Het Programma Toekomstproof Onderwijs (PTO) staat voor ontwikkelen. Het ontwikkelen van een hogeschool mét kwaliteit. Een hogeschool waar je als student in je eigen professionele identiteit wordt opgeleid, met kwaliteit die ontstaat in uitdagingen, samenwerkingen en relaties.
Het PTO biedt vanaf 2020 op de Christelijke Hogeschool Ede ruimte om samen te leren en te innoveren in de praktijk én over de grenzen van opleidingen heen. Hierin staat de relatie tussen het onderwijs, onderzoek en het werkveld centraal. Dit doet de CHE langs de drie hoofddoelen:
- het versterken van de professionele gemeenschap,
- het vergroten van de professionele identiteit en
- het bieden van flexibel onderwijs.
Learning communities, Flexibel onderwijs en de focus op Docentkwaliteit zijn maar drie van de negen projecten waar de CHE de komende jaren nadruk op legt, wat mogelijk is gemaakt door de inzet van de studievoorschotmiddelen. Ze worden hieronder kort toegelicht.
“Er zijn zoveel overeenkomsten tussen opleidingen en er is zoveel vindingrijkheid om onze hogeschool een nieuwe fase in te laten gaan, waarin we nadenken over de studenten van de toekomst, meer flexibilisering maar toch behoud van community, meer werkvelden maar toch behoud van identiteit, dat dat allemaal onder oog wordt gezien. Dan ben ik een gelukkig mens.”
Jan Hol, voorzitter College van Bestuur
Projecten Toekomstproof Onderwijs
Professionele Ontwikkeling
Als CHE helpen we jou als student om je Professionele Identiteit te ontwikkelen en te versterken. Dat betekent dat we in de lessen, zowel binnen als buiten de CHE, de nadruk leggen op jouw talenten, dromen en visie als professional. Dat doen we binnen de contexten van communities, samen met anderen dus. We willen je prikkelen op verschillende plekken om na te denken over de vragen: Waar wordt jij blij van? Hoe leer jij het beste? Wie wil jij zijn voor de wereld van morgen? We willen aan de hand van nieuwe ervaringen en andere omgevingen jou helpen om jezelf te ontwikkelen tot de professional die jij wilt en kunt zijn!
Op de CHE leidden we je op om je eigen stem te hebben, vanuit jouw eigen verhaal en kleur. Zo houd jij beter regie op de weg die jij wilt gaan, op de manier van leren die bij jou past. Als jij je op deze manier ontwikkelt, geloven wij dat jij je kans op uitval of vertraging oplopen verkleint.
“Docenten deden tijdens onze trip ook een boekje open over zichzelf, dat vond ik ook echt super! Je leert je docenten een stuk beter kennen in deze informele setting, omdat ze zelf meer persoonlijke verhalen delen: daar leer je ontzettend veel van ze. Het persoonlijk contact tussen studenten en docenten past heel goed bij de CHE en dat werd in dit moment heel praktisch gemaakt, waardoor het nog slagje dieper ging dan wanneer je in een collegezaal zit.”
Jean-Paul, student Theologie
Welbevinden Studenten
Op de CHE vinden we het heel belangrijk dat jij als student goed in je vel zit. We willen jouw veerkracht en weerbaarheid stimuleren. Én je verzekeren dat er genoeg ondersteuning is op school waar jij terecht kunt, om jou daarbij te helpen. Daarom steken we veel tijd in de bewustwording rondom het eigen welzijn van studenten. Hoe gaat het nu eigenlijk écht met je? De CHE staat tijdens de jaarlijkse ‘Time-Out week’ voor docenten en studenten volledig in het teken van welzijn en mentale gezondheid. We helpen jou en je medestudenten om je welbevinden te relateren aan je professie, dat betekent dat in je opleiding dit thema vaker langs zal komen.
Ook houden we goed in de gaten hoe het met jou en je medestudenten gaat. Met herhaaldelijk onderzoek (via de reguliere kanalen, wo hbo-spiegel) monitoren we hoe het met het welzijn van onze studenten is. Vanuit deze gegevens kijken we welke ondersteuning je nodig hebt bij het vergroten van je welbevinden, veerkracht en weerbaarheid. Dan sluit ons aanbod goed aan bij jouw behoeften!
