de kwaliteit van de samenwerking in de driehoek hulpvrager, informeel netwerk en professional. Het belang van goede samenwerking in deze driehoek is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen.
Sprekers
Wim Dekker is associate lector Informele netwerken en laatmoderniteit aan de CHE.
Ton van Bergeijk is relatiemanager en docent aan de CHE.
De kracht van relaties
Dit is een webinar in een reeks rond het thema De kracht van relaties. Dat is de kracht van de CHE en daar willen we elkaar dit jaar in het bijzonder op inspireren en kennis over delen vanuit diverse werkveld. Kijk voor meer informatie op www.che.nl/krachtvanrelaties