Impact hebben in de beroepspraktijk en de samenleving. De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) wil studenten niet alleen opleiden tot professionals die het vak verstaan, maar ook dat zij toegerust worden om als christen een beroep uit te oefenen. De manier waarop de hogeschool hieraan invulling geeft, kost geld.
Stichting Steunfonds CHE werft fondsen om daarmee financiële ondersteuning te bieden aan projecten en onderzoeken die een bijdrage leveren aan de beroepspraktijk van christen-professionals. Daarmee zorgt de stichting ervoor dat juist de christelijke vorming de volledige aandacht heeft zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Stichting Steunfonds CHE financiert een aantal activiteiten waarin het christen-zijn tot uiting komt in de dagelijkse onderwijspraktijk. Zo draagt Stichting Steunfonds CHE bij in financiële middelen voor bijvoorbeeld het uitvoeren van onderzoek, publicaties, studiedagen, beurzen voor christen-studenten uit het buitenland en contacten met verwante instellingen in het buitenland.
Uw steun is nodig
Stichting Steunfonds CHE wil blijven investeren in kennis en onderwijs. Met een donatie aan onze stichting kunt u hieraan bijdragen en steunt u heel concreet een aantal CHE-activiteiten die samenhangen met de christelijke identiteit. We hopen op uw steun!
Vergaderdata
Het Steunfonds vergadert 2 keer per jaar. Aanvragen dienen één maand van tevoren te worden ingediend.
Projecten
Keniaanse ziekenhuisdirecteur leert én doceert in Ede
Missionaire ziekenhuizen zijn cruciaal voor de gezondheidszorg op het platteland in Kenia, maar er is een gebrek aan goed geschoold zorgpersoneel. Daarom wil Jairus Serser van Plateau Mission Hospital nu zélf verpleegkundigen gaan opleiden. Met hulp van Stichting Steunfonds CHE kwam hij naar Nederland om te kijken hoe dat hier gebeurt. Tussen de CHE en het Keniaanse plattelandsziekenhuis bestaat al ruim tien jaar een relatie. Jaarlijks lopen er twee tot vier hbo-v-studenten stage in het Keniaanse ziekenhuis, waar ze kennismaken met de gezondheidsproblematiek in een laaginkomenland. “Dat is een indrukwekkende ervaring”, weet verpleegkunde docent Tineke de Groot, die zelf in het verleden als verpleegkundedocent in Kenia werkte. “Ik krijg elk jaar telefoontjes van studenten die worstelen met armoede, bijvoorbeeld als ze merken dat een deel van de patiënten de rekening niet kan betalen voor de zorg die ze nodig hebben.”
Het laat meteen de grootste uitdaging zien als het gaat om zorg in landen als Kenia: de financiering. In theorie heeft elke Keniaan recht op gezondheidszorg en kent het land een zorgverzekering, in de praktijk moeten ze in de meeste gevallen gewoon zelf de zorg afrekenen en medicijnen betalen. Als dat niet lukt, blijf je liggen. En dan loopt de rekening natuurlijk op.
Gastcollege minor Global Health
Het is dat perspectief dat Serser ook inbracht tijdens een toetsdag van de minor Global Health aan de CHE. Studenten hadden een analyse gemaakt van de zorg in een laaginkomenland en een advies geschreven voor het ministerie van volksgezondheid van het betreffende land. “How are the finances arranged?”, luidde steevast de vraag van Serser, die samen met CHE-docenten de ‘jury’ vormde die de voorstellen beoordeelde.
Het is die wisselwerking die Tineke de Groot aanspreekt in de samenwerking met het Plateau Mission Hospital. Het Keniaanse ziekenhuis komt niet alleen wat halen in Nederland, maar biedt ook waardevolle praktijkinzichten voor het onderwijs van de CHE. Zo gaf Serser een boeiend gastcollege aan alle verpleegkundestudenten en is zijn kennis ook waardevol binnen de post-hbo International Public Health. “We zijn dan ook dankbaar dat we Jairus met de bijdrage van Stichting Steunfonds CHE hier naartoe konden laten komen.”
International Journalism Festival
"Twee jaar geleden ging ik met een aantal collega’s voor het eerst naar het International Journalism Festival. We dachten meteen, dit moeten studenten ook ervaren. We vinden het namelijk niet alleen belangrijk dat studenten straks hun vak beheersen, maar ook dat ze zicht hebben op wie ze als persoon en professional willen zijn voor de wereld van morgen. En dat ze van daaruit een verschil kunnen maken. De kosten van de reis konden niet gedekt worden vanuit het reguliere opleidingsbudget. Daarom deed de opleiding succesvol een beroep op Stichting Steunfonds.
Studenten gaven aan dat ze ontdekt hadden hoe ze zelf journalistiek wilden bedrijven. Daar was het ons om te doen. De reis is geslaagd als studenten ontdekken hoe ze een eigen invulling aan dit vak willen geven, op een manier die past bij hun karakter, visie en voorkeuren."