Flexibel Onderwijs
Iedere student is anders, wat betekent dat ieder leertraject van een student ook uniek is. Bij de CHE willen we jou de leerweg aanbieden die het beste past bij je persoonlijke wensen en contexten. Daarom bieden we je leerwegen op maat, afgestemd op jouw leerbehoeften. Of je nu deeltijd- of voltijdstudent bent. We houden ons bezig met het ontwikkelen van een aanbod waarin jij inhoudelijke keuzes kunt maken en ook kunt kiezen uit verschillende manieren waarop je daar invulling aan kunt geven. Dat is helder georganiseerd, zodat jij de juiste informatie hierover krijgt. Zo kunnen wij jou het best opleiden voor de wereld van morgen.
En waarom is dit zo belangrijk? De ontwikkelingen in de samenleving en op de arbeidsmarkt gaan erg snel. Dat vraag van de CHE dat we adequaat en flexibel in kunnen spelen op veranderingen en dat we daarmee onze studenten opleiden voor beroepen die nu nog niet bestaan. Ook groeit de behoefte aan cross-overs tussen professionele praktijken*. Hiervoor ontwerpen we leerwegen die studenten inspireren en activeren om samen én individueel te leren. We ontwikkelen dit in samenwerking met de onderwijsprofessionals uit de opleidingen én met het werkveld.
"Flexibel Onderwijs spreekt mij heel erg aan, omdat ik denk dat daar veel potentie in zit. Het is logisch dat onderwijs meegaat met de tijd en daarmee ook op een andere manier wordt ingericht. Daarom denk ik dat dit project en de ruimte die het schept een hele goede vooruitgang is voor de CHE, al is het ook het meest lastige project."
Jesra (SHR), 2e jaar Journalistiek
*(Strategische agenda voor het Hoger Onderwijs en Onderzoek, Houdbaar voor de toekomst, 2020)
Mbo in- en doorstroom
Als mbo-student is de kans groot dat je nog wilt doorstuderen, bijvoorbeeld op het hbo. Dat kan op de CHE! Dit is natuurlijk goed nieuws, maar kan ook weer een hoop vragen en onzekerheden oproepen. Het reguliere onderwijs is vaak ingestoken op de ‘gemiddelde’ havo-student en zo wordt er te weinig aangesloten op wat mbo-instromers op basis van hun vooropleiding aan extra ondersteuning en uitdaging nodig hebben.
Wij vergroten en verbeteren de begeleiding voor jou als mbo-instromer. Bijvoorbeeld in het ‘100-dagen traject’. Door aandacht te hebben voor mbo-instromers als doelgroep én als individu, komen jouw unieke uitdagingen, meegebrachte kennis en ervaring beter in beeld. Je wordt binnen je opleiding hier gericht op begeleid. Ook krijg je als mbo-instromers op de CHE vooraf al de mogelijkheid om extra te worden ondersteund, om de eerste opstap naar het hbo makkelijker te maken. Zo ervaar je minder tot geen studievertraging, word je zelfvertrouwen vergroot en is de kans kleiner dat je met je studie stopt. In de trajecten die de CHE aanbiedt werken we onder anderen met studentcoaches die samenwerken met mbo-instromers. Het project wordt dus niet alleen vóór studenten, maar ook zeker met behulp van studenten uitgevoerd. We willen als CHE een plek zijn waar iedere student zichzelf kan ontwikkelen, met de nodige ondersteuning binnen handbereik.
“Je weet al enorm veel vanuit de praktijk, door je vele stages heb je veel kennis. Ook ben je gewend aan het hebben van veel verantwoordelijkheden, dat is wel anders dan bij de gemiddelde medestudent, maar ik weet ook dat ik moeite heb met studeren. Alle hulp is dus welkom en daar sluit het traject goed bij aan!”
