Heb je je mbo- diploma tot verpleegkundige behaald en denk je erover om verder te studeren? Of ben je al werkzaam als mbo- verpleegkundige en op zoek naar meer uitdaging en verdieping? Kom dan bij ons de opleiding hbo Verpleegkunde doen.
Denk je erover om hbo-v te gaan studeren? Dan vind je hier de belangrijkste informatie.
Meerwaarde van hbo
Het tekort aan verpleegkundigen op hbo-niveau groeit. Daarnaast vragen de ontwikkelingen in de zorg om een ander personeelsbestand, waarin hbo- opgeleide verpleegkundigen ingezet kunnen worden op werkplekken die complex en onvoorspelbaar zijn. Als hbo- verpleegkundige beschik je over de competenties die hiervoor nodig zijn.
Als hbo-verpleegkundige wordt er een grote mate van zelfstandigheid van je verwacht. De opleiding biedt je een verdiepingsslag als het gaat om onderzoeksvaardigheden, klinisch redeneren, reflectief vermogen en verpleegkundig leiderschap. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat je Evidenced Based Practice leert toepassen of beargumenteerd leert afwijken van protocollen en richtlijnen. “Waarom doe je wat je doet?” is een vraag die je aan jezelf en aan je collega’s blijft stellen. Je ontwikkelt een kritisch observatief vermogen en weet voor jezelf een omgeving te creëren waarin je een leven lang blijft leren.
Vrijstellingen
Heb je een diploma mbo-v, Inservice-A, Inservice-B of Inservice-Z? Dan krijg je op grond van dit diploma 90 EC vrijstellingen. Je moet daarnaast ook een geldige BIG-registratie hebben. Je kunt dan in 2,5 jaar je hbo-v diploma behalen*. Je krijgt onder andere vrijstelling voor geheel jaar 1 (60 EC). Daarom neem je vanaf de start deel aan de Quick Start. In de Quick Start krijg je training en ondersteuning in studievaardigheden (plannen, timemanagement, leren studeren), en taal & schrijfvaardigheden.
* De opleidingsduur van 2,5 jaar kan wijzigen door landelijke ontwikkelingen of aangepaste richtlijnen vanuit de overheid. Als dat het geval is, zullen we dat tijdig op deze website vermelden
Heb je al veel werkervaring? Dan kun je mogelijk een instroomassessment doen om nog meer vrijstellingen te verwerven. Lees hier meer over op de pagina over de deeltijd opleiding Verpleegkunde.
Voltijd, deeltijd of deeltijdplus?
Je kunt de studie volgen in de arrangementen voltijd, deeltijd of deeltijdplus. Dit hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur. Het voornaamste verschil zit ‘m in de vraag of je studeren en werken wilt combineren. Tijdens de opleiding kun je elk semester opnieuw kiezen in welk arrangement je de opleiding wilt volgen. Net wat past bij jouw behoefte op dat moment!
Hieronder zie je de belangrijkste kenmerken van de verschillende soorten arrangementen.
- In het voltijd arrangement ben je volledig bezig met ‘student zijn’. Je bent 4 dagen per week met je studie bezig en gaat mee in de structuur en ritme van het onderwijs. Vanaf het eerste jaar heb je elk jaar een praktijkleerperiode (stage) in verschillende werkvelden. Naast school heb je mogelijk een bijbaan of ben je lid van een studenten- of studievereniging.
Lees hier meer over de voltijd opleiding hbo Verpleegkunde. - In het deeltijd en deeltijdplus arrangement ben je naast student ook werknemer. Voor minimaal 16 uur per week heb je een relevante leerwerkplek bij een zorgorganisatie vanaf de start van je studie, of tenminste na 8 weken. Deze leerwerkplek heb je zelf gevonden. Je bent zelfstandig en weet werken en leren goed met elkaar te combineren, eventueel naast je gezin. Zelfstudie in de online leeromgeving neemt een grotere plek in dan in het voltijd arrangement. In het deeltijdplus arrangement ben je elke week één lesdag op de CHE. In het deeltijd arrangement ben je om de drie weken één lesdag op de CHE. Deze lesdag is voor beide arrangementen op woensdag.
Lees hier meer over de deeltijd(plus) opleiding Verpleegkunde.