In de wet is bepaald dat nog maar één associate degree-, bachelor- en één masteropleiding wordt gefinancierd door de overheid (rijksbijdrage). Dit betekent dat (aankomende) studenten die al eerder een associate degree-, bachelor- of mastergraad hebben behaald in Nederland (tenzij vóór studiejaar 1991-1992) en zich inschrijven voor een tweede associate degree-, bachelor- of masteropleiding het instellingscollegegeld moeten gaan betalen.
De overheid heeft uitzonderingen opgesteld. In onderstaande gevallen betaal je het wettelijk collegegeld:
- Als je aan een 2e (nieuwe) associate degree-, bachelor- of masteropleiding bent begonnen vóór het behalen van je 1e (eerdere) associate degree-, bachelor- of masteropleiding.
Let op: de gegevens die bekend zijn bij DUO zijn hierin leidend. Je maakt je 2e bachelor- of masteropleiding af tegen het wettelijke collegegeld, mits het een ononderbroken inschrijving betreft. - Als je voor het eerst een opleiding in onderwijs of gezondheidszorg gaat volgen. Om te bepalen of een opleiding een gezondheidszorg- op onderwijsopleiding is, kun je het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) bij DUO raadplegen.
Daarnaast kent de CHE de volgende uitzondering:
- Als je als student Theologie al een bachelor- of masterdiploma hebt behaald. Je betaalt instellingscollegegeld ter hoogte van het wettelijk collegegeld. Dit is gegarandeerd voor een aaneengesloten periode van vijf jaar (studieduur 4 jaar + 1 jaar uitloop). Deze compensatieregeling geldt ook voor instromers in februari. Meer informatie hierover vind je bij de deeltijdopleiding Theologie.