Rutger, deelnemer 100-dagentraject
Excellentietraject
Op de CHE willen we jou uitdagen om het beste uit jezelf en je studie te halen. Voor sommige studenten betekent dat: meer uitdaging! Daar hebben we het Excellentietraject voor. Je wordt uitgedaagd om samen te werken met andere disciplines aan een (internationaal) vraagstuk uit de praktijk. Neem bijvoorbeeld Evianne (Communicatie), Natasha (Bedrijfskunde) en Elvira (Social Work), zij zijn betrokken bij een project in Kenia. Ze werken samen aan een innovatieve oplossing voor de profilering en marketing van het bedrijf. “We voegen ieder vanuit ons vakgebied iets toe!”
Met soortgelijke praktijkopdrachten motiveert de CHE jou om te leren, ontwikkel je als student je persoonlijke professionaliteit en wordt zo je studentsucces bevorderd. Ook werk je over grenzen van je eigen opleiding en je eigen land heen. In de uitvoering van het excellentietraject wordt zoveel mogelijk verbinding en samenwerking gezocht met maatschappelijke en internationale partners van de CHE.
“Ik werk nu ook aan een internationaal project in Kenia, onder andere over marketing. Dat is iets heel anders dan mijn opleiding, maar ik kan er juist mijn creativiteit en aspecten van mijn opleiding in kwijt!”
Elvira, student Social Work
Learning Community
Binnen verschillende opleidingen op de CHE zijn er al positieve ervaringen opgedaan met het samen leren in teams, netwerken en groepen. Sommigen noemen deze manier collectief leren en anderen spreken over een professionele leergemeenschap. Dit project noemt het ‘Learning communities’, omdat er binnen een community van werkveld, docenten en studenten wordt samengewerkt.
Uit de CHE Studentenenquête 2019 blijkt dat het leren in en vanuit de praktijk voor studenten erg belangrijk is. Zij geven aan dat ze voornamelijk leren door feedback en contact met begeleiders. De learning community zit op de CHE voornamelijk in de afstudeerfase. Het project zet zich in om deze community van onderwijzers, onderzoekers en het werkveld te versterken. Zo kun jij juist samen met andere studenten, je docenten en het werkveld kennis opbouwen, in plaats van alleen. Ook wordt je beter begeleid en werken we samen aan een breder netwerk van organisaties met vergelijkbare vraagstukken en uitdagingen. Zo worden kennis van het onderwijs en kennis van het werkveld met elkaar verbonden.
Taal Centraal
Als hoger beroepsonderwijs in Nederland verwachten we van onze studenten een bepaald taalniveau, namelijk 3F voor zowel Nederlands als voor Engels. Het kan zijn dat taal een belemmering is voor jou in de voortgang van je studie. Daarom helpen we jou als student aan de CHE om je te ontwikkelen in lezen en schrijven, zowel in de Nederlandse als in een buitenlandse taal.
Taalbekwaamheid wordt dus CHE-breed opgepakt. We richten ons niet langer alleen op een kleine groep studenten met specifieke taalachterstanden, omdat er een groeiende behoefte is aan taalondersteuning voor een grotere groep studenten. Taal en communicatie spelen een belangrijke rol in veel van jou (toekomstige) werksituaties, bijvoorbeeld bij rapportages en presentaties. Daarnaast zorgt internationalisering voor de behoefte aan ondersteuning op het gebied van Engels. Dit geldt voor jou toekomstige werkzaamheden, maar ook voor opleidingen die nu al onderdelen van hun onderwijs in het Engels verzorgen. Ook buitenlandse studenten hebben behoefte aan taalondersteuning, maar dan juist in het Nederlands. Wij bieden jou die ondersteuning op de CHE.
Innovatie Werkplaatsen
De CHE faciliteert cross-over projecten. Ingewikkelde termen misschien, wat betekent dit? Het houdt in dat de CHE projecten van partners uit de regio verbindt aan haar innovatiewerkplaatsen. Dit zijn fysieke of online ruimtes waar studenten vanuit meerdere opleidingen samenwerken en samen leren. Een innovatiewerkplaats is een ‘relatie open onderwijs concept’: studenten krijgen ruimte om zelf actief vorm te geven aan hun leerproces. Het stimuleert de ondernemende, onderzoekende houding en het eigenaarschap van jou als student.
Deze verbinding tussen praktijk, opleiding en student is het meest optimaal wanneer het aansluit bij de algemene hbo-competenties: samenwerken, organiseren, netwerken, ondernemen en onderzoeken. Zo kun jij je beroepsvaardigheden kwijt in het vraagstuk en geeft dit een enorme boost aan je professionele ontwikkeling.