Douwe Schaaf, docent Journalistiek & Nieuwe Media aan de CHE
Schakeljaar statushouders
Het schakeljaar is een jaar waarin statushouders kennismaken met het Nederlandse onderwijssysteem en de beroepsmogelijkheden die je hier hebt. Ook worden ze voorbereid op een vervolgopleiding met vakken als Engels, Wiskunde, Geschiedenis en Maatschappijleer en lessen in studievaardigheden.
“Het Nederlandse onderwijs is anders dan de cursisten gewend zijn”, vertelt Saskia van Helden, namens de projectgroep achter het schakeljaar. “In hun thuisland kregen ze klassikaal les, moesten ze vooral veel uit hun hoofd leren. Nu leren ze bijvoorbeeld reflecteren, projectmatig samenwerken, argumenteren en presenteren.”
De 21-jarige Syrische Shiyar volgde het schakeljaar en gaat binnenkort starten met een opleiding. “Ik had nog nooit samengewerkt. Ook wist ik niet dat het zo zou helpen om een doel te stellen en een planning te maken. Dat doe ik nu elke week. Dit schakeljaar heeft voor mij een deur geopend. Ik weet nu wat ik wil en hoe ik dat kan bereiken.”
Het schakeljaar aan de CHE wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Steunfonds CHE door toelatingsexamens en boeken te bekostigen voor de deelnemers.
Hope Community
Hope Community is een discipelschapstraject dat studenten vanaf hun tweede jaar naast hun studie kunnen volgen. Het wordt mede gefinancierd door Stichting Steunfonds CHE. Studenten vertellen: “Mijn relatie met God is afhankelijker geworden. Meer luisteren naar wat God van mij wil dan andersom. Ik durf meer te praten over wat geloven voor mij is. Ook met niet-christenen.” “Hope heeft mij de kracht gegeven om mezelf te ontdekken en vanuit daar het initiatief te nemen om op God te mogen vertrouwen. Hope heeft er voor mij voor gezorgd dat ik echt kan zeggen dat ik mijn toekomst aan God toe vertrouw.”
Publicatie Identiteit in dialoog
Identiteit is een belangrijk thema binnen de CHE. Niet alleen weet de CHE zich geïnspireerd door de bijbel, ook worden studenten getraind in de vaardigheid om woorden te kunnen geven aan wat ze drijft en de waarden van waaruit ze handelen. Dat vraagt om het aangaan van een dialoog. Stichting Steunfonds CHE heeft bijgedragen aan meer aandacht voor dit thema.
Drs. Elly van den Berg – Thomassen (onderwijsontwikkeling): “Het onderzoek waarmee ik me heb beziggehouden, ging over de vraag of er dialoog is tussen docent en student en wat de impact is van het ‘spiritueel zelf’ op de professionele identiteit. Hoe sterker die verbinding is, hoe meer veerkracht en zelfsturing er is vanuit de professional. Het is de kunst je spirituele zelf en je professionele zelf met elkaar te verbinden. Dit is fundamenteel voor christelijk onderwijs.”
Uit het onderzoek bleek dat er nog veel te doen is als het gaat om het bevorderen van deze dialoog. “Daarom ben ik blij dat de stichting Steunfonds CHE het verspreiden van de publicatie ‘InSpanning’ die hierover gaat, financieel ondersteunt”, zegt Van den Berg. “Door dit gedachtengoed met een grotere groep te delen, kan er ook een grotere groep mee gaan werken. En zo wordt het onderzoek mede dankzij het steunfonds ook weer teruggegeven aan de hogeschool.”
Stresscongres voor en door studenten
Stress is een veelbesproken en veelvoorkomend onderwerp. Maar door het erover te hebben en te weten dat het speelt, heb je er nog niets aan gedaan. Deze constatering inspireerde studenten Jan Stamhuis en Ilse ter Meer tot het organiseren van een Stresscongres voor studenten en docenten van de hogeschool, dat mede mogelijk is gemaakt door stichting Steunfonds CHE.
Jan Stamhuis en Ilse ter Meer zijn beiden student aan de opleiding HRM. Jan vertelt: “Het laatste kwartaal van ons derde schooljaar had ‘vitaliteit en inzetbaarheid’ als overkoepelend thema. Voor één vak gingen we in groepjes een onderwerp uitwerken dat hieraan gerelateerd is. Toen we ons erin verdiepten, bleek overal stress op de werkvloer te spelen. We wilden het niet bij deze constatering laten en hebben de deskundigen die wij hadden gesproken, gevraagd hier iets over te komen zeggen. Zo is het idee voor het congres geboren.”
Naast sponsoring vanuit het bedrijfsleven hebben de studenten het Steunfonds CHE aangeschreven voor financiering van het congres. Het Steunfonds heeft hiermee mogelijk gemaakt dat studenten zich op eigen initiatief extra verdiepen in een actueel onderwerp. “Dat is echt een meerwaarde voor ons geweest en het was bovendien een leerzame ervaring om een congres te organiseren. Het Stresscongres was echt een succes, het liep als een trein en iedereen was enthousiast”.
