Koffie
CHE schenkt grotendeels* Direct Trade koffie, dat is verantwoord geteelde koffie die zo direct mogelijk wordt ingekocht. Bij de boer zelf en niet op niveau van een coöperatie. Hiervoor werkt de CHE samen met Zwarte Koffie en 80days coffee. Beide leveranciers hebben als doel een fundamenteel verschil te maken in de levens van lokale koffieboeren. Door de koffie direct af te nemen van de boeren, komen er geen schakels tussen waardoor de prijs eerlijk blijft en er een echte relatie is met de boeren. De plantages worden ook regelmatig bezocht door medewerkers van Zwarte Koffie en 80days.
Meer lezen over onze Direct Trade koffie: https://www.zwartekoffie.nl/ en https://80dayscoffee.com/
*Alleen tijdens grote evenementen wordt nog koffie van andere merken gedronken. Het is de bedoeling dat dit in de toekomst ook vervangen gaat worden door Direct Trade koffie.
Plantaardige eiwitten
De CHE is bezig met een transitie van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten. Het doel is om in ‘25/’26 helemaal geen dierlijke eiwitten meer aan te bieden in de catering van de CHE. Dit betekent een 100% vegetarisch menu. Deze transitie wordt gedaan in samenwerking met Gelderland van Morgen. Een platform dat ondernemers en bedrijven helpt hun voedselaanbod te verduurzamen.
Servies
Sinds januari 2024 biedt de CHE geen wegwerpbekertjes meer aan bij de koffieautomaten en het restaurant. Medewerkers en studenten worden geacht hun eigen beker mee te nemen en kunnen die afwassen in de pantry’s. In het restaurant wordt enkel nog gebruik gemaakt van porseleinen servies. Bij het koffiecafé kun je ook je eigen beker laten vullen en is het eventueel mogelijk om een duurzame, herbruikbare beker aan te schaffen.
Orbisk
Om te zorgen dat er minder voedsel verspilt wordt, maakt de CHE gebruik van Orbisk. Een slimme camera bovenop de afvalbak, gekoppeld aan een weegschaal, registreert automatisch al het voedsel dat wordt weggegooid tot op ingrediëntenniveau. De software van Orbisk levert analyses van wat er wordt weggegooid en in welke mate, zodat je veel gerichter kun inkopen en klaarmaken. Dit systeem draagt bij aan tot 50% minder voedselverspilling en helpt bij het inschatten van de juiste hoeveelheden eten voor bijvoorbeeld een evenement.
Swill
De etensresten (swill) die de CHE overheeft, worden opgehaald door ACV Veenendaal. Etensresten worden op milieuvriendelijke wijze verwerkt tot nieuwe grondstoffen zoals compost of biogas.
Statieheld automaat
Februari 2024 is op de CHE de Statieheld automaat geplaats; een mooie manier om je petflesje of blikje direct om te zetten in geld voor op je rekening of te doneren aan een goed doel. Momenteel is dat goede doel de Plastic Soup Foundation, die zich inzet voor het stoppen van plasticvervuiling. Gekochte blikjes of flesjes verdwijnen nu niet meer in de prullenbak, maar worden op deze manier apart ingezameld en gerecycled.