Voorbeelden van partners waar de CHE mee samenwerkt in de regio zijn: de Regio Foodvalley: Regiodeal, ICT Valley, de Triple Helix en de City Deal Kennis Maken. Ook participeert de CHE binnen de samenwerkingsagenda van de gemeente Ede.
"Ik ben heel blij met de innovatiewerkplaatsen. Als je kijkt naar hoe je iemand goed op zijn plek kan laten vallen binnen een organisatie, is dit de ultieme manier. Want je werkt later met allerlei andere functies en mensen samen!"
Julia (SHR), 3e jaar HRM
Versterken Docentkwaliteit
Op de CHE willen wij jou als student het beste en meest actuele onderwijs aanbieden dat we kunnen. Van docenten vragen we om adaptief op maatschappelijke ontwikkelingen in te spelen en te voldoen aan de steeds sneller veranderende wensen en eisen van het werkveld. En die van de student natuurlijk. Om dit na te streven, bieden we onze onderwijzers de mogelijkheid om hun kwaliteiten te versterken.
Daarom faciliteren we op de CHE praktijken van samenwerkend leren in de diverse module- en opleidingsteams. Zo zetten we in op de duurzame professionele identiteit van onze CHE-docenten. Dit doen we door aandacht te hebben voor socialisatie in het onderwijsvak en subjectivering, maar ook voor het uitbreiden van een handelingsrepertoire. Het werkveld, wat altijd in beweging is, wordt steeds meer betrokken bij het ontwerpen van het onderwijs. Met dit project stuurt de CHE op het samen leren vanuit concrete vraagstukken uit de onderwijspraktijk, het lerend en onderzoekend innoveren en het inbedden van het leren in de werkprocessen. Op deze manier willen wij jou als student het beste onderwijs aanbieden, juist door diezelfde mogelijkheden ook voor onze docenten neer te leggen.

Veelgestelde vragen
Een tijd lang hebben studenten hun studietijd kunnen leven en betalen van het geld van de overheid, in de vorm van een studiebeurs. Sinds 2016 is dit niet meer zo. Maar waar is al dat geld dan heengegaan?
Er is een potje gemaakt, waarmee wij voor jou nog beter onderwijs kunnen aanbieden. Dit betekent helaas niet dat we opeens allemaal extra excursies gaan doen met de CHE. Maar dit betekent wel dat jouw opleiding steeds meer gaat passen bij jouw wensen en wie jij wilt zijn voor de wereld van morgen. Op de CHE zorgen wij ervoor dat jij alle mogelijkheden binnen handbereik hebt die bijdragen aan jouw toekomstperspectief. En daar komt die pot met geld goed van pas!
Als CHE willen wij jou en je medestudenten klaarstomen voor de grote mensenwereld. Een wereld en samenleving waar er veel van je verwacht wordt, in veel verschillende contexten. Met ons onderwijs willen we ervoor zorgen dat wij professionals opleiden die weten wie ze zijn, wat ze kunnen en hoe ze dat kunnen realiseren. Professionals die goed kunnen samenwerken in diverse teams, die ethisch op de werkvloer staan en blijven nadenken over hoe zij hun talenten kunnen inzetten voor de wereld van morgen.
Daar hoort ook bij dat jij je hele leven lang nog kunt ontwikkelen. Daarom bieden we op de CHE verschillende routes en trajecten aan die passen bij alle leeftijden, gezinssituaties en werksituaties. Hoe dan ook, je bent nooit te jong en nooit te oud om te leren!
Op onze hogeschool lopen alle studenten door elkaar: groot, klein, binnen- en buitenlands, van het vwo tot het mbo, jong en oud, noem maar op! Wij letten er op dat iedere student de mogelijkheden tot zijn beschikking heeft om de studieloopbaan te volgen die past bij zijn of haar situatie. Daarom schenken we in vijf van de negen projecten aandacht aan flexibel onderwijs, waarin deze mogelijkheden ook realiteit worden. Met wat voor verhaal dan ook, je kunt op de CHE altijd terecht!