Zichtbaar in Zorg
Martine Noordegraaf deed samen met collega-lectoren een beroep op het steunfonds. Ze gaven christenprofessionals in Zorg en Welzijn een podium tijdens bijeenkomsten, in video’s en in een magazine. “Studenten lopen al tijdens hun stage tegen heel concrete dilemma’s aan. Hoe ga ik om met werken op zondag? Wat als ik met een verzoek tot abortus of euthanasie te maken krijg? Moet ik reageren als patiënten vloeken? De krachtige verhalen van christenprofessionals zijn inspirerend voor studenten. We interpreteren niet wat goed of slecht is, maar presenteren voorbeeldfiguren waarmee studenten zich kunnen identificeren.”
Werkboek Christelijke Dogmatiek
Door een subsidie van het Stichting Steunfonds CHE kon Dr. Jan Hoek, samen met zijn collega’s van de academie Theologie, in 2015 het ‘Werkboek Christelijke Dogmatiek’ realiseren. “Het boek ‘Christelijke dogmatiek’ van G. van den Brink en C. van der Kooi wordt binnen het orthodox protestantisme als een standaardwerk beschouwd. In de praktijk stuitten we erop dat onze studenten het een pittig boek vinden. We hebben daarom een werkboek gemaakt dat de toegankelijkheid vergroot. Door per hoofdstuk de hoofdlijn uit te lichten en verhelderende figuren toe te voegen, helpen we studenten de kernboodschap van het boek te begrijpen. De reacties van zowel docenten als studenten zijn heel positief.”
Mogen we op uw steun rekenen?
Wilt u ons helpen om de C van CHE blijvend vorm te geven?
Er is één ding waaraan de Christelijke Hogeschool Ede geen concessies mag én wil doen, en dat is aan de identiteit. We geloven dat een student die tijdens zijn studie bepaald is bij vormingsaspecten, uiteindelijk beter zal standhouden als christenprofessional.
Stichting Steunfonds CHE is er om bij te dragen aan het verdiepen en verbreden van kennis die christenen helpt in hun beroepspraktijk. Daar is geld voor nodig. U kunt een bijdrage leveren aan deze activiteiten van de CHE door uw steun te geven aan Stichting Steunfonds CHE. De stichting heeft een anbi-status. Dit betekent dat een gift aftrekbaar is van de belasting (www.anbi.nl).
Wij hebben uw steun nodig om én de hoge onderwijskwaliteit én de christelijke identiteit in stand te houden. Mogen we rekenen uw op steun?
Investeer in talentontwikkeling van nieuwe professionals
Wilt u vanuit uw onderneming investeren in talentontwikkeling van jonge christenprofessionals? De CHE geeft studenten bagage mee om als christen het werkveld in te gaan. Uw onderneming kan dit financieel mogelijk maken door projecten vanuit Stichting Steunfonds CHE te steunen.
Stichting Steunfonds Bestuur
Bestuursleden
Hoewel Stichting Steunfonds CHE natuurlijk alles te maken heeft met de CHE, zijn we geen onderdeel van de hogeschool. Het Steunfonds is een aparte stichting die fondsen werft om kennisontwikkeling en activiteiten - die ten dienste zijn van de missie van de CHE maar niet vanuit het reguliere budget betaald kunnen worden - mogelijk te maken. De Stichting heeft een eigen bestuur met de volgende leden: Andries Nicolai, Anton Mauritz en Pieter Oskam.
Andries Nicolai
Andries Nicolai is voorzitter van Stichting Steunfonds.
Pieter Oskam
Pieter Oskam is secretaris van de stichting. Hij is oud-student van de opleiding Godsdienst Pastoraal Werk en heeft rechten gestudeerd. Als eigenaar van Bobeldijk Financiële Zorgverlening heeft hij een praktijk in de wettelijke vertegenwoordiging en wordt hij regelmatig door de rechtbank benoemd als bewindvoerder en mentor. Daarnaast ondersteunt hij diaconieën bij complexe hulpvragen en houdt hij zich bezig met professionalisering van zijn beroepsgroep.
Anton Mauritz
Anton Mauritz, penningmeester van het fonds, is eigenaar van een aantal bedrijven in de logistiek, wegenbouw, in- en verkoop van nieuwe en gebruikte windmolens met totaal 200 medewerkers en kantoren in Nederland en België. Daarnaast functioneert hij als commissaris van een aantal organisaties en bedrijven. Hij is voorzitter van de Raad van Toezicht van zorgcentrum het Anker te Kesteren en als penningmeester lid van de Raad van Bestuur van een aantal basisscholen in de gemeente Neder-Betuwe.
Financiën
Beleidsplan
De Stichting Steunfonds CHE (SSF) is opgericht om een fonds te beheren en daarmee niet-commerciële activiteiten van de CHE te steunen die niet in aanmerking komen voor overheidssubsidie.