Samenwerken werkt
Welkom op de website van het onderzoek ‘Samenwerken werkt’. In dit onderzoek staat samenwerken centraal.
Betrokkenen
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), Lindenhout, Gezinshuis.com, Leger des Heils en Intermetzo. Daarnaast zijn Gezinspiratieplein, Universiteit Utrecht, Rijksuniversiteit Groningen en het Nederlands Jeugd Instituut betrokken.
Dit consortium heeft eerder samengewerkt rond het onderzoek ‘Professioneel Ouderschap’ (2012 – 2015). Hierbij stond de interactie tussen gezinshuisouders en jongeren centraal.
Het onderzoek
In de eerste fase van dit onderzoek wordt gekeken naar wat de samenwerking tussen gezinshuisouders en ouders constructief maakt. Dit is onderzocht door middel van literatuuronderzoek, focusgroepen met gezinshuisouders en experts en diepte interviews met ouders en jongeren. De uitkomsten hiervan zijn gebundeld in de eerste rapportage. Ook verscheen er een eerste mini-magazine over deze fase.
In de tweede fase van dit onderzoek worden dertien casestudies gedaan. Een aantal maanden lang worden twaalf situaties gevolgd. Hierbij wordt zo concreet mogelijk onderzocht hoe, waarover en wanneer er samengewerkt wordt. Dit gebeurt door middel van interviews met alle betrokken, video-opnamen van evaluatiebesprekingen, telefoon- en app gesprekken en dagboek- en dossierstudie. Over deze fase van het onderzoek verscheen een tweede mini-magazine.
Uit de eerste twee fasen volgt een praktijktheoretisch model voor constructieve samenwerking en richtlijnen voor gezinshuisouders om tot zo’n samenwerking te komen. Die wordt in de derde fase aan gezinshuisouders, ouders jongeren en experts voorgelegd en waar nodig aangepast.
In de vierde en laatste fase worden de uitkomsten gebundeld tot resultaten. Dat worden onder andere rapportages, trainingen voor gezinshuisouders, wetenschappelijke artikelen, een koffietafelboek met verhalen en een website met resultaten. Ook wordt er lesmateriaal gemaakt voor studenten van de CHE.
Resultaten
Rapportage 1
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de resultaten uit dit onderzoek? Geef u dan op voor de mailinglijst voor geïnteresseerden. Naar deze mailinglijst worden resultaten en uitnodigingen voor bijeenkomsten gestuurd.
Agenda
Vanuit dit lopende onderzoek wordt ongeveer halfjaarlijks een lunchlezing georganiseerd op de Christelijke Hogeschool Ede. De eerste vond plaats op 4 juni jl. Wanneer er weer een lunchlezing gepland is kondigen we deze hier aan. Wilt u hiervoor een uitnodiging ontvangen? Geef u dan op voor de mailinglijst. Naar deze mailinglijst worden resultaten en uitnodigingen voor bijeenkomsten gestuurd.
Over onderzoek in gezinshuizen
Wat is een lectoraat?
Een lectoraat is een samenwerkingsverband van onderzoekers op een hogeschool. Zij doen praktijkgericht onderzoek, een vorm van onderzoek die zowel het werkveld als het hbo onderwijs centraal stelt. Naar aanleiding van een vraag uit de beroepspraktijk doet het lectoraat onderzoek en de resultaten die daaruit volgen worden toepasbaar gemaakt voor de werkpraktijk en het onderwijs. Hierbij kunt u denken aan de ontwikkeling van trainingen of onderwijsmodules.
Lectoraten specialiseren zich op een bepaald thema of een bepaalde sector. Het lectoraat Jeugd en Gezin van de Christelijke Hogeschool Ede doet onderzoek naar het opvoeden en opgroeien van jongeren, vanuit de overtuiging dat daar de basis gelegd wordt voor het verdere leven.
Aan het hoofd van ieder lectoraat staat een lector. Hij/zij is expert binnen een bepaald onderzoeksgebied. Voor het lectoraat Jeugd en Gezin is dat Martine Noordegraaf.
Wat is een gezinshuis?
Een gezinshuis is een vorm van jeugdzorg die valt onder de Jeugdwet of de AWBZ. Aan de basis van een gezinshuis staan de gezinshuisouders. Zij stellen hun huis open voor één of meerdere kinderen of jongeren in de leeftijd van 0 tot 24 jaar. Die kinderen en jongeren leven in principe tot volwassenheid in het eigen gezin van de gezinshuisouder(s).
Kenmerkend voor de zorg die in een gezinshuis geboden wordt is dat het opgenomen kind belandt in een ‘normaal’ gezinsleven. Door de kleinschaligheid is er sprake van continuïteit, aandacht en steun voor elk individueel kind. De achtergrond en het netwerk van het kind (waaronder de biologische ouders) krijgen in de begeleiding een prominente plaats.
Deze langdurige en kleinschalige woonvorm stelt de gezinshuisouders in staat om op professionele wijze de kind(eren) te begeleiden, verzorgen en op te voeden. Hierbij staan ze 24 uur per dag en 7 dagen in de week voor hen klaar en minimaal één ouder per gezinshuis ontvangt een salaris of vergoeding hiervoor. Gezinshuizen kennen diverse financiële constructies, waaronder samenwerking met een zorgaanbieder of franchiseorganisatie.
Contact
Wilt u op de hoogte blijven van de resultaten en bijeenkomsten uit het onderzoek ‘Jouw Gezin, Mijn Zorg?’. Geef u dan op voor de mailinglijst voor geïnteresseerden:
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor communicatie rond dit onderzoek. U kunt zich te allen tijde weer afmelden.