Deze maand is een start gemaakt met het landelijk Implementatienetwerk Preventie, een samenwerking van kennis- en praktijkpartners. Doel is om wijkgerichte preventie door wijkverpleegkundigen te verbeteren, zoals in het geval van vitaal ouder worden, het voorkomen van vallen of overgewicht.

Het project wordt gesubsidieerd door Regieorgaan SIA en is een samenwerking tussen het lectoraat Wijkverpleging van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, het lectoraat Leefstijl en Gezondheidsbevordering van Christelijke Hogeschool Ede, Vilans, beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en zorgorganisaties Buurtzorg en Platform Verbinden met Zorg. “Een wijkgerichte aanpak om gezondheid en welzijn te versterken wordt als een belangrijke sleutel gezien om de druk op de gezondheidszorg te verlichten. Recente overheidsafspraken benadrukken de noodzaak van een gezamenlijke wijkaanpak, zoals bij het voorkomen van vallen door ouderen en overgewicht. Wijkverpleegkundigen kunnen hierin een belangrijke bijdrage leveren als gezondheidsbevorderaar in de wijk”, zegt Ytje van der Veen, onderzoeker bij het lectoraat van de CHE en een van de kartrekkers van dit project.
Wijkgerichte preventie door wijkverpleegkundigen krijgt nog onvoldoende aandacht, ondanks de goede voorbeelden die er verspreid over Nederland zijn. “Wijkverpleegkundigen voelen zich vaak nog onvoldoende bekwaam om op wijkniveau preventie in te zetten. Zij zijn nog zoekende naar hun rol in het professionele wijknetwerk en benutten de landelijk beschikbare instrumenten vaak onvoldoende. Bijvoorbeeld om in gesprek te gaan met wijkbewoners over gezondheid en dit te vertalen in een samenhangend plan voor meer gezondheid in de wijk. Wij brengen de huidige instrumenten en projecten rond wijkpreventie in kaart voor een overzicht van de mogelijkheden om deze collectieve vorm van preventie vorm te geven. Daarnaast gaan we in gesprek met wijkverpleegkundigen en andere belanghebbenden voor de juiste vorm en inhoud van het implementatienetwerk”, aldus Van der Veen.
Er wordt later dit jaar een landelijke kennisbijeenkomst voor wijkverpleegkundigen georganiseerd. Van der Veen; “We hopen hiermee kennis te vergroten en praktische handvatten te geven aan wijkverpleegkundigen om met wijkgerichte preventie aan de slag te gaan. Gezondheidsproblemen bij wijkbewoners kunnen daarmee helemaal of deels voorkomen worden.”
Meer informatie
Enthousiast geworden om mee te denken of aanwezig te zijn bij een (online) landelijke bijeenkomst over wijkgerichte preventie of wil je meer informatie? Mail dan naar Ytje van der Veen, zij is docent/onderzoeker en verbonden aan de opleiding Verpleegkunde en het lectoraat van de CHE: yvdveen@che.nl.