De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en de gemeente Ede gaan nauwer samenwerken. Het doel is om de kennis en expertise van studenten, docenten en lectoren nog beter in te zetten voor de samenleving. Daar liggen de komende jaren interessante uitdagingen. Denk aan het tegengaan van voedselverspilling of klimaatneutraal bouwen en wonen. Via een strategische samenwerkingsagenda wordt er structureel en door de jaren heen onderzoek gedaan, kennis verzameld, worden er nieuwe oplossingen bedacht en innovaties ontwikkeld. In deze samenvatting lees je waar de CHE en gemeente Ede zich de komende jaren op richten.
Thema 1. Sociaal Domein
De uitdaging: De zorgkosten in Ede stijgen, terwijl de gemeente vanuit het Rijk juist minder geld daarvoor krijgt. Daarom is het belangrijk dat Edenaren in de eerste plaats zelf of samen met mensen om hun heen problemen proberen op te lossen. Als dat niet lukt kan er altijd nog een professional ingeschakeld worden. Deze verschuiving van formele naar informele zorg komt nog niet goed van de grond.
Waar werken we aan: Er is meer kennis nodig over hoe we informele zorg en zelfredzaamheid van Edenaren kunnen stimuleren. Ook is het belangrijk dat we leren hoe hulpvragers, mensen in hun omgeving en professionals beter kunnen samenwerken en informatie met elkaar kunnen afstemmen, ook als de vraag naar zorg plotseling toeneemt.
Daarom gaan de gemeente Ede en de CHE een werkplaats Sociaal Domein opzetten. Dat is een regionaal samenwerkingsverband waarin onderwijs, overheid en zorg- en welzijnsorganisaties samen op zoek gaan naar innovaties in zorg en welzijn. Er staan drie concrete onderzoeksprojecten op de planning:
● We onderzoeken hoe hulpverleners inwoners kunnen helpen om hun eigen informele netwerk op te bouwen of te versterken, zodat de zelfredzaamheid toeneemt en er minder vaak een beroep gedaan hoeft te worden op professionele zorg.
● Er komt een onderzoek naar vrijwilligersorganisaties die kwetsbare Edenaren helpen. Welke elementen uit hun aanpak werken goed? En hoe dragen zulke initiatieven bij aan de hoeveelheid en kwaliteit van informele zorg in Ede?
● Er komt een verkennend onderzoek naar steunstructuren in dorpen en wijken in Ede. Hoe helpen wijkgenoten of dorpsbewoners elkaar en wat kunnen ze van elkaar leren?
Thema 2. Food & duurzaamheid
De uitdaging: Er is meer aandacht voor gezond eten dan ooit, maar tegelijkertijd is er ook veel wantrouwen. Burgers vertrouwen boeren, voedselproducenten en ook onderzoek over gezonde voeding niet zomaar meer. Hoe slechten we die kloof? Hoe helpen we Edenaren om gezonder te gaan eten, zodat er minder mensen met overgewicht kampen en gezondheidsproblemen afnemen? En welke rol kunnen de professionals van de toekomst daarin spelen?
Waar werken we aan:
● We onderzoeken hoe de gemeente burgers op een goede en geloofwaardige manier kan informeren over gezonde en klimaatbestendige voeding. De kennis die dat oplevert wordt gebruikt om een communicatiestrategie op te stellen voor de voedingsagenda van de gemeente Ede.
● We gaan een vervolgonderzoek doen naar de gezondheid van Edenaren. We weten daar op gemeenteniveau veel over, dankzij de Gezondheidsmonitor 2018. Nu willen we door middel van data-analyse, interviews, bijeenkomsten met experts en buurtobservaties meer inzicht krijgen in de gezondheidsverschillen tussen wijken. Met die kennis is het mogelijk om in de wijken gericht aan de slag te gaan met gezondheidsbevordering.
● We verkennen de mogelijkheden om in minors van de CHE maatschappelijke voedselvraagstukken te integreren en Ede nog meer op de kaart te zetten als Food-gemeente.
Thema 3. Verkenning Digitale Transformatie
De uitdaging: Onze samenleving digitaliseert in hoog tempo. En er is steeds meer data beschikbaar. Door slimmer gebruik te maken van data, kennis en informatie kunnen overheden, bedrijven en organisaties beter en flexibeler inspelen op behoeften van Edenaren. Ook kan slimmer gebruik van data bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Hoe kunnen we optimaal inspelen op kansen die deze digitale transformatie biedt? En hoe richten we in een digitale samenleving organisatieprocessen zo in dat ze waarde toevoegen aan de samenleving en betekenisvol zijn voor anderen?
Waar werken we aan: In eerste instantie gaan we verkennend onderzoek doen en kennis ontwikkelen over de digitale transformatie, nieuwe vormen van organiseren in een digitale samenleving en informatiegestuurd werken. Dat komt tot uiting in deze projecten:
● We verkennen de mogelijkheden van gemeentelijke data voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en de potentie om met data gebeurtenissen of gedrag te voorspellen.
● We verkennen hoe de gemeente burgers digitaal nog beter van dienst kan zijn en nieuwe technologie kan integreren in gemeentelijke processen.
● We verkennen wat de gemeente Ede van andere gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden kan leren als het gaat om digitalisering en informatiegestuurd werken. En hoe daarin samen opgetrokken kan worden.
● We versterken de nieuwe ICT-opleiding van de CHE, waarbij de gemeente Ede onder meer data, kennis, netwerk en stageplaatsen beschikbaar stelt.
Thema 4. De nieuwe professional
De uitdaging: De rol van de overheid verandert. De gemeente Ede wil meer ruimte geven aan burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Zodat zij met hun kennis en talent een bijdrage kunnen leveren aan hun eigen omgeving. De gemeente is daarbij een samenwerkingspartner die verbindt en stimuleert. Dit vraagt om een andere manier van handelen en denken door ambtenaren en veranderingen in de gemeentelijke organisatie. In de praktijk blijkt er nog een kloof tussen wens en werkelijkheid, waardoor participatie door burgers, bedrijven en organisaties nog onvoldoende tot zijn recht komt in Ede.
Waar werken we aan: De gemeente Ede onderzoekt al wat participatief werken vraagt van de gemeentelijke organisatie en medewerkers. Ook is er een leer- en ontwikkeltraject voor medewerkers, bestuurders en raadsleden. De CHE gaat met haar expertise en onderzoek een bijdrage leveren aan dit programma ‘In Verbinding’. Het gaat concreet om de volgende acties:
● De CHE gaat kennis en expertise over participatief werken delen binnen het leer- en ontwikkeltraject voor ambtenaren, bijvoorbeeld via trainings, reflectie- en intervisiebijeenkomsten.
● Er komt een inventariserend onderzoek naar welke professionele vraagstukken er bij ambtenaren leven als het gaat om het laten participeren van burgers, bedrijven en overheden. Daarmee kan verdieping plaatsvinden in het leer- en ontwikkeltraject. De vraagstukken kunnen bovendien op de CHE gebruikt worden als casus binnen het onderwijs over dienstbaar organiseren.
● Er komt een expertisegroep als klankbord voor ambtenaren.
Contact
Heeft u vragen over de samenwerkingsagenda?
Neemt u dan contact op met:
Christelijke Hogeschool Ede
Saskia van Helden
E: sdvhelden@che.nl
T: 0318-696 300
Gemeente Ede
Afdeling Bestuur & Communicatie
E: communicatie@ede.nl
T: 0318-680 120